Grilování je milované i zatracované. Pravda je někde uprostřed
Ilustrační foto: Ingimage

Grilování je milované i zatracované. Pravda je někde uprostřed

24. 7. 2021

Škodlivé, karcinogenní, tučné, tloustne z něho. Chutné, zábavné, nikdy neomrzí, léto by bez něj bylo smutné. To jsou dva rozdílné přístupy k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. Mnozí lidé si bez něj život nedovedou představit, mnozí lékaři a odborníci na výživu před ním varují.

Grilování vzbuzuje vášně a neshody uvnitř rodin.

„Manželka se sousedy každý víkend organizují grilování. Stal se z toho v naší chatové osadě přímo rituál. Mastnosta teče proudem, krkovička je naložená ve směsi koupené v sáčcích v supermarketu, občas je něco připečené až do černa a všichni si libují. Nedávno souseda odvezli po akci do nemocnice se žlučníkovým záchvatem. Druhý neustále mluví o tom, že má vysoký cholesterol a tlak, bere spoustu léků, ale láduje se grilovanou krkovicí,“ vypráví třiašedesátiletý Jan, který chataří v Beskydech. On sám v posledních letech propadl cyklistice, snaží se jíst především čerstvé potraviny, takže se grilování účastní málo nebo si dá na gril kuřecí plátek a zeleninu. „Smějí se mi kvůli tomu, pro ně je grilování především uzenina nebo tučné maso,“ říká.

K letní grilovací vášni se čím dál častěji vyjadřují lékaři. Varují, připomínají smutné statistiky. „Vysoký krevní tlak v České republice má čtyřicet procent obyvatel ve věku mezi dvaceti pěti až šedesáti čtyřmi lety. Ve věku padesát pět až šedesát čtyři let ho má sedmdesát dva procent mužů a šedesát procent žen. Vysoký cholesterol se týká přibližně poloviny obyvatel,“ říká profesor Richard Češka, garant projektu Srdce v hlavě. Upozorňuje, že právě letní měsíce vytvářejí ideální podmínky pro tyto zloděje zdraví. Přesněji, vytváří si je všichni, kteří nepřemýšlejí nad tím, co a jak kladou na své grily. Odborníci z projektu Srdce v hlavě zveřejnili zprávu, podle které právě grilování dodává do těla více potravin zvyšujících hladu cholesterolu a proto se v létě zdravotní potíže lidí zhoršují, ačkoli o nich mnozí zatím ani nemají tušení. Jen si na ně pomaličku, každým špekáčkem zakládají, aby se jednou ukázaly jako velký problém.

„Grilování nemusí být pro kardiaka tabu, pokud dá před krkovičkou přednost například mořské rybě. I během letní pohody bychom se měli zamýšlet nad tím, jaké jídlo konzumujeme a čím jej zapíjíme. Pokud již člověk o svých potížích s cholesterolem a vysokým tlakem ví, měl by být obezřetný dvojnásob,“ doporučuje Richard Češka.

Přesto se dá léto si užívat u dobrého jídla, pití, grilu či ohníčku. „Podstatní je uzeniny minimalizovat, ale aby duše nestrádala, jednou za čas si nějaké dopřát můžeme. Každopádně je je vhodnější vybrat maso s menším obsahem tuku, to neznamená, že bude vysušené a bez chuti, jak se někdy lidé obávají,“ říká gastronomická novinářka a editorka časopisu FOOD Jana Trundová.

„Šťávu i chuť můžeme dodat i krátkým marinováním v troše olivového oleje a jogurtu. Není nutné sáhnnou po jogurtu nízkotučném, ideální jsou čerstvé bylinky, soli přiměřeně. Vždy je lepší udělat si vlastní směs, pokud si hlídáme zdraví, protože víme, kolik obsahuje soli. Před položením na gril je vhodné maso lehce osušit papírovou utěrkou, předpokladem je gril potřený olejem. Pak stačí maso opéct pár minut z obou stran. A hlídat, aby nezčernalo. Poté odložit bokem, přikrýt alobalem nebo talířem a nechat minimálně deset minut odpočinout. Maso bude šťavnatější. A k tomu spoustu zeleniny, kterou klidně můžeme také ugrilovat. Takový způsob přípravy a kombinace není nic, co by nám ublížilo,“ vysvětluje Jana Trundová.

Teplé dny je třeba si užít. Pokud je máme v naší představě pohody spojené s grilováním, není nutno se trýznit a tyto pěkné večery si odpírat. Jen je zbytečné spojovat grilování pouze s něčím mastným, těžkým a zdraví škodlivým. Zejména tehdy, když víme, že to s naším zdravím není valné. Ale i když to nevíme, protože ono zpravidla nějakou dobu trvá, než se to dozvíme.

gastronomie grilování jídlo Zdravá strava
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Kdysi, když mamka koupila první gril, často jsme si na něm něco připravovali, ale když dnes vidím grilovaná jídla s černými, spálenými pruhy, tak to nemusím. Spáleniny nejím.
Margita Melegova
Vyjimecne kdyz jsme u deti na navsteve.
Martin Vrba
To je zdravější snad už i kouřit, než jíst každý týden v létě grilované maso: https://zena.aktualne.cz/zdravi/grilovani-je-smrtelny-konicek-zkuste-to-jinak/r~i:article:803982/
Jiří Dostal
:-) :-) Navrhuji místo grilování řešit rébus pravdy jako středu mezi milovaným a zatracovaným. :-) :-)
Anna Potůčková
Grilujeme doma také, nejčastěji sýry, maso vepřové či kuřecí a výborná je také grilovaná kukuřice. A zkusíme letos dát na gril také uzená vepřová žebírka
Jarmila Komberec Jakubcová
Grilování máme jako rodina moc rádi. Není to jen o jídle, ale o i zábavě. Na grilování zveme své sousedy, oni zase nás. Grilovat lze i báječnou zeleninu či sýr. Nejraději mám ryby. Po návratu z lázní budeme mít zahradní grilovačku u mně na domečku a pak chystám další na chatě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?