Dorothea von Biron. FOTO: wikipedia.org
Čí byla paní Barbora aneb po stopách spisovatelky Boženy Němcové
28. 1. 2021Na samém počátku napsání tohoto článku byl můj dnes již letitý a bohužel do dnešní doby neuskutečněný plán udělat si výlet do cca 400 km vzdálené Zaháně přes Německo do Polska.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Lišková
28.1.2021 18:39
Seriál jsem neviděla. Podoba, neobyčejně krásné oči, které mají obě ženy, je překvapivá.
Jana Hošková
28.1.2021 17:17
Pane Matoušku, o tom, co se kde píše, ať už je to o čemkoliv, už dávno vím, že se nedá všemu věřit.Např. v chaloupce na Starém bělidle nikdy Panklovi nebydleli - ale jim přidělený byt nestál prý za moc. Mne spíš překvapilo, že Panklovi se šlechtou cestovali a pobývali s nimi i na Zaháni (zřejmě poté, co děti odrostly), to jsem totiž nevěděla. A že by Barunka měla klavír...? Možná ji k němu pustili na zámku.
Zuzana Pivcová
28.1.2021 15:26
Článek mě velmi zaujal a hodně jsem si díky němu doplnila své útržkovité vědomosti o BN. Něco málo jsem věděla od našeho literáta z fakulty, ale poměrně dost z knížky Jiskření aneb Na černé hodince s Máchou, Němcovou a hvězdami, vydané v polovině 90. let, v níž spolu vedou dialog Miroslav Ivanov a Luba Skořepová. Nynější televizní zpracování jsem neviděla.
František Matoušek
28.1.2021 15:26
Ano, jak píše Jana Š., bylo by zajímavé vědět jak to bylo dopravdy. Také jsem přečetl o Boženě Němcové řadu vydaných knih, kde jsem narazil na různé dedukce o tom jak to vlastně s Boženou bylo. Zajímavé je že Barunka bydlí se svými oficiálními rodiči v chaloupce na Starém bělidle, má klavír, soukromého učitele hudby, volný přístup na zámek, později dokonce i do knihovny Kateřiny Zaháňské... Dostalo se jí prostě privilegií, o kterých se běžnému dítěti v tehdejší době mohlo jen zdát. Je známo,že v roce 1830 nastoupila na pobyt v zámku ve Chvalkovicích, který patřil Kateřině Zaháňské a kde se měla mimo jiné naučit panským mravům. Když skočíme nakonec jejího života vidíme, že měla okázalý pohřeb, jehož se zúčastnily dva tisíce lidí. Za rakví kromě manžela a tří dětí kráčela kněžna Thurn-Taxis s manželem, přítomna byla i hraběnka Eleonora Kounicová. Další věc – kočár zapůjčil hrabě Jaroslav Clam-Martinic. Není známé, že by šlechta chodila na pohřby jiných vznamných českých spisovatelů. Mě, na rozdíl od vás, se filmová miniserie líbila. Líbila se mi i Vaše úvaha "Čí byla paní Barbora...." zejména pasáž o křestním jménu dcery Theodory. Rád jsem si Váš článek přečetl a z dovolením stáhnul ke svým poznámkám.
Vladislava Dejmková
28.1.2021 15:08
Zajímavé, přečetla jsem to jedním dechem. Leccos jsem zaznamenala už dříve, ale nebylo to tak logické.
Jana Šenbergerová
28.1.2021 14:58
Leccos jsem na toto téma četla už dřív. Byl-li původ spisovatelky víceméně zastřený (ne-li vylhaný), pramálo mi záleží na tom, jestli si ve filmovém zpracování byla podobná, nebo trochu jiná. Nepovinný film o ní se mi líbil mnohem víc, než "povinná četba" literatury od ní, přestože si myslím, že psala dobře. Pokud byl její původ skutečně nečeský, líbí se mi, že se stala opěvovanou českou spisovatelkou. Bylo by zajímavé dovědět se, jak to bylo doopravdy.
Jana Drobňáková
28.1.2021 14:49
Bolo mi jasné, že Božena nebude dokumentárny film, ale napriek tomu poukázal na výnimočnú ženu v čase, kedy všetko mohli len muži.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA