Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla. Rozhodla jsem se, že do dnešního dílu dám 3 recepty na sladká jídla, která mají zvláštní názvy. Klidně se posaďte, uvařte si třeba dobrý čaj, kávu, grog nebo svařené víno a vybírejte.
Recepty jsou ze staré kuchařské knihy - Rok v české kuchyni z roku 1959 (II.vydání), autorka M. Úlehlová-Tilschová.
Recepty jsou jednoduché a dá se říct, že jsou i poměrně levné.
1.) Rozpustilí kluci z Hodonína
Na vále rychle vypracujeme křehké těsto z 21 dkg hladké mouky, 14 dkg másla a 7 dkg cukru, vejce nedáváme. Tence je vyválíme a vypichujeme kolečka, ta upečeme do bleda. Ještě horká rychle obalujeme na spodní straně ve vanilkovém cukru. Když vychladnou, spojujeme dvě a dvě meruňkovou, malinovou nebo rybízovou zavařeninou tak, aby obalené strany zůstaly zevně. Odleželá kolečka jsou znamenitá a dlouho vydrží.
2.) Domácí přítel
3 vejce, za 3 vejce polohrubé mouky, za 3 vejce cukru (jemného písku), citrónová kůra, 9 dkg rozinek, 9 dkg ořechů (oříšků nebo mandlí), 9 dkg pomerančové kůry nebo jiného kandovaného ovoce
Cukr s celými vejci šleháme asi 20 minut, pak přidáme mouku, do které můžeme přidat lžičku pečivového prášku, přebrané rozinky, posekané ořechy i kandované ovoce. Těsto rozestřeme asi na malík vysoko na pomaštěný plech a zvolna pečeme. Když je skoro upečené, rychle je horké nakrájíme na úzké řezy a dáme na chvilku do trouby dosušit. Vydrží dlouho. Pečeme asi 20 minut.
3.) Ruské "Ničevó"
1/2 l mléka, 3 vejce, 8 lžiček cukru, vanilka nebo vanilkový cukr a jedna lžička škrobové moučky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do něho polovinu cukru. Mléko dáme samotné vařit, a když vře, zavařujeme do něho lžičkou malé nočky ze sladkého sněhu. Nočky necháme přejít jen jedním varem, obrátíme a za okamžik vybereme, velmi nabudou. Uvaříme postupně. Ze zbylého mléka a ze žloutků uvaříme vanilkový krém. Když zhoustne, nalijeme jej opatrně na mísu pod uvařené nočky, ty jsou lehké a vyplavou.
Vanilkový krém
3/8 l mléka dáme svařit s 6 kostkami cukru, do zbylé 1/8 l mléka rozkvedláme 2 žloutky a 2 lžičky škrobové moučky nebo vanilkového pudingu. Když mléko vře, zavaříme a mícháme 1-2 minuty do zhoustnutí.
Můžeme je obložit jahodami nebo malinami.
Přeji všem, kdo se nechá inspirovat, dobrou chuť.
Váš Karfík
P. S. Recepty jsem uvedla v původní podobě.