Kavárnička Fér kafé v litoměřické Zahradě u hvězdárny. Foto: autor
Glosa o vyčleněných seniorech
8. 2. 2020
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zuzana Pivcová
8.2.2020 20:25
Snad bych se ještě zmínila o výrocích některých (mladších) lidí typu: Na váš věk vypadáte dobře.......Tak to mě pobaví. Protože buď vypadám dobře nebo méně dobře. Všeobecně. Proč by to mělo být odměřováno věkem? Je snad někde nějaká stupnice charakteristiky vzezření člověka v tom a tom věku? A kdo by měl právo ji stanovit?
Zuzana Pivcová
8.2.2020 20:17
Já beru tenhle věk, ať ho oficiálně nebo i někdy ironicky označují jakkoliv, se vším všudy. Je to další etapa života, kterou procházím. Když se mi zamlouvají výhody, třeba různé slevy, tak by pro mě nebylo fér nebrat i to další. Můžu se ovšem snažit si to individuálně pokud možno vylepšit svým vlastním postojem k životu.
Jitka Caklová
8.2.2020 20:05
Ať se cítí kdo chce jak chce. Podle zmíněného článku: Ve svých sedmdesáti letech jsem člen rodiny, příbuzná, klientka banky, pojišťovny, jsem Dobrý anděl, pokud se mi bude chtít pracovat, mohu být zaměstnankyní i podnikatelkou, dokonce i studentkou. Označení senior, věk a zdraví díky veselé mysli, mě nikterak nediskriminuje, ani nelimituje. Naopak mě docela baví, když mi mladí z různých institucí radí, jak se mám oblékat, stravovat, kam chodit, kam nechodit, atd. Jsem spokojená důchodkyně, užitečná hlavně sama sobě :-)
Eva Mužíková
8.2.2020 17:30
Mám vrásčitou tvář, tak mne v MHD občas někdo pustí sednou, ale jinak se nesetkávám s žádnými reakcemi okolí na můj seniorský věk. Myslím že je to díky mému životnímu stylu, jak mne lidé vnímají.
Růžena Kuželková
8.2.2020 17:24
Líbí se mo všechny zde uveřejněné příspěvky - je vidět,že jsme se N
neposadili na zadek a těm,co tvrdí,že důchodce by měl "zalézt"do nory,tak jim ještě ukáží zač je toho loket!!
Jan Zelenka
8.2.2020 14:19
Docela s napětím jsem očekával, kdo bude této glose oponovat. Zatím tomu tak není a já vám za to děkuji.
Věra Ježková
8.2.2020 13:33
Jendo, velice moudré zamyšlení. Také dost často vnímám, že senior je označován za nějaký zvláštní druh. Osobně se s tím nesetkávám, své seniorství si užívám a využívám ho hlavně v podobě slev cestovného či vstupenek na kulturu nebo když mě někdo pustí sednout v tramvaji. Jinak si ho povšimnu hlavně v souvislosti s neduhy. Vadí mi, že se veřejně řeší otázky sexu starých lidí. Propána, co je komu do toho? Ať si každý dělá v každém věku, co chce a může. Souhlasím s Ivankou, že senior je lepší slovo než geront – to mi zní jako nadávka. Ale existuje gerontologie, nikoli seniorologie. S blížícím se jarem ti přeji hodně příjemný podzim života. :-)
Soňa Prachfeldová
8.2.2020 13:17
Dobré zamyšlení, co člověk to názor, i aktivity jsou přiměřené naší tělesné schránce. Nemám ráda halasne vytrubovàní co vše se dělá pro seniory. Hlavně bychom chtěli my jednotlivci a vlastne to platí po celý život. Jenze ne každý dokaze vyjít ze své ulity, stárne tiše a odevzdaně a tam vidím skvělou nabídku přátel - ať je to soused, či někdo že spolků senioru, pojd s námi na skleničku vína, či kávy , nebo čaje a věřte ti lidé pookrejí a rádi přijdou příště, nebo někdy zas. Je to v nás, jaký si vybereme závěr života, zda v tęsknęni, kritizování, ukřivdění, apatii a j. Pokud nám jen trochu zdraví slouží, buďme si vědomi svého já , mějme zdravé sebevědomí a nedejme se.
Karel Janovský
8.2.2020 12:37
Jsem válečný ročník a aktivně hraji kuželky. Je tam i kategorie seniorů 60+, ale běžně hraji normální soutěže s mnohem mladšími hráči. Přiznám se ale, že nemám rád, když mi někdo řekne: "Co bys chtěl v tvém věku!" nebo "Podívej se na kalendář!" Je mi kolik mi je a tělo i hlava mi slouží, tak proč bych mě měl někdo vyčleňovat kamsi na okraj. Jediným kritériem má být výkon! A to nejen ve sportu!
Lenka Kočandrlová
8.2.2020 12:24
Myslím si,že záleží na tom,jestli se člověk v důchodu nechá vystrkat do pozice senior v tom horším slova smyslu,nebo se stane jen člověkem s vrásčitým obličejem,ale s úplně mladým duchem,který se nenechá nějakými trapnými narážkami zmást.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA