Ilustrační foto: Ingimage
Kolik stojí život ve stáří? Sny se od reality hodně liší
12. 12. 2022Budu žít do sta let. Co by ne, však sportuju a zdravě jím. Až bude nejhůř, seženu si pěkný pokoj v domově pro seniory. Nebo si zaplatím pečovatele, který se o mě doma postará. To jsou sny většiny lidí o stáří. Realita je mnohdy překvapí.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Ludmila Černá
11.1.2023 20:23
Povedlo se mi "dosloužit" mamince, střídaly jsme se v péči o ni se sestrou. Poslední měsíc života strávila v hospici. Dožila se 93. let. Tchýně taktéž, přestože měla epilepsii a parkinsona. Měla to štěstí, že si šla lehnout a už se neprobudila. Obě se snažily být aktivní. Na péči o maminku jsem brala dost vysoký příspěvek, takže nebyl problém jí poskytnout co si přála. Článek mi přijde jak zbytečné strašení seniorů.
Dušan Brabec
14.12.2022 20:03
Souhlasím s názory, že tento článek je od NN pojišťovny reklamní a manipulativní. A jsou v něm nepravdy - jednu z nich cituji "Zatímco v roce 1970 Češi prožili v rolích důchodců průměrně jedenáct let, nyní se tato doba zdvojnásobila. " Odchází-li se do důchodu v 65 letech, dožít bychom se museli 87 let, což se málokomu podaří... Jinak držím palce všem, co mají penzijní pojištění - teprve, až ho budou vybírat, pak poznají, jak je opět pojišťovna i stát oholí! Hovořím ze zkušenosti a již bych nikdy žádné penzijní pojištění neuzavřel!!!
Helena Štěpánková
13.12.2022 08:24
Všechno je to o tom, jak si to člověk nastaví ve vlastní mysli. Buď bude na všechno nadávat, anebo se se stářím smíří. Dokud můžeme, važme si každého dne.
Eva Třešňáková
12.12.2022 19:33
Pane Nebuželský. Já vidím jinou realitu. Už mám podanou žádost do domova seniorů, kde byla moje teta. Byla nadmíru spokojená. Denně tam měii nějaké programy ( pletení, výtvarné dílny, koncerty, vystoupení dětí z MŠ, každé dopoledne cvičení a odpoledne procházky po městě, zašli si něco koupit a když chtěli, mohly si je jejich děti vzít na víkend nebo i na delší dobu třeba do jejich chaty. To by se mi líbilo.
Marie Macková
12.12.2022 17:07
Je to článek pojišťovny nabízející produkt penzijního spoření a podle toho vypadá. Schválně jsem nahlédla do ceníku nejbližšího domova seniorů. Nejvyšši platba za jednolůžkový pokoj a celodenní stravu je cca 13,5 tis. V okresním městě. Jinak nic proti penzijku, jsem v důchodu 7 let a spoření jsem si už v důchodu založila znovu. Dokud je tam na 1000 státní příspěvek 230Kč, drobné výkyvy trhu se vyrovnají. Ve spoření zatím můžu pokračovat i po uplynutí 5 let. Života se není třeba bát, vždy se nějaké řešení najde. Včera mě okouzlil pořad na čt2 o starých lidech v beskydských chalupách. Pořad se jmenoval JAK NEZTRATIT DOMOV Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.
Jarmila Komberec Jakubcová
12.12.2022 14:45
Dík Majko, já jsem se o to tak zase moc nezajímala.Mně bude penzijko končit příští rok a už ho uzavírat nové nebudu, chci skončit s prací také ke konci příštího roku.
Marie Měchurová
12.12.2022 11:55
Jarmilo, taky to máme na pět let, ale jsme dva a máme to nastavené tak, aby ty výplaty byly uprostřed cyklu.
Ivo Patta
12.12.2022 11:48
Všechno je jinak, než to co nám tady předvádí banka se svým produktem zvaným životní pojištění. Podobné je to s dalším bankovním produktem, penzijními fondy. Banky se nám od roku 2004, tj. od doby Bezděkovy komise pro důchodovou reformu, snaží podsouvat potřebu spoření na stáří. Pokud ale máme státní, MEZIGENERAČNĚ FINANCOVANÝ, důchodový systém, tak nutně musíme nejen pracovat, ale také vychovat děti - budoucí plátce odvodu sociálního pojištění. Zde je další matoucí lež (po údajné nutnosti spoření na stáří), v podobě termínu "pojištění", dokonce použité v názvu zákona! Díky tomu, co nám tu nalhal v 90. Letech ekonom V. Klaus do našich zákonů (sociální, důchodové pojištění), si lidé začali myslet, že peníze odvedené jako "sociální pojištění" se jim ukládá na JEJICH STAROBNÍ DŮCHOD. Touto lží, z demografického hlediska dokonce fatální lží, se otevřela cesta pro bankéře a jejich bankovní produkty. Přitom tzv. Velká důchodová reforma, prosazená Kalouskem, byla ve skutečnosti PENZIJNÍ reformou ve prospěch penzijních fondů bank. Ptáte se, jaký prospěch pro banky? No přece tunelování státního důchodového systému, konkrétně 10,6 % z odvodu SP každého klienta penzijních fondů. MF ČR odhadl tunelování na 20 miliard korun/rok a preventivně kvůli tomu Kalousek zvedl DPH, aby bankami ze státního penzijního fondu ukradené peníze nahradil z dalších daní, tj. přímo z Vašich kapes. Co je potřeba udělat pro zabezpečení na stáří? No přece důchodovou reformu! Více v auditu státního důchodového systému na adrese: slideplayer.cz/slide/13563954/
Skutečná DŮCHODOVÁ reforma spočívá v OPRAVĚ VADNÉ ÚČETNÍ METODIKY POUŽÍVANÉ PŘI VÝPOČTU VÝŠE DŮCHODŮ. Žádný zisk pro banky.
Jarmila Komberec Jakubcová
12.12.2022 11:37
Platím si 3000 Kč/1 měsíc ale mohu si ho vybrat po 5ti letech. Tuto částku platím protože si mohu částku odečíst z daňového základu jako OSVČ, Pokud bych šetřila méně, nejde odpočet uskutečnit. Jinak nikdy jsem neslyšela, že by "penzijní připojištění k důchodu" šlo uzavřít na dobu nižší než 5let. Ale třeba jsem málo hledala pojišťovny. Mám to u České pojišťovny.
Marie Měchurová
12.12.2022 11:13
Platíme si s manželem každý tisícovku na penzijní pojištění. Vždy po 2,5 letech dostaneme 70 tisíc. Buď něco doma zmodernizujeme, nebo jedeme na hezkou dovolenou.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA