
FOTO: pixabay a autorka
Kopřiva je léčivá od kořenů po květy. Sbírejte mladé rostlinky na čaj, polévku či do nádivky
20. 3. 2020To, na co bychom teď měli myslet, je posílení naší imunity. Samozřejmě neopomíjejme důležité faktory pro naši imunitu jako je spánek, dobrá nálada, méně televize, více příjemného čtení, s veškerou opatrností a ochranou procházky v lese.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
22.3.2020 08:39
Říká se že ani mráz kopřivu nespálí, ještě jsem ji na zahradě nezahlédla. Cením si této žahavé byliny a plevele.
Šárka Laštovičková
21.3.2020 23:09
Děkuji moc za vaše reakce. I u bylinek samozřejmě platí, že opatrností není nikdy dost. A lidé se zdravotními potížemi vždy by měli být opatrní a to nejen u kopřiv samozřejmě.
Ve článku samotném upozorňuji na to, co je u pití kopřivy nutné mít na zřeteli -pro jistotu zopakuji - " Doporučuji kopřivu sbírat a sušit maximálně do konce května. Poté se již obsah dusíkatých látek výrazně zvyšuje. Důležité je však vědět, že by neměla být užívaná déle než 21 dnů! Poté se už z dobrého sluhy může stát zlým pánem. Mějte se krásně, Šárka
Růžena Marková
20.3.2020 16:32
Já bych chtěla upozornit na kyselinu šťavelovou, kterou kopřiva obsahuje velké množství. Lidem kteří mají problém se žaludkem by mohla působit potíže.
Danka Rotyková
20.3.2020 13:56
Ještě bych upozornila na její obrovskou sílu v kořenech. Téměř přesně před 30 lety jsem si připravila čerstvý výluh z kopřivy podle doporučení v časopise pro ženy. Nebyla to šťáva, jen jsem kopřivu nakrájela do pitné vody a po několika hodinách vypila čerstvý výluh, cca 3 dcl za půl dne. To u mne nastartovalo takovou očistnou reakci, při které došlo až k odvodnění a pobytu v nemocnici. Čaj mi velmi nechutná, ale do špenátu mám kopřivy ráda. Jednou jsem kopřivy přidala do velikonoční nádivky a musela jsem si ji sníst sama.
Jana Šenbergerová
20.3.2020 11:54
Pokud jde o mě, nedám na KOPŘIVU dopustit. Můj tatínek /krejčí/ měl moc hezký oblek z kopřivového vlákna. Kdo má problémy s ledvinami, neměl by to s kopřivami přehánět.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA