Tatínek v uniformě. FOTO: Z rodinného archivu Františky Čechové
Příběhy naší rodiny
3. 8. 2022V úvodu se přiznám, že jsem dítě starších rodičů, což u nás, dnešních sedmdesátníků, nebývalo běžné tak jako v současnosti. Byla jsem nadmíru samostatná, ale to moji stárnoucí rodiče vítali.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
5.8.2022 16:24
Silný příběh. Čím dál víc vidím jak naši předkové žili nelehké době a statečně životy.
Rostislav Mraček
3.8.2022 21:04
Z takovýchto drobných příběhů se skládá naše historie. Je škoda, že se mnozí nezajímají o takové příběhy, ba ani o historii "velkou."
Daniela Řeřichová
3.8.2022 17:32
Děkuji za sdílení silného příběhu, který bohužel není ojedinělý. Mnoho vojáků, kteří s nasazením života bojovali za naši vlast, se po návratu setkalo s velkým příkořím. Je hezké, že uchováváte tuto rodinnou vzpomínku pro další generace.
Naděžda Špásová
3.8.2022 16:36
Dobře napsané. Po válce se bohužel děly věci, o kterých ani nevíme. Jsem narozená po válce v roce 1953. Spíš mě zaujalo vaše jméno Františka. Když mi bylo 11 let musela jsem do ozdravovny. Ze začátku se mi hrozně stýskalo a ujala se mně starší dívka jménem Františka. Dodnes na ní vzpomínám a moc jsem brečela, když jsme se loučily.
Zuzana Pivcová
3.8.2022 12:42
Paní Františko, protože jsem až do roku 2017 pracovala ve Vojenském ústředním archivu a poměrně často vyhledávala osobní údaje z dokumentace Vládního vojska, můžu příběh Vašeho tatínka potvrdit. Prvorepublikoví vojáci z povolání byli po vytvoření protektorátu převedeni do tzv. Vládního vojska. Nebylo to žádné proněmecké vojsko a mělo spíš podobu blízkou policii, sloužilo beze zbraní. V létě 1944 bylo 11 ze 12 praporů odesláno do Itálie na nápravu materiálních škod po partyzánech. Toho využilo velké množství vojáků a dezertovalo. Tak, jak to uvádíte. Skončili v Británii, kde bojovali do konce války. Po únoru měli dost těžkou pozici, neboť je považoval nový režim za kolaborantské. Mnohým se dostalo odškodnění až po roce 1989. Moc děkuji za vzpomínku.
Marie Měchurová
3.8.2022 12:41
Hezké vzpomínky na rodiče. Já jsem lásku mezi otcem a matkou nezažila. Tu svoji jsem našla, a prožila jsem šťastný život.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA