ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com/silviarita
Po smrti manžela čekalo na rodinu roční martyrium kolem nevelkého dědictví
6. 1. 2021Dlouhých osm let se bývalá zdravotní sestra Jana z pražských Letňan dívala na to, jak její manžel Jan postupně ztrácí síly. Prvním varováním byla porucha řeči a zhoršující se chuť k jídlu. Nastal nekončící kolotoč vyšetření a návštěv u odborníků.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jan Valenta
6.1.2021 16:47
Docela tomu věřím ,osobní zkušenost notářka jak nám bylo řečeno ona tato osoba mohla rozhodovat i za soud. Jeden z přítomných dědictví odmítl, tato pomatená osoba začala doslova ,řvát nevzdávejtese máte potomky. To jeden opravdu čumí. Pak to šlo ohromě rychle hlavně dej semprachy. Za co totalitní režime že si ,nemohu ani zvolit koho chci. A musel jsem tam absolvovat 80 km.
Hanz Jirak
6.1.2021 16:43
už ted se chechtám jak se pozůstalí sejdou samo i děti z cizích větví a zjistí, že nemám nic a musí zaplatit pohřeb. všechen majetek jsem převedl na ty co se o mě starali
Eva Chyťová
6.1.2021 15:35
To je tedy nějaký záhadný případ. Vyřizovali jsme pozůstalost po tátovi před cca 6ti lety, samozřejmě, že trvá nějaký týden, než si notář pozve rodinu, že je účet zablokovaný, ale přestože jsem se dělila s jeho druhou ženou, závěť nebyla, vše bylo vyřízené za nějaké tři měsíce. A když zemřela manželova maminka před dvěma lety, jediná prodleva byla kvůli tomu, že zemřela doma sama a my jsme ji našli, takže se musela volat policie z důvodu vyloučení násilí. Cca 2 týdny na pitvu. Jinak vyřízeno komplet celé dědictví, přepisy do dvou měsíců. Tento článek mi připadá silně přitažený za vlasy, ale stát se může cokoliv.
Věra Halátová
6.1.2021 15:21
Zdá se mi to podivné. Vyřizovala jsem pozůstalost po manželovi, pak jsem vyřizovala - z důvodů, které nebudu uvádět - pozůstalost po staré, opuštěné paní, vyřizovali jsme pozůstalost po otci, také po mém tchánovi. Nikdy mne žádné martyrium nečekalo. Notář nemá poradenskou povinnost, a nechápu, proč by se notářka měla zajímat o přepis energií na vdovu. Nevím o tom, že by kterákoliv banka měla pracovníky nebo oddělení pro vyřizování pozůstalostí. To je nějaké zmateční tvrzení. Notář vyslechne toho, kdo vybavil pohřeb, zjišťuje pozůstalé, majetek, účty v bankách. O tom provede zápis, který ten, kdo je vyslýchán, musí podepsat s prohlášením, že toto je pravda. Notář si sám ověří majetek na katastru nemovitostí, zjistí účty v bankách, případně pojistky, stavební spoření apod. Ví bůh, proč měla ta paní z článku jakési problémy, dle mého názoru nemožné.
Daniela Řeřichová
6.1.2021 15:15
Zkušenosti jsou určitě různé. V Praze například trvá několik měsíců přidělení notáře, to se nedá ovlivnit. Bohužel jsem nedávno také zařizovala pozůstalost. Jednání proběhla poměrně rychle, vše dohodou, aministrativa ohledně energií, nájmu atd. bez problémů, vdovský důchod 2800 Kč vyřízen v zákonné lhůtě. To je to nejmenší, co člověk musí řešit.
jitka schildhabelová
6.1.2021 14:49
na úřadech pracují lidé a proto je to vždy o nich,někdo má štěstí,že natrefí na člověka,někdo má halt smůlu a natrefí na vola.Známe to všichni a nic se nemění,přeji pěkný den.
Danka Rotyková
6.1.2021 14:37
U mně před 10 lety proběhlo všechno bez větších problémů a docela rychle. Notář byl slušný, nápomocný a rychlý. To, co popisuje paní Jana, bych zažít nechtěla. Asi je to o tom, na koho člověk narazí.
Libuše Křapová
6.1.2021 12:28
Já zařizovala pohřeb před čtyřmi lety. Vdovský důchod jsem dostala do dvou měsíců a mezitím mi přišel bez požádání jen s oznámením vdovský důchod překlenovací - už nevím, jak to bylo nazváno odborně. S notářem nebyl také žádný problém - není článek jen zbytečné strašení něčím, co se může vyjímečně stát? Jaký je jeho účel? V čem má vdovám a vdovcům pomoci?
Lenka Kočandrlová
6.1.2021 12:21
Zdá se mi to divné,jak dlouho by trvalo,kdyby zesnulý měl kdovíjaký majetek??? Zařizovala jsem před 13 lety pohřeb a poslední věci kolegyně - neměla nikoho,kdo by se toho ujal,a byly tam všelijaké požadavky,i v cizině se vyřizovalo,a přesto to netrvalo ani půl roku,asi záleží na činnosti notáře.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA