Ilustrační foto: ingimage.com
Yold. Nové slovo, které se týká seniorů a které uslyšíme častěji
19. 2. 2020
Jedná se o spojení slov young a old. Tedy mladí a staří. Výraz yold je čím dál více používán v souvislostí s generací současných šedesátníků. Na jedné straně jsou označováni jako senioři, na straně druhé většina z nich žije podobně jako mladí lidé.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jarmila Komberec Jakubcová
20.2.2020 08:04
Nevěřím, že takové slovo změní vztahy mezi lidmi. Nemám ráda škatulkování. Mně je 74 let stále pracuji, žiji normálním životem a pokud budu zdravá můžu si plnit své sny. Slovo YOLD nebo pak bude VERY VERY YOLD? Je to prostě podle mého názoru naprostá hloupost. Lidé dne musí řešit jiné problémy než nálepkování starších spoluobčanů.
Olga Škopánová
20.2.2020 07:13
Myslím, že s tímhle slovem by v první řadě mohly padnout mýty a stereotypy spojené se staršími lidmi, konečně si snad společnost uvědomí, že nejsme žádní chudáci, kteří běhají od slevy k slevě, vysedávají u lékaře, netykají si s moderními technologiemi a jen na všechno nadávají.
Jana Šenbergerová
20.2.2020 00:18
Milý Oldřichu, já se vrátila, abych si početla, jak to pojali ostatní. Dobrý, ne? Každý ze svého úhlu pohledu. Jinak to ani nejde. Rozhodně mě netrápí nějaké slovo ve světě plném jiných podivností.
A tobě přeji k dnešnímu svátku, ať ti zdraví i elán slouží dlouhá léta bez ohledu na to, do jaké škatulky si tě někdo zařadí. :-)
Jitka Caklová
19.2.2020 23:00
Mně je docela jedno, jak čemu kdo říká. Celý produktivní život jsem si platila důchodové pojištění, pobírám důchod, tak jsem důchodkyně a když v důchodu mohu mít místo zálib, či koníčků, hobby, na místo hezkého českého promiň, říkat sorry, tak proč nebýt yold (pro mě jold), když konečně vím, kde brát energii. Z náhrad mám pouze 14 zubů na svých čtrnácti vlastních a je mi srdečně jedno, do které škatulky si mě kdo zaškatulkuje a jestli mu vyhovuji nebo ne. Tenhle život žiji teď a náležitě si ho užívám, klidně jako jold :-)
Jaroslava Handlová
19.2.2020 22:28
Nevěřím tomu, že by se takové označení tady ujalo. A jestli někdy v budoucnu ano, tak už se nás to nebude týkat - vždyť se zde uvádí jakási hranice do čtyřiasedmdesáti let!!! Pak už my 74 a více budeme asi very yold?!
Oldřich Čepelka
19.2.2020 22:16
Díky, že ses vrátila :-) Ono to s tím škatulkováním není tak hrozné. Předně nestojí to vše na datu narození. a hlavně, všich ni senioři jsou podobně rozhmanití jako dospěšlí mladšího věku, . Co je problém, že někdy je na nich stigma - že nic neděláme, vyjídáme st. rozpočet, jsme nespokojený, volíme Babiče a komunisty, jsme prostě k ničemu. - NIkdo- kromě státu - neškatulkuje. Ale to datum odchodu do důchodu, tam to máš dokonce na den, to je jasný škatulkování, protože prostě někdo nemusí a jiný nechce a hlavně to smrdí jakýmsi odpojením od života společnosti. To vadí víc než názvy. Dobrou noc.
Libuše Křapová
19.2.2020 22:07
Ale ano, Oldřichu, já jsem se teď vrátila. Tady ale nejde jen o samotné slovo. Mne dopálila ta opětovná snaha o škatulkování. Do sedmdesáti jsi yold, po sedmdesátce ... co? Přestárlý? Jsou prostě lidé, co mají víc zájmů, a lidé , co si vystačí s užším obzorem. Někdo z nás je zdravější, někdo nemocnější. někdo má víc peněz a pořád šetří, někdo má příjem téměř minimální - a život si dovede užívat. To jen jen každého věc, věk do toho zase tak moc nemluví. Ale škatulkovat jen věkem? Přečtěte si můj komentář ještě jednou.
Oldřich Čepelka
19.2.2020 21:13
Hano, tvůj komentář byl mimo mísu, promiň. Nikdo se o nás neotírá, aspoň tady ne. Tvoříme prostě víc než čtvrtinu obyvatelstva a třetinu voličů, tak se nediv, že se o nás zajímají obchodníci i politici. Mně to teda neuráží. – Libuše, dohled nad seniory potřebuje jen a pouze náš současný stát (ale ten ho chce mít nad všemi obyvateli). Mimochodem, přece jen existuje jeden přechod, a to do důchodu. Muži se hroutí častěji než ženy, protože ženy mnoho prací vykonávají i nadále (domácnost, vnoučata), kdežto muž, který včas nemyslel, až opustí zaměstnání, si najednou neví rady, začne být protivný a chřadne. Kdyby chlapi byli „v důchodu“ tak pilní, jako jsou ženy, tak by jich toliko neumíralo předčasně. - - Zdenka si šplhla tím vtipným slovem v první větě… - A vůbec nechápu, proč se rozčilujete, jako by slovo yold se tady mělo používat. Jak jste na to přišly, dámy? To je pro češtinu dokonalá mrtvola, zbytečné do ní kopat. Yoldi nikdy nebudeme. To o vás řekne maximálně nějaký Angličan, až vás uvidí jezdit na koloběžce po Londýně. Tady v Česku se toho slova nebojme. – A na závěr musím prozradit dvě věci: Samotný článek jsem ještě nečetl, úplně mě vyčerpalo čtení a psaní v diskusi. A za druhé, teď je mi líto, že už to nikdo nebude číst, protože všichni se už vykomentovali a už se nevrátí. Ale jak říkám celý život: Co jsem chtěl, to jsem udělal.
Oldřich Čepelka
19.2.2020 21:12
Teda musím říct, že yold jsem nikdy neslyšel. Je to vtipné, přiléhavé. A typické anglické slovo, Věro. A fakt si někdo z nás myslí, že ho chce přejmout čeština? To už raději třeba---, nějaké česky znějící, že … že by třeba mlst = mladý starý? Už to vidím: „Mlstové přicházejí ke svým letadlům…“ Viďte že to nejde, čeština takhle slova netvoří. Mlaďoch se nehodí, už znamená něco jiného. Hlavně nevymýšlejme složeniny, to by nám češtinářky daly! – Ale Jano Š., nemyslím si, že mladí senioři jsou založeni na umělých náhradách kloubů, čoček, nosů… Jejich aktivní seniorství je založeno na tom, že se do důchodu nedostali rozhašení, chronicky nemocní, zpustlí, chudí atd. Že mají chuť a možnost být aktivní. Takže je to pozitivní trend, žádný umělý klam. Mně se Soňo slovo senior naopak líbí. Je to důstojné. Kdežto třeba důchodce – to už dochodil? Nebo už mu to došlo? Nebo je to nedochůdče? Já se vůbec necítím „být v důchodu“, to jako budeme sedět na lavičce a čmárat holí do písku? Dnes se začíná rozlišovat starší člověk a starý člověk (ten druhý bývá až někdy po 75 nebo 80, často zdravotně postižený, chronicky nemocný, potřebující péči a pomoc).
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA