Ilustrační foto: ingimage.com
Ponižování seniorů aneb Cizí člověk není babička ani děda
8. 10. 2019
Babi, dědo. Když někdo takto osloví cizího člověka, myslí to možná dobře, ale sám sebe tím staví do pozice nevychovaného nezdvořáka. Oslovení zdrobnělinou nebo familiárním způsobem jen proto, že je starý, je v poslední době čím dál častěji označováno za ponižování seniorů.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alžběta Kusá
8.10.2019 15:41
Oslovení: vybavuji si situaci, kdy jsem byla reklamovat rozbitý obsah balíku na poště. Seběhly se tři mladé slečny, vez visaček, neznala jsem tedy jejich jména. V průběhu hovoru jsem pronesla "no, podívejte se, děvčátka..." Ihned jsem byla postavena "do latě!" větou - "... neříkejte nám děvčátka!!!" Dobré vychování mi zabránilo se zeptat, zda by bylo lepší oslovení "husy"? Co tím chci říci? I s děvčátek se dá udělat nepěkné oslovení. Na druhou stranu oslovení babi, děda může být přijato kladně, když je vysloveno hezky!
Eva Mužíková
8.10.2019 15:30
Oslovení babi od cizích lidí se mi zatím nedostalo. Ale jak se znám, určitě bych to přehlédla. Oslovení -mladá paní , to také neřeším.
Libuše Křapová
8.10.2019 13:34
Pro O.S. proboha, proč bych se měla ve svém věku smiřovat s oslovením mladá paní? Jsem paní, a to musí stačit. Jednou jsem se i docela ostře ohradila. Prodavač asi pětadvacetiletý se mi okamžitě omlouval. Doufám, že si tu lekci zapamatoval, a od té doby tak oslovuje jen ty dámy, které tohle oslovení vyžadují nebo mu na to naletí a naivně co by oslovené mladice koupí více neprodejného zboží. Babičko mi jako oslovení u dětí nevadí, v jejich světě je to prostě každá starší žena. V nemocnici se mne tak ještě nikdo oslovit neodvážil . Moje bývalá tchyně měla k devadesáti, když k ní přišla jednou obvodní pečovatelka (my rodina jsme jeli na dovolenou). Ta ji samozřejmě oslovila babičko - jo, ta si dala. Tchyně se na ni podívala a řekla: "to se musím syna zeptat, kde si co zadělal, že má nemanželskou dceru. Protože jinak o svých vnoučatech vím. Věřte, že dotyčná ji nadále oslovovala s respektem paní + jméno.
Jana Kollinová
8.10.2019 13:08
Je těžké přijmou oslovení babi, babičko od cizích lidí, natož od malých dětí. Lekci o tom, do které kategorie patřím jsem pochopila při obvyklé cestě městem, kdy jsem zřejmě zaujala malého chlapce a ten se otočil na maminku: "ta paní je stará?" Nevím, co maminka chlapečkovi odpověděla, ale tehdy jsem pochopila, do jaké věkové kategorie patřím. Mám pravnučku, která mě vítá úsměvem, je malinká a zatím nevnímá věkový rozdíl. Vždy mě to potěší, ale vím, že to nebude mít dlouhého trvání. Také jsem se dostala před rokem do situace, kdy se mně osmiletý chlapec přítelkyně mého vnuka zeptal: jak ti mám říkat? Dostal mě do situace, kdy jsem pochopila složitost vztahů a po delší úvaze nabídla oslovení babičko. Není to lehké ani příjemné, ale věk nikdo nezapře a důležité je jak on sám se cítí. Není důležité vymezovat se situacím, kdy jsme osloveni babičko, dědo, je důležité jak se cítíme my. Věk nezastaví nikdo a je to jen číslo!
Alena Tollarová
8.10.2019 13:04
Oslovovat staré lidi babičko, dědo je asi jednodušší než pamatovat si jejich příjmení. Možná se mýlím, nevím. Mně by to určitě vadilo, zatím. Kdo ví, co přijde? Vhodné mi připadá, pokud to jde, se s dotyčným domluvit, jakému oslovování dává přednost.
Olga Škopánová
8.10.2019 13:01
Stejně jako když seniorce v obchodě řeknou "mladá paní" ale jak ji mají oslovit? Snad "stará paní"?
Zuzana Pivcová
8.10.2019 11:19
Vím, že tahle familiární oslovení panovala ve zdravotnictví už dávno. Moje maminka zemřela v roce 1977 a po nemocnicích byla 3 roky. Jí překvapivě nikdo Babi neříkal, i když jí už bylo přes 60. Nebyla na to zkrátka typ. Dnes je mi víc než jí a taky mě tak nikdo neoslovuje. mě spíš urážejí různé idiotské TV reklamy, kde jsou z babiček dělány infantilní stařenky, které nabízejí vnukům pravé české brambůrky nebo se diví, co to voní v Bille, že takhle to vonělo u nich doma, když vždy o víkendu pekla jejich maminka!!!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA