Ilustrační foto: Pixabay
Neokrádejte důchodce o nejkrásnější léta
3. 3. 2023Můj spolužák Dagobert zemřel v šestašedesáti na infarkt, kamarád Josef měl devětašedesát. Mrtvička. Soused Vráťa bojoval s rakovinou střev dlouhé čtyři roky a podlehl jí v osmašedesáti. Ani jeden z nich si neužil toho krásného nicnedělání, totiž penze.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Světlana Kočí
8.3.2023 10:53
Babi, i fotky a knihy zůstaly mi doma po Tobě. Psávala jsi kdysi slavným a tak měkké jsi měla dlaně.
Ludmila Černá
7.3.2023 21:26
Hezky jste to vystihl. Ještě v hluboké totalitě jsem v RP narazila na článek ohledně důchodu. Byl tam nakreslený strom života. Vycházel z toho, kolik dětí lidi mívali a kolik jich mají teď. Mohl to být tak rok 1985. Už tenkrát prognostici viděli problém v tom, kolik se rodí dětí. Měla jsem tři sourozence, čili 4 děti uživí (teoreticky) své rodiče. V tu dobu už bylo hodně rodin s jedním nebo dvěma dětmi, čili nebyl kdo by "vydělával a uživil". Takže nic nového pod sluncem, jenže každá vláda se bála situaci řešit. Pamatujete na Kalouska? Jeden z mála ministrů financí, který chtěl šetřit, aby bylo na důchody. Samozřejmě se stal velmi neoblíbeným. Každý, kdo to bude řešit, bude napadán. Jinak i já musím říct, že jsem se neměla nikdy tak dobře jako teď. Ale ještě bych chtěla říct něco k tomu zdraví. Je to jen a jen na nás, jak se o sebe staráme, jakou děláme práci a jak žijeme.
Olga Škopánová
5.3.2023 08:13
Zaměstnavatelé dřív nebo později budou muset pochopit, že i starší člověk je pro ně přínosem. Ostatně nic jiného jim nezbude, protože mladých bude stále méně.
Zuzana Pivcová
4.3.2023 16:30
Napsal jste to velmi dobře. Věková diskriminace je už teď. K tomu, aby staršího člověka nepřijali, stačí uvést jen věk, aniž by se dotyčný osobně předvedl, v jakém je zdravotním stavu a co dokáže. Starší zájemci o místo jsou naprostou většinou hozeni do odpadkového pytle s tím, že se předpokládá, že tato generace již novým poznatkům a pracovním postupům nerozumí, zatímco mladé adepty si firma "vychová". Pro zajímavost, abych nebyla zařazena mezi fňukny: Já jsem pracovala do 68 let. Ovšem na posledním pracovišti jsem byla 27 let. Vedení mě vůbec do důchodu neposílalo, protože věděli, že za mě odpovídající náhradu pro práci s německou dokumentací jen tak neseženou. To je pravda. Ale také dobře vím, že kdybych tehdy předtím začala shánět práci někde jinde, pěkně by se na mě......usmáli.
Soňa Prachfeldová
4.3.2023 15:52
Kdoví, jak se bude v budoucnu ubírat rozvoj naší společnosti, zdraví jednotlivce a vše ostatní. U každého je to jinak, ale až do 68 let pracovat, to bych budoucím důchodcům rozhodně nepřála. Pokud jsou zdraví a mohou a chtějí, ať pracují.
Olga Škopánová
4.3.2023 14:19
Musím říct, že já stále pracuji, doufám, že to bude tak i v budoucnu a okradená se necítím.
Miloslava Richterová
4.3.2023 11:11
Jasně že krásná léta mohou být každá, tak jak jde život, nepochybuji o tom, a taky že krásné roky to byly. Dětství, mládí, střední věk, tak proč ne i stáří ? Neokrádejme ne důchodce, ale člověka o jeho léta na sklonku života, dopřejme mu ten čas odpočinku, kdy rozhoduje o sobě jen on sám, jak ho prožije. Život nejsou jen povinnosti a starosti, může mít i pohodovou stránku.
Roman Jeschke
4.3.2023 11:07
Nevidím vůbec snahu určit odpracované roky. Někdo dělá od 14 - 18 let a někdo od 26. Na druhé straně chce Jurečka snížit odpracované roky z 35 na 25 let. Mne to vychází v roce 2029 na 50 let a 5 měsíců. Pokud se vůbec dožiji. Otec 55+, dědové 47 a 49 let. Bohužel stát špatně hospodaří. Před 25 lety posílali do předčasných důchodů mnoho lidí a ještě jim dali pěkné peníze na odstupné. A mnoho z nich má dnes pěkné důchody. Přes 20 - 23 litrů. To mnoho pracujících nemá. Nejhůře jsou na tom rodiny s dětmi. Pokud jim rodina nepomůže, tak skončí u jednoho děcka.
Taťana Veselá
4.3.2023 11:02
Paráda :-) jasně, člověk zažívá krásná léta průběžně, přesto už stříhám metr a odcházím do důchodu dříve, protože si ho chci užít ještě, doufám, ve zdraví. Myslím, že mám své už odpracováno a fakt už chci odpočinek a svůj klid... Plány už mám :-) PS Pro Boba Gajdoše - kdo je Škopánová??
Marie Faldynová
4.3.2023 09:05
Souhlasím s tím, že krásná léta má člověk prožívat průběžně, ne jen čekat na důchod.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA