Ilustrační foto: ingimage.com
Plný špajz zásob. V minulosti běžná věc
13. 3. 2020
Velká nádoba kysaného zelí. Desítky zavařenin. Luštěniny. Jídlo, které se nezkazí. Zkrátka, něco na takzvaně horší časy. Pro naše předky naprosto běžná věc. Pro lidi žijící v době supermarketové to je naopak záležitost výjimečná.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Margita Melegova
13.3.2020 15:09
Kdo je ze stare skoly nema problem ani dnes, vsechno ze zahrady se zpracovalo, brambory do sklepa, zelenina do pisku, dnesni zahrady jsou vetsinou na ozdobu, hlavne mit bazen a misto na grilovani, mozna jeste bylinky.
Věra Halátová
13.3.2020 13:50
Před rokem 1989, nebo až do té doby, než se v ČR usídlily markety a supermarkety, než se začaya dovážet čerstvá zelenina a čerstvé ovoce po dobu celého roku, jsme musely - my ženy, shánět zeleninu, ovoce přes léto a to všechno uchovat na zimu. V zimě, v obchodech s názvem "Zelenina ovoce" nebyly k dostání brambory, mrkev, petržel. O čerstvých rajčatech nebo paprice nebo dokonce o zeleném hlávkovém salátu, to jsme neměly ani tuchy, že by to v zimě bylo možné koupit a nedokázaly jsme si to ani představit. V roce 1987, kdy se mi narodil druhý syn a měl dostávat čerstvou mrkvovou šťávu, ta mrkev prostě nebyla. Balík mrkve ze své zahrádky mi poslala maminka mé kamarádky. Jablka a hrušky jsem dostala na zimu od své matky, která měla velkou zahradu. V létě z jahod, broskví, meruněk i jablek jsem vyráběla kompoty. V zimě malé dítě dostalo brambůrky s máslem a kompot k tomu. Pro nás, dospělé - jsem nakládala zelí, červenou řepu, sterilizovala lečo, rajskou šťávu. A dělám to dodnes. Protože v těch svých kompotech a sterilizované zelenině nepoužívám nic jiného, než čerstvé ovoce, čerstvou zeleninu, cukr, sůl, kmín, kopr, na lečo trochu oleje.
Marta Novotná
13.3.2020 12:20
Brambory a zelí - živobytí celý, říkávala naše maminka. A tak jak mě to naučila, každoročně zavařuji přebytky ze zahrádky a na zimu objednám přímo od pěstitele brambory,uložíme je do sklepa, stejně tak i cibuli a hlávky zelí. Celer a mrkev uložíme do písku, pórek pěstujeme letní a zimní,ten se sklízí celou zimu ze záhonu rovnou do kuchyně. Dnes se žije poněkud jinak a lidé nemají většinou ani prostor na skladování zásob. Nepovažují to za nutné, pro všechno si dojedou a nakoupí jen potraviny momentálně potřebné ,případně naplánované na nejbližší dobu . Tak i mnoho domácností se zahradou nakupuje zeleninu a ovoce, kolem domu si pěstují trávník . Je to rozhodnutí každého z nás. "jaký si to uděláš,takový to máš" zpívá se v jedné písni.
dagmar Burianová
13.3.2020 12:15
Ve spíži mám kompoty, zavařená leča a houby, kávu, minerálky, oleje a po dvou kilech mouky, cukru, rýže, těstovin , masové konzervy. a párky v plechu.V lednici potom máslo, sádlo a v plný mrazák masa.
Ladislav Vesecký
13.3.2020 11:57
Plný sklep máme i my a to každý rok. Co se od rodičů naučíš, většinou děláš taky. Celý život se spoléhat jen na sebe, nikdy nevíš co se přihodí.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA