Nostalgie
Úvodní foto: Pixabay.com

Nostalgie

29. 6. 2022

Tak jsem se podíval do Wikipedie, jak charakterizuje často frekventovaný pojem – nostalgie. Hodně takových termínů nám odkázala řečtina a latina. Antika byla ve všech směrech mimořádná doba. A odkázala nám toho daleko víc, než jen pár slov a termínů.

Ale vraťme se k nostalgii. Řecké slovo "nostos" znamená stesk po domově a slovo "algos" znamená bolest. Když obě slova sečteme dohromady, vychází nám chorobný stesk po domově, v širším slova smyslu, stesk po dávno minulém a ztraceném.

Já se nedokážu upřeně dívat neustále dopředu v očekávání nějaké světlé budoucnosti. Ostatně, mám už na to léta. Není to však životní pesimismus, to ne, všichni jsme jednou svou budoucnost pomáhali spoluvytvářet. Holt, pokud není vytvořena k obrazu našemu, není na místě pesimismus. Možná, spíše trochu té nostalgie. Stesk po tom, co se nikdy nevrátí.

Před časem jsem si přečetl, zde na íčku, poetický článek přítelkyně Věrky – Dívám se do oken. V něm se dívá ze svého bytu naproti do oken, kde bydlela dlouhá léta s rodiči a posléze se svou matkou a z celého článku čiší krásná nostalgie.

Trochu jsem se přitom zamyslel a v tom virtuálním zrcadle času jsem se zadíval daleko zpět, až do oken, kdysi našeho, bytu v nelahozevském Dvořákově památníku. A opět jsem spatřil matku, jak hledí z okna prvního poschodí a znepokojeně vyhlíží, kdy se konečně vrátím z hospody u řeky. A na široké římse pod oknem důstojně kráčí velký, zrzavý kocour se zdviženým ocasem a předvádí návštěvníkům Památníku své mohutné tělo. Nostalgie minulého.

*

glosa
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Děkuji všem ještě jednou.
Marie Měchurová
Jsem od narození romantik. Ráda s nostalgií vzpomínám na to krásné, co jsem v životě prožila, a že toho nebylo málo.
Jana Jurečková
Je konec školního roku a já si vzpomněla na svou maminku /má 90 let/. Pracovala celý život jako učitelka. Pak přišel poslední den a pak už jen odchod do důchodu. Měla vozíček, tam naskládala květiny a ostatní věci. A najednou jí to přišlo líto. Začala si dávat otázky. "Je to opravdu hrozné, jdu naposledy". Přepadla ji nostalgie, musela se vrátit a znovu se se svou třídou "rozloučit".... Já na rozdíl od ní se do důchodu těšila a žádná lítost se nekonala. Jo holt dřív bylo vše jinak. Moc děkuji za hezký článek.
Martina Růžičková
Zrovna dnes mě trocha nostalgie přepadla. Způsobil to konec školního roku a vnuččino ukončení povinné školní docházky. Tak jsem si nostalgicky zavzpomínala na doby, kdy do školy teprve začínala chodit...
Jitka Caklová
Doplnění 06:49: ... vísky, pole u Sv. Josífka, na kterém jsem s rodiči a svými třemi bratry pracovala, mě.........
Jitka Caklová
"Co mě nezabilo, to mě posílilo." Už je to sedm let, co jsem řadu článků, napsaných v prvním roce a půl svého působení na íčku, vrátila zpět "do šuplíku". Byly plné bolestných vzpomínek a domnělých křivd z dětství, dospívání, mládí, atd. Dnes, právě díky těmto vzpomínkám, dobře ukotveným ve své dlouhé paměti, mohu i ve svých letech, hledět pomyslným oknem do krásné budoucnosti. Pohled z lodžie mého domu, na kostel mojí rodné vísky, mě naplňuje láskou a štěstím, neboť dobře vím, že Bůh, chcete-li Vesmír, mi "nikdy nenadělí víc, než budu schopná unést" ♥♥♥
Hana Řezáčová
Slovo nostalgie je takové honosné slovo, já bych to zjednodušila na - vzpomínky , přesněji hezké vzpomínky ... Vzpomínám často, a jistě nejsem sama, na dětství, vlastní i vlastních dětí, na roky v práci, na dovolené, setkávám se se spolužáky, s bývalými kolegy, dívám se na staré filmy (a co jich zas přes prázdniny v TV bude!), oprašuju hrníčky po babičce atd. atd. Prostě, vychází mi, že jsem v nostalgii ponořená den co den :-) Hezké, poetické zamyšlení ...
Jan Zelenka
Milé dámy, děkuji za vaše příspěvky. Možná je slovo - nostalgie - příliš expresivní, ale setkáváme se s tímto fenoménem asi všichni, leč ne všichni si to připouštějí. ještě jednou díky.
Anna Potůčková
Jsou v mém prožitém životě chvíle, na které ráda s "nostalgií" vzpomínám.. Myslím, že spíš jak do budoucnosti se otáčíme za minulostí a vzpomínáme na to co jsme prožili, co bylo lepší než je ted. A takový nostalgický zážitek nedávno byl průjezd parního vlaku v nedalekém městě a bylo to krásné - ale o tom jste někteří četli můj článek.
Eva Mužíková
Naštěstí mne nostalgie málokdy přepadne. Zajímavý článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%