Všechny fotografie: Vladislava Dejmková
Digitální abeceda: elektronické jízdenky
11. 4. 2023Občas musím jet vlakem. Moje nejfrekventovanější trasa je z Hradce Králové do Prahy a zpět. Tímto směrem jezdím za dětmi a vnoučaty, všichni se totiž usadili až za Prahou.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Novotná
11.4.2023 20:16
Pokud nemám jistotu wifi nebo dat ve vlaku,okopíruji si stránku s jízdenkou ,či QR kodem do mobilu,uloží se do galerie a pak už nepotřebuji data ani wifi. Vrátit jízdenku jde ( myslím ) 15 min. před odjezdem. Peníze vrátí.
Eva Mužíková
11.4.2023 20:03
Vlaďko, když jsem před 14ti dny jela do HK,ve vagóně byla místenková sedadla, dokonce těsně vedle mého. Ale to mé si naštěstí nikdo nekoupil. Dík, Ilono Tobě též.
Vladislava Dejmková
11.4.2023 19:41
Evo M. Dívala jsem se na vlak Stará Paka - Hradec Králové. Jezdí tam Ariva a místenky tam bohužel žádné nevidím. Takže na tuto trasu asi nejsou.
Eva Mužíková
11.4.2023 18:32
Asi se zeptám hloupě, ale to je jedno. Za místenku se platí?? Já jezdím rychlíkem do HK z Liberce, do Staré Paky jedu na předplacenou /nyní cca 1.100,- Kč/ Opus kartu " pro liberecký kraj zadarmo", jízdenku si kupuji jen ze SP do HK Nikdy jsem si nekupovala místenku, vždy to vyšlo. Takže příště ale nebudu riskovat, zakoupím si jí. ALE, stačí to ten den odjezdu? Znovu omluva za trochu zvláštní dotaz, ale opravdu to nevím. Chytrý telefon nemám, ale PC a tablet ano. Díky. Dala jsi si s tím opravdu hodně práce.
Vladislava Dejmková
11.4.2023 17:08
Pár vysvětlivek:
1) elektronickou jízdenku si timto způsobem můžete předem zakoupit i ze stolního počítače. Pokud máte tiskárnu, můžete si ji vytisknout. A chytrý mobil vůbec nepotŕebujete.
2. Směr jízdy vlaku bývá pod plankem vagonu naznačen velkou šipkou. Mně je to osobně jedno, jak sedím, tak jsem zatím nezjistila, že by s tím byl problém.
3. I elektronická jízdenka se dá vrátit/zrušit 15 minut pŕed odjezdem, ale praktickou zkušenost s tím také nemám.
4. Vázaná jízda je opravdu navázaná ke konkrétnímu vlaku, stejně jako místenky jsou ke konkrétnímu vlaku. To platí nejen pro elektronické, ale i pro papírové jízdenky.
5. Klasické papírové jízdenky lze stále koupit v pokladně na nádraží, ale jsou prostě trochu dražší.
6. Pokud potřebujete koupit jízdenku pŕes mobil, jsou k tomu určitě potřeba data. Pokud si jízdenku ze svéhu mailu uložíte do mobilu (viz Moje soubory), k jejímu zobrazení už data pravděpodobně nepotřebujete. Toto však nemám vyzkoušené, mám takový tarif, že mám data k dispozici stále.
Libuše Heulerová
11.4.2023 17:07
Vlaďko, bezva článek...dík!!! Akorát, jak píše Erika 11.4.2023 10:40...si myslím, že i když mám zpáteční jízdenku na konkrétní vlak, tak nesmím jet dříve, pokud jedu déle, tak jsem nikdy nic nedoplácela a jela jsem jakýmkoliv pozdějším vlakem.
Lenka Kočandrlová
11.4.2023 16:25
Tak to vypadá,že už se asi vlakem v životě nesvezu ! Doteď jsem si myslela,že půjdu na nádraží,koupím si jízdenku a je to. Nebo u průvodčího tedy,když na zastávce je jen čekárna a nic. Blbotelefon (tedy chytrý) si kvůli tomu určitě nekoupím. Tak jedině autem,co se dá dělat. Vlakem jsem jela naposled asi před 9 lety,a to ještě byly normálka lístky u pokladny na nádraží.
Hana Čadová
11.4.2023 15:44
Děkuji za článek, takto jízdenky kupujeme. Vnučka také kupuje Pha-Ol a někdy se stane, že sedí v proti směru i když zakoupila jízdenku po směru jízdy :)
Libuše Křapová
11.4.2023 14:33
Jitk, zkuste si doma otevřít mail a zvětšit potáhnutím, abyste měla čitelný QR kód. Neměl by vám pak zmizet z displeje, i když nebudete mít data. Aspoň myslím, třeba to někdo upřesní. Já si tak mobil doma chysám, abych pask ve vlaku nezdržovala. Ale fakt je, že zatím jsem vždycky wifi měla, nebo apoň data k tarifu. Asi by to chtělo vyzkoušet v praxi :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA