Moje aktivní léto aneb Pojďte paní, budeme grilovat
Foto: autorka

Moje aktivní léto aneb Pojďte paní, budeme grilovat

14. 8. 2021

„Tak co, děti, už se těšíte na prázdniny a už víte, kam pojedete a co tam budete dělat?“ zeptala se paní učitelka na konci školního roku žáčků ve třídě. Naše vnučka Adélka jí odpověděla básní:

„Pojedeme na chatu
a uvidíme táty kravatu.
Budeme se na chatě koupat
a pak se budeme houpat…“

A já dodávám, že na chalupě, kromě dalších aktivit, budeme určitě hodně grilovat. Grilování máme totiž všichni rádi. Stmeluje rodinu. Jen mi připadá, že s tím mám docela dost práce…než připravím maso, buřty a sýry, než udělám salát, než nanosím ven talířky, skleničky, příbory, pivo, víno, chleba a omáčky, než rozdělám oheň, než to upeču, než vše zase poklidím, tak naběhám kilometry.

Už se několikrát stalo, že po mém brblání: „Jak já k tomu přijdu,“ se grilování ujal můj tatínek, ale nedá se říct, že by mi nějak významně usnadnil situaci, protože jeho pomoc spočívala zejména v tom, že si stoupnul ke grilu a volal: „Pojďte si ke mně, mně se to tu pálí!“ A nakonec jsme se vždycky pohádali a já bych si přeci jen pomoc představovala trochu jinak: klidnější a komplexnější.

O to víc mě onehdy mile překvapil syn, když řekl:

„Mamčo, dneska je vedro. Odpočiň si, grilovat budu já.“

A skutečně hned připravil a naložil maso. Na zahradě jsem mu jen pomohla očistit gril a vydala mu dřevěné uhlí a poté jsem se spokojeně usadila s knížkou do lehátka a začala číst první větu. Periferním zrakem jsem ale viděla, že syn chodí sem a tam, jako kdyby něco hledal.

Najednou se ozvalo: „Mami, nevíš, kde jsou sirky?“

Než abych mu složitě vysvětlovala, kde tak malou věc najde, raději jsem mu pro ně zaběhla. Ve chvíli, kdy jsem se usazovala zpět do lehátka, se ozvalo: „Promiň, že tě ruším, ale nevíš, kde je nějaké chrastí nebo šišky na podpal?“

„Hned ti to přinesu,“ slíbila jsem a vyrazila do kůlny.

„Výborně, díky,“ zaradoval se syn. „A když už stojíš, tak bys sem mohla donést z ledničky to maso.“

Poté odborně rozložil maso po grilu a povídá: „Trochu jsem se zaprasil, nemáš ňákej hadr? A než se to upeče, mohla bys prosim tě přinést talířky, skleničky, příbory, pivo, víno, chleba a omáčky?“

Jakmile jsem vše prostřela na stůl, syn provedl kontrolu: „Ještě tady chybí sůl, a když už tam jdeš, vezmi i sklenici čisté vody a můžeš zavolat ostatní, protože za chvíli budeme jíst.“

Musím říct, že jídlo bylo opravdu vynikající. Pak už mi zbylo jen všechno uklidit a s dobrým pocitem, že není nad to mít zastání, jsem si mohla konečně znovu sednout do lehátka a dočíst si tu rozečtenou první větu.

Jen nevím, jestli zrovna tahle grilovačka nebyla ze všech našich grilovaček ta nejvypečenější.

Můj příběh Soutěž: Aktivní léto 2021
Hodnocení:
(5.2 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Řeřichová
Bezvadný článek, podobně to chodí u nás.
Alena Tollarová
Ten příběh by se hodil i Do stovky. A něco mi připomíná :)
Naděžda Špásová
Aleno, opět jsem se pobavila, úplně to vidím, ale hlavně, že vám všem chutnalo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

19%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%