Soudy mají problém, chybí jim přísedící soudci. Práce, která nevyžaduje právní vzdělání, je vhodná pro mladé seniory
Krajský soud v Ostravě. Ilustrační foto: commons.wikimedia.org, licence CC0

Soudy mají problém, chybí jim přísedící soudci. Práce, která nevyžaduje právní vzdělání, je vhodná pro mladé seniory

10. 2. 2021

Něco mezi detektivkou a záslužnou, veřejně prospěšnou činností. Tak soudci mluví o práci kolegů v senátu, kterým se říká přísedící, dříve soudci z lidu. Za ideální adepty na tyto funkce považují takzvané mladé seniory.

práce právo
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Role přísedících je jistě velmi důležitá. Finanční ohodnocení by mě moc nevzrušovalo. Neumím si ale představit, že bych spolurozhodovala o osudu jiných lidí.
Růžena Kuželková
Když je to tak, že je to málo ohodnocené, nechť se nad tím "vrchnost"zamyslí,pokud soudci mají vysoké platy (a tím nechci na nikoho narážet),tak už jen to,že jsou tam " k ruce" bylo by záhodno je patřičně ohodnotit.
Olga Škopánová
Zadarmo ani kuře nehrabe.
Danuše Onderková
Souhlasím s tím, že to je záslužná práce Dělám přísedícího už 48 let a už jsem toho viděla a zažila hodně. Proto vím, že když lidé nadávají jak se u nás soudy vlečou, není to většinou vinou soudů. Pokud se ale obžalovaný na svobodě nedostaví k jednání, nebo i důležitý svědek, musí se jednání odročit. Tím se celá jednání protahují. Jenomže toto nevidí obyčejní lidé. Když jsem začínala, měla jsem jednání na celý týden. Z toho se soudilo ale třeba pouze tři dny a v ostatní dny jsme se seznamovali se spisy na další jednání. Stačilo vlastně zjistit o co se jedná a co dotyční provedli. Ovšem byli jsme také k dispozici jiným soudcům, kde se přísedící nedostavil. V práci jsem volno dostala bez problému, plat byl refundován. Později se jednalo vždy o jeden den a tak už začínaly problémy. Měla jsem ale štěstí, že mne nakonec vždy vedoucí uvolnila. Za tu dlouhou dobu jsem toho viděla hodně, kolikrát nad tím zůstal rozum stát. I když jsem začínala u rodinných sporů (rozvody a péče o děti), pracovněprávní spory (ty byly nejnudnější), nakonec jsem se dostala k trestnímu a tam jsem dodnes. Asi jsem to tak nějak podědila, protože tatínek byl také dlouho soudce z lidu a tak jsem převzala pomyslnou štafetu. Věřím, že ji ponesu ještě dlouho.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%