Ilustrační foto: Pexels
Citliví, vystresovaní, nejistí. Tak starší lidé hodnotí Generaci Z
14. 9. 2022Přerostlé děti. Jako by byli stále v pubertě, ale jsou dospělí. Vůbec jim nerozumíme. Tak čím dál častěji mluví starší lidé o Generaci Z, tedy o mladících a slečnách narozených od poloviny devadesátých let.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Ženatová
24.9.2022 06:22
Ani já zatím nemám problém s dětmi nebo s vnoučátky - mám to asi tak jako p. Nebuželský
Antonín Nebuželský
19.9.2022 13:04
My nemáme problém s dětmi ani s vnoučaty.
Maji školy, dobrou práci, takže v pohodě. Ať jim(nám) to vydrží.
Lenka Kočandrlová
18.9.2022 16:06
Však se těmto skleníkovým dětem očička a ouška otevřou,jen co se např. vypne elektrika a jejich chytromobily nepůjdou.Náhle na ně dopadne tvrdá realita a ti slabší zkrátka nepřežijou.Mají na tom vlivy i sdělovací prostředky,co těm dětem na ten net dávají. Bohužel se dnes nezdůrazňuje moudrost a zkušenosti stáří,aby bylo snazší s mladými lépe manipulovat,cpát jim do hlavy pseudoproblémy a tím jim zamlžovat a zamlčovat skutečné problémy,do nichž se tento svět nezadržitelně řítí!
Oldřich Čepelka
16.9.2022 22:29
Úplně se nabízí obměna rčení: "Naše děti je málo řezali". Ale tak jednoduché to není. generace Z vyrůstá v mimořádně skleníkovém prostředí. Není divu, žte se snaží ztotožnit a zároveň odlišit - proto ty všelijaké vlny korektnosti, přepjatého ekologismu atd. "Chtěl bych něco zbořit, ale nenalézám, co by ještě stálo", napsal. kdysi J. R. Jiménez. To je možná budoucnost generace Z. rozklížit co nejvíc společenský systém, vykorodovat ho. :-)
Jitka Caklová
16.9.2022 11:00
Do roku 1948 stát nevytvářel ani v základních mantinelech jasnou životní perspektivu a "dětí bylo jako smetí". My jsme byli čtyři sourozenci a rodiče s cejchem "nepřátelé režimu", ani po roce 1948 nedostali ani korunu. Když jsem svému patnáctiletému, dnes třiadvacetiletému vnukovi říkala o svém pohledu na svět, na to, co se kolem nás děje, tak se mě zeptal, "babi, vidíš vůbec něco pozitivně?", odpověděla jsem mu, "ano vidím, vyučila jsem se pekařkou, celý život jsem pracovala rukama, postavila jsem dům, zasadila plno stromků, porodila a vychovala dvě děti, zdá se ti to málo?" Na to už jsem odpověď nedostala. Lidé podlehli západnímu materializmu a nechali se lapit do "zlaté klece", bohužel s plechovým dnem, které zrezivělo. Ti co pochopili a ještě pochopí, že musí začít u sebe, začnou vytvářet skutečné hodnoty a budou se mít dobře.
Jiří Dostal
16.9.2022 09:51
:-) Dobrá a místná připomínka, přidal bych drobnou námitku, že motivace k rodičovství je košatá stejně jako jasné životní perspektivy, osobní i státní... :-)
Ivo Patta
16.9.2022 07:58
Vyjdu z klíčových slov uvedených pod článkem: generace, stárnutí. Mladá generace je z demografického hlediska početně extrémně slabá. Zrcadlově k silným ročníkům tzv. Husákových dětí můžeme novou extrémně slabou generaci pojmenovat Klausovy dětí. Chybí každé třetí dítě do VYROVNANÉ demografické bilance!!! Sociologové mluví o stárnoucí generaci, kdyby řekli pravdu, museli by připustit, že jsme od roku 1995 hromadně vymírali (úhrnná plodnost 1, 28 dítěte/ženu v uvedeném roce). Důvodem pádu porodnosti v Česku bylo přizpůsobení našich daňových a sociálních zákonů V. Klausem legislativě EU před vstupem tamtéž. Nové zákony sebraly pracujícím rodičům peníze na výchovu dětí v rodině a následně i malý časový bonus věku odchodu do důchodu matkám dětí. Problémem mladé generace je navíc fakt, že vyrůstá v chaotickém světě. Z publikace Ekonomům to myslí černobíle, na str. 57 ocituji následující text: "Bez jasné životní perspektivy, kterou nám musí v základních mantinelech vytvářet stát, nelze zamezit tomu, aby se život mladého člověka nepropadal do životních epizod postrádajících návaznost, vnitřní jednotu a tím i smysl.
Jitka Caklová
15.9.2022 14:23
Druhou světovou válku jsem nezažila, ale z vyprávění rodičů vím, kolik lidí si v II. světové válce, v našich zeměpisných šířkách pomohlo, stejně jako si pomohlo ve "zkurveném systému" od šedesátých let. Jen čas ukáže, jak budeme psát za půl roku, či za rok, za dva............
Jiří Dostal
15.9.2022 14:02
:-) Nestrašte, paní Caklová, nejen rozvíjíte, co jsem v kostce zmínil, ale míříte k plánu katastrofy, která lidem sevře zadky a zotročí je jako II. světová válka. :-) Gott mit uns :-)
Jitka Caklová
15.9.2022 11:48
Do roku 1960 učebnice a veškeré školní pomůcky kupovali rodiče a dnes brečí proč mají platit. I to byla součást plánu, jak nahnat lidi do kouta. Do dnes mám před očima reklamu ze šedesátých let NEPEČTE DOMA - PEČEME ZA VÁS PEKÁRNY A CUKRÁRNY n.p. VÁŠ VĚRNÝ PŘÍTEL V té době ale byl dvoukilový chléb za 5.20Kčs, kremrole 1.- a věneček 1.20. Je tedy samozřejmé že lidi, vzhledem k dnešním cenám, opět brečí. Bohužel na špatném hrobě.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA