Přední česká logopedka Ilona Kejklíčková. FOTO: Oldřich Hrb
Nedoříkávejte za koktající slova. Pomáhejte jinak, nabádá přední česká logopedka Ilona Kejklíčková
22. 10. 2022Děti koktají častěji než dospělí. To je známý fakt. Stejně, jako že většina dětí řečovou vadu překoná. V dospělé populaci koktá zhruba jedno procento lidí, v Česku přes sto tisíc.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Martin Vrba
23.10.2022 00:00
Kdysi dávno k nám do podniku chodil kontrolovat a opravovat od spojů všechny přístroje i telefonní ústřednu jeden a ten samý mechanik. Hlásil se u nás na hospodářské správě a investic. Měl vadu řeči, dlouho mu vždy trvalo, než ze sebe vysoukal tu úvodní větu, že jde na kontrolu. Já, aby mu to nedělalo problémy, tak jak jsem ho uviděl, tak jsem už na nic nečekal a poslal ho po kancelářích s jednou referentkou, aby s ním prošla kanceláře, všude ho představila a řekla, že ten den se u nich zastaví a on už se nemusel namáhat, aby to v každé kanceláři ze sebe soukal. Na něm už bylo, zda se v těch kancelářích dá s někým do řeči, nebo jen beze slova prohlédne přístroje a odejde. Myslel jsem si, že jsem mu tím hodně pomohl, ale teprve po letech jsem se dozvěděl od jednoho psychologa, že jsem mu tím vlastně nevědomky ubližoval. Nojo - asi to byl chyba, ale do té doby mi nikdo neproškolil, jak se máme k takovým koktavým lidem chovat a tak jsem se snažil do kůže toho koktavého člověka vžít. Já - kdyby mi to takto někdo "předjednal, tak bych byl rád. "S integrací jsem mu snad pomohl podle svého tím, že vždy dostal u mne po skončení jeho práce pohoštění a on mi vždy něco nového řekl z telefonní techniky. Jakmile se rozmluvil o něčem, v čem byl "doma", tak se snad sám přestal sledovat a mluvil docela plynule, jakmile do kanceláře ale někdo další přišel, tak nějak znejistěl a měl zase problém se rozpovídat. Že netrpěl, tak to jsem poznal podle toho, že mi sehnal jakýkoli nový telefon, na který jsem si vzpomněl, tak nevím, zda měl pravdu ten psycholog nebo já?
Hana Rypáčková
22.10.2022 08:49
Měla jsem co do činění s koktavými dětmi i s dospělým. Děti se musí učit dýchat, musí se nadýchnout před řečí a mít k dospělým důvěru. Pak mluví docela dobře. Dospělého taky nechat v klidu a hlavně na něj nepospíchat, navíc mu nedokončovat slova. Mezi přáteli třeba mluví plynule..
Jitka Caklová
22.10.2022 08:17
Výborný rozhovor pro školy, kde koktající dítě trpí, díky těm, kteří si myslí, že jsou dokonalí. "Jde řešit problémy s výslovností také v dospělosti?" ANO, protože s věkem přichází moudrost alespoň k některým, a díky moudrosti, nejen koktající, mohou žít spokojený život a věční posměváčci "ostrouhají".
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA