FOTO a Ilustrace: Pixabay
O kvaltování
23. 6. 2023„Všeliké lidské kvaltování toliko pro hovado dobré jest.“ Tak pravil pedagog, reformátor evropského školství, filosof a teolog Jan Amos Komenský.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Jurečková
24.6.2023 19:38
Pokud kvaltuji, nadělám víc škody jak užitku. Proto se snažím dělat věci pomalu, dojdu ke stejnému cíli. Platí to při vaření, ale i uklízení. Ale bohužel můj muž jede v pracovní režimu, dělá rychle, jak nějaký poděs, ale on na to musí přijít sám. Hezky jste to napsal - čas otvírá před námi svou náruč a také možnosti.
Alena Velková
24.6.2023 14:41
Já už asi ani neumím chodit pomalu...manžel už mě začal usměrňovat :-)
Jan Zelenka
24.6.2023 11:06
Elo, moc vám děkuji. Snad se zadaří. Na letošní rok mám připravené tři nové knihy.
Soňa Prachfeldová
24.6.2023 07:15
Dobrá úvaha. Pořád se učím dělat věci pomaleji, říkám si,děvče máš dost času, nepospíchej. Jenže čas je pořád stejný, jen se v něm tolik nestihne. A vlastně nic se neděje.
Dana Divišová
23.6.2023 21:34
Většinu činností dělám rychlým tempem. Na rozdíl od mého muže, který se řídí pořekadlem-práce není zajíc-tak já jsem prý motorová myš. Jen jak píše Zuzka pode mnou, časový limit někým nastavený ráda nemám. Toho bylo v práci dost. Dělám to, co mne baví , kromě toho, co je v domácnosti nutné. Rozhodně miluju plány na víkend, ale jen z toho důvodu, že si program ladíme s kamarádkama. A nasmějeme se dostatečně...
Zuzana Pivcová
23.6.2023 21:18
Dělat nějakou činnost rychlejším tempem pro mě neznamená spěchat. Spěchat čili kvaltovat beru spíš jako snahu něco stihnout v časovém limitu, i když nás to stojí síly. A to já nemám zrovna ráda. P. S. Tady v jižních Čechách se více než spěchat, pospíchat říká chvátat.
Marcela Pivcová
23.6.2023 19:48
Pane Jendo, přečetla jsem si Váš článek opravdu se zájmem. Naše maminka mi občas říkala: Práce kvapná málo platná. Tak jsem si nějak toto rčení vzala za své a málokdy jsem - nejen s prací - spěchala. Takže mé tempo v různých činnostech přátelé přirovnávají k želvě. Říkám si raději: Dvakrát měř a jednou řež!
Jiří Dostal
23.6.2023 19:47
:-) Paní Radlická, výrok "všeliké lidské kvaltování toliko pro hovado dobré jest" má zcela přehledně (i) význam, že kvaltovat máme toliko v zájmu dobytka; co srozumitelnějšího mám k tomu napsat? Jenom jsem tím bez rýpnutí do obsahu článku upozornil na haló-efekt, kterým nás občas zaslepí kdejaký vtipný výrok, ovadlý pak věcným rozkladem. Všimněte si prosím, co jsem smlčel jako možnou reakci na vaše opáčení. :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA