Foto: autorka
O xenofobii s úsměvem XVII: Rakušané
14. 9. 2020
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Rostislav Mraček
24.3.2021 13:25
Nikdy by mne nenapadlo hledat podobnou knihu, a tak vám moc děkuji za citace z ní. Je to vtipné a čtivé a jsem nadšen!
Jana Šenbergerová
16.9.2020 19:34
Rakousko neznám, jen jsem jím několikrát projížděla jinam, zažila jsem tam do té doby nepoznanou vánoční atmosféru ve velkém a při té příležitosti jsem poprvé ochutnala pečené kaštany. Na pohled je tam pro mě krásně.
Věra Ježková
15.9.2020 18:56
Pane Charváte, uniklo vám, že autorkou textu nejsem já. Pouze jsem ho výběrově vypsala z citované publikace. Tak jako v předchozích 16 případech svého seriálu O xenofobii s úsměvem. Je jasné, že lidé mohou mít s příslušníky jiných národů různé zkušenosti. Zobecnění vlastností nějakého národa je věc ošidná. Přesto mě bavilo si publikace série Xenofobní průvodce číst a baví ně z nich vypisovat to, co mě zajímá, pro čtenáře tohoto portálu.
Věra Ježková
15.9.2020 09:36
Děkuji vám. Myslím, že rakouská identita je charakterizována velmi výstižně. Rakušany osobně neznám. Byla jsem pouze týden na poznávacím zájezdu v Alpách a jeden den vlakem ve Vídni. Zuzko, na Rexe jsem se dívala ráda.
František Matoušek
14.9.2020 16:10
Zajímavý pohled na jižní sousedy. V Rakousku jsem byl dvakrát, a to ve Vídni a v Národním parku Vysoké Taury. Obě prostředí, i když rozdílná, se mi velice líbila. Otec mi vyprávěl, že snad ve Vídni měli příbuzné a že tam občas, jako kluk, jezdil. Bohužel po válce se již neozvali.
Zuzana Pivcová
14.9.2020 13:55
V rámci své práce ve vojenském archivu jsem se setkala i s několika Rakušany, někteří měli v oblasti historie i kultury docela vysoké postavení. Byli srdečnější než Němci a povahově mi byli bližší díky určité benevolentnosti. O společné historii svědčí i množství tamních příjmení. Když jsem se kdysi trochu dívala na krimiseriál Komisař Rex, bavilo mě při nabíhání závěrečných titulků sledovat příjmení lidí z filmového štábu. Byla to jen trochu upravená čeština. :-D Vídeň byla mým prvním cílem výletu na Západ. Nezapomenu, jak jsme po přejetí hranic s Marcelou jen zíraly, jak to bylo všude čisté a upravené. Ten rozdíl jsme při vzpomínce na Pyšnou princeznu nazývaly Půlnoční království a Miroslavova země.
Naděžda Špásová
14.9.2020 10:50
Tak Rakušany fakt neznám, byla jsem před lety ve Vídni, bylo to před vánocemi, na trzích byli všude andělé a to zrovna nemusím. Máme k nim určitě blízko, vzhledem k minulosti, takže tam určité podobné znaky budou. A mají taky krásnou přírodu, jako my. :-)
Jan Zelenka
14.9.2020 09:56
Autor líčí Rakušany s určitou nadsázkou. Ne se vším ale souhlasím. Především, Rakousko je vyspělá, kultivovaná země s vysokou úrovní života. Pravdou je, že k Maďarům mají blíže, než k nám. Byl jsem v Rakousku několikrát, pravda, nebyl jsem ve Vídni. Ta je, zřejmě, jako metropole, asi jiná. Projel jsem dvakrát Salzkammargut, nádherná krajina s jezery, a třikrát jsem byl na pobytu v Alpách, které jsou úžasné svou monumentálností a pohodovými a vstřícnými lidmi. Turistický servis nemá zřejmě ve světě obdoby. Alpská údolí jsou pohádková, všude jsou restaurace, lanovky, žádný bordel, jako u nás, uklizeno, kytky, upravená okolí domů. Byly to pro mne pohodové týdny. Pouze jejich Weissbier se nedá pít.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA