Ilustrační foto: ingimage.com
Proč nemají senioři rádi změny? Mohou za to vyjeté neuronové cesty
8. 3. 2020Nechce se vám dělat úpravy ve svém bytě? Začít se učit něco nového? Jít nakoupit do jiného obchodu? Uvařit jídlo, které jste nikdy v životě nezkusili? Prostě udělat něco jinak, než děláte obvykle? Proč s přibývajícími roky do života vstupuje stále větší stereotyp?
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
10.3.2020 23:56
Asi každý má nějaké své" neuronové cesty", ale je dobré, občas si vytvořit nové, když je potřeba. A neměli bychom se změnám tvrdošíjně bránit, abychom nebyli za " tvrdošíjné staříky".
Jarmila Komberec Jakubcová
9.3.2020 16:02
Jak jsem již psala, jezdím většinou ke stejné čerpací stanici PH pro benzin. Dneska jsem si vytvořila novou "neuronovou cestu" - tankovala jsem u jiné pumpy. No vida a jde to.
Olga Škopánová
9.3.2020 15:29
Ona totiž každá změna vyčerpává a čím je člověk starší tím má méně sil a musí dobře hospodařit s energii, proto se brání vydávat ji na věc nenutnou.
judita lišková
9.3.2020 14:31
Nevím, jak vyjeté mám neuronové cesty, ale nedělá mi problém dělat věci jinak, jít jinou cestou. Kdyby to byla o těchto neuronech, tak snad budu myslet pořád stejně...to určitě ne. Za život jsem se např. 13x stěhovala, to by neurony dostaly asi pěkně na frak, kdybych nebyla schopna změny. Naopak...to, co se dlouho nehýbe, nepřemisťuje...třeba i kdyby šlo jen třeba o nábytek...kdybych měla chodit jen zajetými cestami, tak začnu i tak myslet...to by na tom bylo to nejhorší, ten stereotyp...
Jitka Caklová
9.3.2020 09:34
:-) :-) :-) přesně jak píše Jana Š. ".....a je mi úplně jedno, co si kdo o tom myslí.", nebo jak píše, níže zmíněný, Mark Manson, moje řeč :-) :-) :-) To ale neznamená, že nenapíši svůj názor. Teď mě tak napadlo, a co říkají vaše neuronové cesty na aktuální změny na tomto portálu? Vytvoříte si nové, nebo půjdete "od válu"?
Soňa Prachfeldová
9.3.2020 08:10
To je prima, že nám tohle dělají neurony a to od narození. Říkám spíše , že zvyk je železná košile a občas je nutno ji vyměnit za lehčí jinou. Zase zvyky mimo jiné jsou příčinou zachovávání tradic a p. A je pravda, že občas potřebujeme změnu, oživení a jiný pohled na věc.
Pavla Žídková
9.3.2020 07:51
Ono to není vždycky tak jednoduché. Určitý stereotyp je uklidňující. Na druhou stranu je třeba vytvářet průběžně nové neuronové dráhy, protože to se bude ve stáří (tím myslím třeba k 90. roku) hodit - mysl bude pružnější. Máme třeba doma neskutečný problém s mou 86letou maminkou - když se jí cokoliv v životě změní (třeba teď začala 2x denně jezdit do stacionáře, nebo když je týden v rehabilitačním ústavu, má jít k lékaři, k holičce apod.), je z toho 10-14 dnů úplně mimo, má rozhozený spánek, denní činnosti, neustále se ptá, který je den, kolik je hodin.
Antonín Nebuželský
9.3.2020 05:55
Já jsem v tomhle věku hlavně línej. A hřeším na to, že nemusím. Trochu jsem se podivil nad tím třiašedesátiletým Vilémem, stáří snad přichází později :-)
Sim Bel
9.3.2020 00:43
Líbí se mi ta hádka babičky s vnukem :) Jestli chce babi na chatu, když vnuk kvůli práci nemá čas, co jí brání jet autobusem nebo zaplatit taxi? :D :D Neuronové cesty jsou jedna věc, ale respekt k tomu, že někdo třeba taky chodí do práce a nemá celý den jen na to, aby dělal příbuzným taxislužbu, tady docela schází...
Jana Šenbergerová
9.3.2020 00:09
"Jedním z důvodů, proč lidé odmítají změny je, že se zaměřují na to, čeho se mají vzdát místo na to, co mohou získat." Rick Godwin
Zřejmě nezáleží na věku. Díky tomu, že doma nic kromě obrázků na zdi neměním, mohu chodit v noci potmě. :-) Četla jsem knížku Debordelizace hlavy od pana Tomana, ale s mou hlavou nepohnula. Měním jen to, co mě baví měnit a je mi úplně jedno, co si kdo o tom myslí.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA