Malíř Zdeněk Burian šel vlastní cestou
Repro: autorka

Malíř Zdeněk Burian šel vlastní cestou

19. 2. 2020

Ilustrátor, malíř a tramp Zdeněk Burian (11. 2. 1905 – 1. 7. 1981) byl malířem našeho srdce. Knihy s jeho obrázky hltal můj dědeček, moje máma, já, moji kamarádi i moje děti. A vycházejí též současně, což je skvělé, v dnešní době až nečekané.

kultura výtvarné umění
Hodnocení:
(4.9 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Na výstavu jsem se bohužel nedostala, proto mě potěšila možnost si zde o ní přečíst. Jako malá jsem milovala pravěké příběhy Josefa Augusty a Eduarda Štorcha s Burianovými ilustracemi.
Jan Zelenka
Zdeněk Burian, to je nostalgie. Byl ale znám i ve světě. velký malíř a velké jméno. Díky za přiblížení malé části jeho díla!
Alena Vávrová
S ilustracemi Zd. Buriana jsem se setkávala i v mayovkách, které jsem si v dětství tajně půjčovala z tatínkovy knihovny.
Alena Tollarová
No jejda, že pamatuji. Obrazy Zdeňka Buriana musí snad znát opravdu každý, navzdory mínění odborných kruhů. Pamatujete si ze školy, jak se z kabinetu přinesla stočená velká role, která se pověsila na tabuli, opatrně rozvinula a ... objevil si třeba pravěcí lidé. :)
Libor Farský
Irenko, děkuji za výlet do krás dětství ...
Irena Mertová
Děkuji za vaše komentáře :-)
Soňa Prachfeldová
Moje oblíbená kniha v dětství byla Lovci mamutů , jeho obrázky se mi moc líbily a líbí i dnes. Jsou hezké a čitelné. Pěkné Irenko.
Dana Kolářová
Díky za info.
Jana Hošková
Burianovy obrazy jsem milovala...první jsem viděla také v u Štorcha - Lovci mamutů, Minehava a v ostatních dílech a už tenkrát mne uchvátily... Před několika lety jsem byla na výstavě Burianových děl v Obecním domě a ta mne dost zklamala, bylo tam toho málo - tyhle obrazy tam určitě nebyly... :-))
Naděžda Špásová
Obrázky Z. Buriana se mi vždycky líbily, protože byly opravdové. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%