Téměř neznámá Helenka Polívková
manželé Mastníkovi, foto z dopisu pana Mastníka

Téměř neznámá Helenka Polívková

28. 12. 2020
Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Velice zajímavý článek. Děkuju.
Soňa Prachfeldová
To byli tak odvážní lidé, obdivuhodné, a kolik je spíše bylo bezejmenných hrdinů. Kam se hrabou dnešní stateční a schopní všeho ...
Marie Faldynová
Díky za informaci, pro mne je to něco nového. Zajímavé osudy.
Zdeněk Horenský
Pan Mastník mi v mých šestnácti nabídl pětitýdenní pobyt u nich v Londýně zdarma i s výukou angličtiny, nejen mně, ale i některým studentům svých dřívějších dobrých známých, nevím již proč jsem nabídku nevyužil, ale jeden můj kamarád u nich na tom pobytu byl. Pan Mastník byl moc hodný a rád pomáhal kde mohl, tak se prý o něm vyjadřovali všichni, kde se s ním setkali.
Daniela Řeřichová
Pane Horenský, podobný silný vztah měl také gen. Josef Bryks (1916-1957) s manželkou Trudi (1910-2011), která až do svých 91 let usilovala o rehabilitaci svého muže a vydání ostatků (2009). O jeho životě byl natočen film Muž, který přecenil českou duši.
Zdeněk Horenský
Její příběh znám vlastně jen proto, že se Zdeňkem Mastníkem (dětství a mládí prožil u nás v Koryčanech, už jsem zde o něm psal) studovala na gymnáziu v Kyjově moje maminka a po dobu jeho pobytu v Londýně si dopisovali. Dopisy ty bohužel nemám, možná bych věděl ještě mnohem víc, ale když mi je někdy četla, psali si o zcela běžných věcech a o tom co všechno v zahraničí dělá, ani nevěděla a mě to v dětství nezajímalo. Pamatuji si jen, že svou Helenku měl moc rád a jestli se nepletu, tak si spolu celý život vykali. Ale to už nevím jistě, tak nějak jsem si na to vzpomněl.
Zuzana Pivcová
I když jsem díky práci v archivu hodně někdejších zahraničních vojáků znala (z dokumentace, ne osobně), tak o ženách na Blízkém Východě tam téměř nic nebylo. Vzpomínám si pouze na jeden seznam. Ale vím, že jeden badatel jejich činnost studoval. Na hřbitově v Brookwoodu jsem byla při svých návštěvách Londýna asi čtyřikrát, naposledy 2000, i v novodobé čs. vojenské sekci, kde byli pochováni už ti, kteří žili po válce v Británii a tam zemřeli. Někteří tam už měli dokonce nachystaný pomníček předem. Děkuji, Zdeňku, ráda jsem se přiučila.
Daniela Řeřichová
Děkuji za připomenutí. Myslím, že známější z dvojice byl manžel paní Heleny exilový novinář Zdeněk Mastník. Koho zajímají novodobé dějiny, má možnost se s nimi seznámit nejen v knihovnách, ale mj. také na webu Paměti národa, Příběhy bezpráví aj.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

19%

Vitamíny

20%