Ilustrační foto: pixabay.com
Ne vždy postoupí čas správným směrem. Určitě ne v rozhlasovém vysílání
6. 8. 2020Při poslechu tzv. muziky produkované dnešními pseudocelebritami a „hvězdami“ (od nichž nezapískám jedinou písničku, zatímco od každého zpěváka z před třiceti lety jsem jich znal desítky), jsem si vzpomněl na výrok někdejšího hudebního redaktora Čs. rozhlasu Karla Krautgartnera.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Faldynová
8.11.2020 20:11
Dělala jsem vedoucí kulturního zařízení rok před revolucí. Byly dotace na kulturu - ale jen tu schválenou komunisty. Na druhou stranu bez dotací je kultura tam, kde je. Pop music mi celý život připadala blboučká: Dva modré balonky, Šel chlapeček na procházku, Včera neděle byla a další podobné textové klenoty mi vadily už jako školačce. Líbily se mi písničky Semaforu a jako dospívající jsem objevila VaW a potom Hanu Hegerovou. Jako dospělá jsem pop music neposlouchala, abych se nemusela rozčilovat. Jakou má dnes úroveň netuším, ale nepřekvapuje mne, že asi mizernou. Možná se najdou vyjímky.
Danuše Onderková
7.8.2020 11:30
Z větší části s vámi souhlasím, ale i dnes si ráda poslechnu dnešní nové písničky, ale vybírám si, i z TV Šlágr si některé ráda poslechnu. Mám tam své favority, jejichž písničky se mi líbí, ale jsou tam i takové, kteří si chtějí udělat pouze jméno, ale nic moc. Pravda je každá generace si nachází něco jiného a bude hledat i nadále.
Soňa Prachfeldová
7.8.2020 07:43
Dnes ani zpěvák nemusí umět zpívat, vše se nahradí technikou. Je pravda, že skvosty hudební si člověk musí většinou naservírovat z vlastních zásob. A kvalita českého jazyka ve filmech? Katastrofa. Zajímavé, že staré filmy měly dokonalý zvuk, jemné podbarvený hudbou. Dnes řvavé, sprosté, slova splývají a takovou nekvalitní kvantitu , kdo to vůbec může dotovat ? Není to nostalgické vzpomínání, jen smutek, kam se ubírá hudební scéna a vůbec kultura. Ale mladí to žerou a tak kvete byznys .
Dana Puchalská
7.8.2020 05:29
Je to článek, který vyvolá asi dost diskuzí. Ale je pravdou, že občas žasnu nad tím, co slyším nejen v rádiu a televizi. Čeština dostává vyloženě "na frak" a některá muzika je vhodná k tomu, aby vyhnala všechny myši v domě. A když jsem si omylem pustila v TV hudební soutěž pro budoucí zpěváky,okamžitě jsem přeladila jinam. .... No nebudu to snad ani komentovat. Hudební vkus se mění nejen léty posluchače, ale i dobou. Jednou či dvakrát jsem šla na muzikál a když jsem ten samý slyšela po letech v originále, došlo mi, že tenkrát to byla ztráta času.
Marie Měchurová
6.8.2020 16:55
Zajímavý článek. V hodně věcech sice máte pravdu, ale v mnoha s Vámi nesouhlasím. Měla jsem taky to štěstí, že jsem dospívala v šedesátých letech, kdy se k nám hlavně z LP desek (po častuškách a budovatelských písních) doslala kvalitní hudba. Máme doma velkou sbírku jazzu, swingu, vážné hudby, kterou objednával můj muž, který byl členem gramofonového klubu. V sedmdesátých letech přišla vlna kýčovitých TV estrád a prorežimních festivalů. Po sametové revoluci se roztrhl pytel s ne vždy povedenými muzikály. Hudební vkus lidí se hodně zhoršil a k tomu přispěly i komerční TV kanály. V našem města se začaly pořádat Jazzové dny - byli jsme z toho nadšení. ( Svoboda, Kratochvíl ....). Pro nezájem lidí pomalu zanikly. Když vidím, že moji vrstevníci sledují houfně již zmiňovaný TV kanál Šlágr, nedokážu to pochopit. V každé době si jedinec musí dobrou hudbu sám najít a vést k ní i svoje děti a vnoučata.
Jitka Mošovská
6.8.2020 16:47
V mládí jsem navštěvovala hudební školu na kytaru. Moje první vystoupení bylo s písní Červená řeka od Heleny Vondráčkové. Dále jsem tančila folklor a country. Do dnešní doby pro zábavu navštěvuji pravidelné koncerty Šlágru.
VANDA Blaškovič
6.8.2020 16:44
Hergot, Vy jste ale pašák!....:)....zajímavá úvaha, pro mne chvílemi příliš nostalgická a třeba ty zmíněné komise, ty neberu vůbec. Dnešní mladé lidi obdivuji, mají zase jiné kvality, nežli jsme měli my.
Naděžda Špásová
6.8.2020 14:19
Ano, myslím, že souhlasím s podstatnou částí tohoto článku, vzhledem k tomu, že jsem také v těch letech vyrůstala. U mně tenkrát jednoznačně vedli The Beatles, Janis Joplin a podobně. Nikdy jsem, až na pár výjimek, neinklinovala k československé, potažmo k české hudbě. O úpadku filmové tvorby ani nemluvím. Je mi trochu líto dnešních dětí. Já s češtinou, kterou mi vtloukla do hlavy moje milovaná třídní učitelka, žiju a vystačím si i dneska. Na druhou stranu, není třeba se tím dnešním rychlým způsobem života trápit. To ať si vyřeší mladá generace. Je ale fakt, že poslouchám dnešní hudbu, a hudební kanály jako třeba Óčko a nestydím se za to.
Zuzana Pivcová
6.8.2020 14:00
Napsat pouze, že se mi Váš článek velmi líbí, by bylo hodně málo. Šedesátá léta, v nichž jsem dospívala, považuji dodnes za vrchol kultury a kulturnosti u nás, nejen hudby. Nastupující normalizace a prolínání ideovosti do hudby pro mě znamenaly "propadák", ať už to byli nastupující pěvečtí sólisté nebo i celé soutěže. Je ale pravda, že ani ve světové pop-music jsem nenašla své favority, jako to bylo dříve, upadaly texty, hudba měla většinou jen disco rytmus. Kromě "popíku" jsem měla v 60. letech ráda i tradiční jazz, asi i proto, že jeden můj kamarád hrál ve vysokoškolské kapele, která tento druh hudby provozovala. Plně s Vámi souhlasím v tom, že někdejší zpěváci byli naprosto osobití a hlasově i stylově rozeznatelní, což dnes neplatí a hlavně mladé zpěvačky, vycházející ze Superstar a končící v nejlepším případě v muzikálech, se podobají jako vejce vejci. Chci, pane Hausmanne, napsat v závěru své přesvědčení, že "všechno má svůj čas", tedy i hudba. Pominuly opery, operety, symfonické básně, varhanní skladby a koneckonců i dobrá dechovka. To nejde vrátit zpět nebo kopírovat. Na tom asi nebude nést vinu jen dnešní společnost u nás, i když k celkové nekulturnosti samozřejmě přispívá.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA