RE
FOTO: autorka

RE

27. 9. 2020

Blbiny mne napadají vždy v nějakém dopravním prostředku. A protože jsem tento týden byla až ve Zlíně, času na přemýšlení bylo hafo=opravdu hodně.

Re - jak si jistě pamatujete ze školy, je staroegyptský bůh slunce a  re je také solmisační slabika.

Mne ale napadla tahle funkce re - přidáním před slovo znamená odpověď, přidanou hodnotu a podobně

akce a reakce
kvalifikace a rekvalifikace
kultivace a rekultivace
militarizace a remilitarizace

A v hledání dalších dvojic už mne napadaly jen blbosti:

daktor a redaktor
z a rez
bus a rébus
né a René

Zkuste taky zapřemýšlet a napište další dvojice, ať existující či blboučké.

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Já jsem napsala jen slova, která něco znamenají i bez předpony re.
Jana Šenbergerová
re-jdi, re-hek, re-ostat, re-žie, re-vize, re-vír, re-gent, re-sorty
Zdenka Soukupová
Re-moska, re-ministence, re-patriace, re-flexe, re-ferát;, je fakt těžké najít další. Ale je to prima nápad, Helenko, :-)
Anna Potůčková
Re-duta, re-ktoskopie, re-start, re-morkér, re-barbora, re-kultivace, re-volt. No není to tak jednoduché přijít na další nová slova, která tu nezazněla!
Helenka Vambleki
Re-publika, Re-gan, re-spondent, re-pelent, re-morkér, Re-duta, re-vír, re-cidiva, re-lé, re-staurace, re-voluce, re-vma, re-generace......
Věra Ježková
Tak tohle mě napadlo. Neporovnávala jsem to s tím, co jsi napsala ty a ostatní: re-print, re-generace, re-forma, re-barbora, re-vize, re-kondice, re-citace, re-edice, re-komando, re-konstrukce, re-kord, re-sekce, re-tuš.
Dana Puchalská
Napadlo mně zatím jedna.... míza-remíza. Budu hloubat a dumat.
Zuzana Pivcová
Napadají mě dvojice, které zařadím do těch Tvých druhých slov, pojmenovaných "blbosti". Barbora - rebarbora, citace - recitace, formace - reformace, petice - repetice, kapitulace - rekapitulace, sekce - resekce, tuš - retuš.
Helenka Vambleki
Hanko Šimková, nepotěším Tě, máš nepravdu, v úkolu se jedná o RE: pasovat-repasovat, strikce-restrikce, bélie-rebélie, Marque-Remarque, náta-Renáta...
Alena Tollarová
Kreace-rekreace, kuperace-rekuperace, krut-rekrut :) :) :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%