Všechny fotografie: Věra Ježková
Příběh zápalek
17. 7. 2022Když jsem na webových stránkách zjistila, že mé oblíbené malé muzeum v Máslovicích nabízí výstavu nazvanou „Máte sirky?“, nerozmýšlela jsem se ani chvíli a na výstavu se vydala. Pohodový svět barevných krabiček se mi moc líbil. Ráda vám ho nyní zprostředkuji, i se zajímavými informacemi.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Libuše Křapová
23.7.2022 10:40
Hezká reportáž o historii zápalek :-) Spousta zajímavých informací. Díky, Věrko:-)
Věra Ježková
22.7.2022 09:02
Děkuji potřetí. Taky si myslím, že dnešní zápalky jsou méně kvalitní než dřív.
Lenka Kočandrlová
21.7.2022 17:51
Mám schované nálepky i nějaké krabičky,sbírala jsem to asi od 10 let.Moc se mi líbily i ty jakoby povoskované obrázky. Sirky používám denně na zapálení vonných tyčinek,v chladném období zapaluji pepo.Zdá se mi,že ty dnešní zápalky nemají takovou kvalitu,jakou měly kdysi.
Martin Vrba
21.7.2022 12:25
Pěkný článek, který mi připomněl dětství, kdy brácha sbíral známky a já nálepky od zápalek. Jo - kam se asi ta alba poděla? Nedalo mi to a zalovil jsem na internetu, jak jsou na tom dnešní sběratelé a byl jsem mile potěšen, že se tato zábava s příchodem jiných zálib zcela nevytratila. Existuje Český filumenistický svaz, z.s. Tato organizace sdružuje především sběratele zápalkových nálepek, ale i zájemce o zápalkové krabičky, filumenistické aršíky, stojánky na sirky, tiskoviny spojené se sirkárnami a další sběratelský materiál, jakkoliv spojený s výrobou zápalek. Více zde: https://www.filumenie.com
Soňa Prachfeldová
20.7.2022 18:16
Moc hezké povídání o historii zápalek. Stejně jim pořád říkám šířky.
Marcela Pivcová
19.7.2022 21:01
Vzpomínám si, že v době, kdy jsem snad byla ještě předškolní dítě, jsme měli doma ty tzv. "knížečkové" zápalky. Myslím, že nebyly určeny k používání v kuchyni, že to byl spíš nějaký malý dárek nebo suvenýr. Pamatuji si, že se skutečně jednotlivě odlamovaly, ale jestli mi je někdo předvedl, že skutečně lze s nimi třeba rozsvítit svíčku, si už nepamatuji.
Helena Přibilová
18.7.2022 19:33
Děkuji za skvělým způsobem zpracovaný článek nabitý spoustou zajímavých informací o zápalkách.
Marie Měchurová
18.7.2022 19:30
Taky jsem sbírala v mládí všechno i zápalkové nálepky. Ani nevím, jak jsem k nim přišla. Nakonec jsem je prodala na burze. Hezký, zajímavý článek.
Jana Jurečková
18.7.2022 19:12
Hezké čtení, vzpomínám si, že jsem sbírala nálepky na krabičky a mám je ještě schované. Jenže pak byly jiné starosti a nikdo z rodiny o ně neměl zájem.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA