Nuda mizí ze života, ale je to chyba
Ilustrační foto: ingimage.com

Nuda mizí ze života, ale je to chyba

4. 7. 2020

Musíš vnoučatům připravit program, jinak se budou nudit. Měl bys něco dělat, ne jen tak koukat z okna. Slovo nuda neznám, můj diář je stále plný. Tyto a podobné věty zní stále častěji. Pojmy jako nuda či nicnedělání začaly být považovány za slova, se kterými slušný člověk nechce mít nic společného.

aktivní senioři psychika
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ján Zábranský
Nuda je duševná aktivita.
Věra Lišková
Mám trochu jiné poznatky, když je dětí víc než jedno, nějakou zábavu si snadno najdou. Na vás je dohled, aby se hlavně nikdo nezranil a byt utrpěl jen menší škody. Pak připravujete jídlo a pití, stále má někdo hlad nebo žízeň. Když přijdou ještě děti od sousedů je to fakt náročné, vyženete je na zahradu a snažíte se zachovat klid a zbytek autority.
Danka Rotyková
Je mi vcelku jedno, zda se tomu říká nuda nebo nicnedělání. Pravdou je, že chvíle, kdy člověk nic nedělá a jen tak se dívá, mám občas moc ráda. Až teď v důchodu si je mohu naordinovat sama, a to bez kárání. Člověk takové chvíle potřebuje, může si třeba popřemýšlet o tom, jak co vyřešit, co zařídit atd. Takže to není zbytečné, alespoň z mého pohledu.
Soňa Prachfeldová
Děti jsou nejraději s dětmi. Pokud nepropadnou mobilu a později soc. sítím. Malé děti neví co je nuda. Dovedou si hrát, často i samy. Je děs mít ctižádostivé rodiče, kteří chtějí mít z děti víc, než tyto děti zmohou. Přílišná organizace dětem nadělá víc škody, než užitku. Mám také ráda nicnedělání touláním se v přírodě, nebo čtení v lehátku a děti napodobují dospělé. Místo přílišných aktivit ,společné radosti a věnování se více dětem je určitě pro ně prospěšnější a milejší.
Jana Šenbergerová
Přestože nemám potřebu neustále vymýšlet nějaké aktivity, nikdy se nenudím. Ať pracuji, sedím, ležím, spím, ŽIJI, a to naplno. Nechápu, kde bych mezi tím našla čas na nudu. Když jsem byla dítě, nikdy mi nikdo nemusel vymýšlet zábavu, raději jsem objevovala svět sama. Naopak, vadilo mi, když mě někdo chtěl "organizovat". :-)
Ema Kessner
Já zásadně nesouhlasím. Nuda je špatná. Hlídám vnučku od narození, z důvodu nemoci matky. Občas se mnou vnučka byla, i když se matka uzdravila. Opravdu jsem byla šťastná, když nebyla ve školce, ale u mě. Nyní se chystá, od září, do školy. Nudu jsme nezažívaly, taky mám velkou zahradu, velký bazén a vše pro děti. Vařily jsme spolu, pekly, sázely...jak byla pár dnů s rodiči, vrátila se znuděná holčička. "Kde mám tablet, potřebuji dohrát hru, můžu aspoň na tvůj telefon atd." Dalo mi dost práce jí dostat do lesa, trhat bezinky, šípky atd. Aktivity, které jsme normálně spolu dělaly. Ale doma se nudí, dostala tablet a u toho vydrží. Takže nuda je špatnà. Raději plánovat aktivitu. Ostatně - mluvím i za sebe. Jsem na vesnici, nikoho tu neznám, mám nablýskaný dům, upravenou zahradu a když je hotovo, strašně se nudím a vůbec z toho nejsem šťastná. Nuda je hrob.
Věra Ježková
Již při čtení prvního odstavce mne napadlo, že vidím velký rozdíl mezi nudou a nicneděláním. Nudu považuji jednoznačně za stav a pocit nepříjemný. Naproti tomu nicnedělání může být příjemné, a dokonce užitečné, pokud si ho naordinuji záměrně. Vzpomínám si, jak jsem ve věku cca 14-15 let sedávala doma a naříkala, že se strašně nudím. Přílišné aktivitě a těm, kteří se chlubí tím, že neumí odpočívat, nefandím. Leč, každému, co jeho jest. Právě jsem si přečetla komentář Aleny T. Jsme ve shodě.
Milena Znamenáčková
Ano, občas jsem se nudila - na různých otravných schůzích a podobně, tam jsem si bohužel nemohla vzít knížku, nebo pletení (-:, ale co jsem doma, tak nemám s volným časem žádný problém. Mám své koníčky, kterým se věnuji když mám náladu a když ne, tak se klidně a bez výčitek svědomí flákám. Občas mám spíš pocit, že den má málo hodin.
Jan Jirak
u nás jsou děti spokojené. hlavně ty cizí. tykání a jednání jako s dospělými se jim líbí. je tu stále plno.
Marta Novotná
Pozorovat hvězdy nebo si je tak sednout pod strom a pozorovat listí v koruně stromu přece není nuda, je to jen trošku lenošení s pozorováním světa kolem. Podle mě je nuda, když z přemíry organizovaného času máme najednou volnou chvíli a nedokážeme si s ní poradit. To se mi nestává, člověk musí umět chvíli i lenošit . Mám ráda naplánovaný čas pro sebe i pro vnoučata, ale dávám jim prostor pro jejich představu trávení volného času .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

19%

Vitamíny

20%