FOTO: autorka
Chvála těsnopisu aneb odváto větrem
12. 10. 2019Stála jsem tuhle na jednom ze svých výletů v Berouně před domem, kde se narodil zakladatel původní československé těsnopisné soustavy - PhDr. Alois Herout a která byla spojena se soustavou vytvořenou Ing. Svojmírem Mikulíkem.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Vávrová
12.10.2019 15:44
Jezdila jsem s několika spolužačkami na SEŠ do kurzu psaní strojem jen tak nevážně. A taky jen tak prolezla. No a pak jsem musela zapomenout na svou touhu jít dále studovat a musela hned po maturitě nastoupit do zaměstnání. Psaní na stroji mne pak, m.j., léta živilo.
Alena Tollarová
12.10.2019 14:12
Náš třídní na SEŠ se jmenoval Tollar a učil nás těsnopis. Na třídních srazech si vyprávíme, jak kontroloval ořezané tužky a ty bez řádné špičky házel z okna. Jednou v životě jsem měla na vysvědčení čtyřku, a to bylo právě v prvním ročníku. Máma si mě vzala do parády a doma jsme trénovaly. Já sešit a tužku, máma budík v ruce a diktovala. Těsňák mě začal bavit. Vypracovala jsem se a ve čtvrťáku jela do Lučence na celostátní soutěž. Nevyhrála jsem, ale to vůbec nevadí. Nikdy jsem ho ale v praxi nepoužívala a časem jsem ho dočista zapomněla. Co mi zůstalo, to je psaní všemi deseti, které jsem chodila trénovat na faru na starou Underwoodku. To mě v podstatě živilo a dodnes nevím, kde na klávesnici je které písmenko. Nepotřebuji to vědět ... Vysvědčení o státních zkouškách mám někde v šuplíku.
Naděžda Špásová
12.10.2019 13:52
Tak těsnící bych určitě nedala, i když jsem to vlastně nikdy nezkusila. Obdivuji ty, kteří to umí. :-)
Hana Nováková
12.10.2019 12:58
Z těsnopisu mám státní zkoušku jako i z psaní na stroji, ta se nezapomíná, často píši a tak vlastně trénuji. S těsnopisem je to horší, jen někdy si trochu něco zkusím ale hodně jsem toho za těch 50 let zapomněla. Bylo to však hodně dobré, psát si různé zápisky, aby máma je nemohla přečíst, dnes je to úsměvné, ale kdysí to bylo prima. Hezký článek...
Dana Puchalská
12.10.2019 12:50
Kamarádka musela těsnopis používat v práci. Vím, jak těžké bylo jej studovat. Když jsem se učila, prodávala jsem je. Blízko prodejny byla škola, kde se těsnopis vyučoval.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA