Příběh zápalek
Všechny fotografie: Věra Ježková

Příběh zápalek

17. 7. 2022

Když jsem na webových stránkách zjistila, že mé oblíbené malé muzeum v Máslovicích nabízí výstavu nazvanou „Máte sirky?“, nerozmýšlela jsem se ani chvíli a na výstavu se vydala. Pohodový svět barevných krabiček se mi moc líbil. Ráda vám ho nyní zprostředkuji, i se zajímavými informacemi.

historie výstavy
Hodnocení:
(5.1 b. / 34 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
Hezká reportáž o historii zápalek :-) Spousta zajímavých informací. Díky, Věrko:-)
Věra Ježková
Děkuji potřetí. Taky si myslím, že dnešní zápalky jsou méně kvalitní než dřív.
Lenka Kočandrlová
Mám schované nálepky i nějaké krabičky,sbírala jsem to asi od 10 let.Moc se mi líbily i ty jakoby povoskované obrázky. Sirky používám denně na zapálení vonných tyčinek,v chladném období zapaluji pepo.Zdá se mi,že ty dnešní zápalky nemají takovou kvalitu,jakou měly kdysi.
Martin Vrba
Pěkný článek, který mi připomněl dětství, kdy brácha sbíral známky a já nálepky od zápalek. Jo - kam se asi ta alba poděla? Nedalo mi to a zalovil jsem na internetu, jak jsou na tom dnešní sběratelé a byl jsem mile potěšen, že se tato zábava s příchodem jiných zálib zcela nevytratila. Existuje Český filumenistický svaz, z.s. Tato organizace sdružuje především sběratele zápalkových nálepek, ale i zájemce o zápalkové krabičky, filumenistické aršíky, stojánky na sirky, tiskoviny spojené se sirkárnami a další sběratelský materiál, jakkoliv spojený s výrobou zápalek. Více zde: https://www.filumenie.com
Soňa Prachfeldová
Moc hezké povídání o historii zápalek. Stejně jim pořád říkám šířky.
Marcela Pivcová
Vzpomínám si, že v době, kdy jsem snad byla ještě předškolní dítě, jsme měli doma ty tzv. "knížečkové" zápalky. Myslím, že nebyly určeny k používání v kuchyni, že to byl spíš nějaký malý dárek nebo suvenýr. Pamatuji si, že se skutečně jednotlivě odlamovaly, ale jestli mi je někdo předvedl, že skutečně lze s nimi třeba rozsvítit svíčku, si už nepamatuji.
Marie Seitlová
Zajímavý článek i fotky.
Helena Přibilová
Děkuji za skvělým způsobem zpracovaný článek nabitý spoustou zajímavých informací o zápalkách.
Marie Měchurová
Taky jsem sbírala v mládí všechno i zápalkové nálepky. Ani nevím, jak jsem k nim přišla. Nakonec jsem je prodala na burze. Hezký, zajímavý článek.
Jana Jurečková
Hezké čtení, vzpomínám si, že jsem sbírala nálepky na krabičky a mám je ještě schované. Jenže pak byly jiné starosti a nikdo z rodiny o ně neměl zájem.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%