“Musíme se mít rádi a nesmíme si závidět,” říká Marta Kubišová, držitelka ceny Beauty of Help Award
FOTO: Jan Schejbal

“Musíme se mít rádi a nesmíme si závidět,” říká Marta Kubišová, držitelka ceny Beauty of Help Award

17. 6. 2022

Rezidence primátora se ve středu večer proměnila ve slavnostní sál, ve kterém se vyprávěly příběhy inspirativních osobností. Nadace Krása pomoci totiž vyhlašovala 5. ročník své unikátní ceny Beauty of Help Award.

aktivní senioři
Hodnocení:
(4.1 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladimír Mrázek
Při takovém složení odborné poroty nemohl být výsledek jiný. Prázdná poselství na stavu společnosti nic pozitivně nezmění, jsme toho svědky již mnoho let.
Martin Vrba
“Musíme se mít rádi a nesmíme si závidět”. V prvé řadě si ale musíme umět rozumět. Já se domnívám, že to paní Marta Kubišová mohla myslet například i takto: Že ona ve své branži se kamarádila s Helenou Vondráčkovou a čas tvořila i trio ještě s Václavem Neckářem a po roce 1968 - po okupaci a normalizaci bylo jediné Martě Kubišové postupně zabráněno z tohoto tria pokračovat v pěvecké kariéře. A nedařilo se jí nějak moc dobře ani v normálním civilním životě a bylo by lidské, kdyby si možná i vyčítala, že podepsala Chartu 77, dnes to určitě nepřizná - byla by ještě hloupější, než tehdy. Prožila si velké otřesy v kariéře i ve svém osobním - manželském životě i po zdravotní stránce - prožila si i klinickou smrt a znovu podotýkám, že by se takovému člověku nikdo nedivil, kdyby přestal takový člověk ty druhé lidi milovat - přestal je mít rád - zatrpkl a dokonce jim i záviděl. Možná, že si i tím prošla, ale pak se dočkala zaslouženého pohádkového návratu, už neměla tu lidskou povrchní krásu, ale tu lidskou získala a snažila se kolem sebe pomáhat všem lidem i zvířatům a tak v jejím případě zvítězila láska a pravda nad lží a nenávistí a ona tu větu vyřkla nejdříve asi pro sebe - k sobě: “Musím ty druhé milovat a nesmím druhým závidět” (i když mi mnoho lidí kolem mne ublížilo) a pak to vyřkla jako poselství pro nás. Já jsem to tak tedy pochopil, protože mezi obyčejnými lidmi z televize se o ní toho dost tehdy vědělo. Vy ostatní si přečtěte toto a možná se budete pak malinko i stydět, že jste ta její slova nepochopili, protože jste to pojali jen velice povrchně s tím jedním významem bez znalosti jejího těžkého života. https://cs.wikipedia.org/wiki/Marta_Kubišová
Magda Škodová
Musím a nesmím... Ještě nejsem tak senilní, aby mne museli upozorňovat na to, co můžu a nemůžu dělat, babičko.
Elena Valeriánová
Už nikdy nenaletím na podobný článek a nebudu plýtvat energií, protože pro obyčejné lidi takové celebrity nebudou ztrácet čas. Je lepší být na fotce s paní Kubišovou ( a nebo jinou známou tváří) než obětavé seniorky z lidu. Paní Kubišovou mám ráda, co nesmím a musím vím sama docela dobře, jsem ještě při smyslech.
Daniela Řeřichová
Je to jedna ze záslužných iniciativ. Paní Marty Kubišové, Dámy české kultury, si nesmírně vážím. Rozumím jejímu osobnímu vyznání, které reflektuje její nejednoduchý život - cit. : "Musíme se mít rádi a nesmíme si závidět,” shrnula svou děkovnou řeč....:-)
Soňa Prachfeldová
Je dobré a povzbuzující, když se oceňuji i senioři, kteří dodávají chuť do života i ostatním, nejsou sami. Viz Hanka Praglová. Také mě překvapila slova paní Marty Kubišové. Nesmíme a musíme. Byla to excelentní zpěvačka a svobodný živel.
Věra Ježková
Jistě záslužná aktivita. Respektování stáří a stárnutí společnosti je důležité. Pokud někdo potřebuje nechat se inspirovat, má asi řadu příkladů. Jen mě zarazila ta dvě modální slovesa v nadpisu. Nemám ráda, když se mi v mém věku říká, co musím a nesmím. To vím docela dobře sama. Neumím si představit, že musím mít někoho ráda. Závistivá nejsem.
Martin Vrba
Všem oceněným gratuluji a děkuji za skvělou reprezentaci starších lidí ve společnosti a autorce děkuji, že o tom napsala tento pěkný článek.
Jana Vargová
Omluva, má být 5*****

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%