Ilustrační foto: Pexels
To je dnes hezky, že? Málo mluvíme s cizími lidmi. A je to škoda
24. 11. 2022Kdy jste se naposledy dali do řeči náhodně, jen tak, s někým neznámým? Kdo si vzpomene, je v menšině. Běžnější je nyní nové kontakty nenavazovat. A čím je člověk starší, tím mu oslovení cizích lidí dělá větší potíže.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marcela Pivcová
24.11.2022 20:19
Omlouvám se a opravuji - záleží na prostředí, kde se potkám s někým .....
Dana Hošková
24.11.2022 19:52
Ráda si povídám s neznámými lidmi, doma i v cizině. Díky znalosti cizích jazyků s tím nemám problém a někdy se i dozvím spoustu zajímavých věcí. Jen je třeba vypozorovat, zda má ten druhý zájem si povídat. Někdy k tomu stačí i oční kontakt.
Jarmila Komberec Jakubcová
24.11.2022 19:21
Navazovat řeč s někým koho neznám každý z nás asi neumí. Ale mám kamarádku, která kdekoliv a kdykoliv navazuje řeč na různá téma. Jednou cestou z Ostravy do Prahy mavzala rozhovor s mladším mužem, který už byl velmi slušný, než aby hovor přerušoval. Nešlo o žádný flirt, ale kamarádka prostě měla pocit, že musí mluvit a sdělovat mu své všechny životní úspěchy. Mladý muž v Praze na nádraží ihned co nejrychleji zmizel bez rozloučení. A kamarádka byla spokojená jak se dobře pobavila. Z Prahy do Plzně si opět našla další oběť, ta naštěstí v Berouně vystoupila.
Marcela Pivcová
24.11.2022 19:17
Občas se s někým dám do řeči, dříve se mi to dařilo jen málokdy. Záleží na prostředí, kde se s někým, s kým si mohu trochu popovídat nebo jen vyměnit pár slov. Někdy pochválím venku pejska, když výjimečně někoho potkám s kočkou, je to důvod k zastavení téměř stoprocentní. Na veterině je také dost důvodů ke konverzaci. Dalším místem pro chvilku nezávazného hovoru bývá pro mě také obchod.
Eva Kopecká
24.11.2022 18:31
Dala jsem se onehda při nákupu v marketu do řeči s úplně cizí paní. V závěru rozhovoru se ukázalo, že ona mě zná. A já si naprosto nevybavím, kam s ní.
Soňa Prachfeldová
24.11.2022 14:53
Je moc hezké dát se s někým do řeči jen tak. Většinou se to pozná. Když někdo uhýbá očima a zarytě hledí jinam, ten o to nestojí. Někdo se mírně usměje a víte, že rád prohodí pár slov. Obyčejná člověčina a několik slov nikoho nezabije a hned je nálada lepší.
Věra Ježková
24.11.2022 14:52
S cizími lidmi se občas dávám do řeči; určitě víc než zamlada. Nejčastěji ovšem oslovuji pejsky. A ne vždy se setkám s kladnou odezvou jejich paniček/páníčků.
Antonín Nebuželský
24.11.2022 12:57
Před nedávnem mi umřel kamarád, ten byl komunikativni, že by americkým vědcům spadla čelist :-)
Ten nenechal jednu příslušnici opačného pohlaví na pokoji.
Jeho oblibenou hlášku si nemůžu nechat pro sebe. Tedy :"pejsku pejsku ty máš hezkou paničku, můžu si ji pohladit?"
Někdy mi přišlo, že je trochu "přes čáru", tak jsem se i zeptal některé z jeho "obětí", jestli jim to nevadí a docela mě dostalo, když mi jedna řekla :"když on je tak milej"...
Asi věděl komu to může říct. Samozřejmě to každé nebylo recht, tak ho třeba obešla. On většinou seděl na lavičce a pozoroval cvrkot" a mě s dalším kamarádem, co neposedime, říkal " už dou ty dva teplý" :-)
Ale nebylo to ve zlým, spíš chtěl, aby se s ním někdo bavil.
Dneska je tam nahoře a kdybych mohl, dal bych mu na hrob to jeho"pejsku, pejsku... :-)
Měj se tam dobře Láďo.
Vladislava Dejmková
24.11.2022 12:25
Není to pro mě úplně samozřejmé se dát do řeči s neznámými lidmi. Ale zjišťuji, že s rostoucím věkem o tyto náhodné rozhovory stále více a více stojím. Zpravidla se mi to daří ve vlaku, ale občas i jinde, kde lidé čekají. A když někdo nechce, tak nechce, nevnucuji se.
Zuzana Pivcová
24.11.2022 11:41
Dřív to u mne nebylo zvykem, ale nyní, se změnou prostředí, se tu v maloměstě bavím s kdekým. Potkáváme se na cestě na nákup do Jednoty, v různých obchodech, v Klubu seniorů, pozdravíme se i na hřbitově. Začalo to většinou tím, že mi lidé říkali, že nás znají z mládí nebo zda tu jsme z Prahy nadlouho či natrvalo. Pak už jsme se běžně zdravili jako známí a tak to stále trvá. A kdy mi někdo místní řekne tím jihočeským "Paní Pivců", tak to vnímám, že už sem patřím. Přitom většinu lidí vůbec blíže neznám.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA