Ilustrační foto: ingimage.com
Ponižování seniorů aneb Cizí člověk není babička ani děda
8. 10. 2019
Babi, dědo. Když někdo takto osloví cizího člověka, myslí to možná dobře, ale sám sebe tím staví do pozice nevychovaného nezdvořáka. Oslovení zdrobnělinou nebo familiárním způsobem jen proto, že je starý, je v poslední době čím dál častěji označováno za ponižování seniorů.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jarmila Komberec Jakubcová
9.10.2019 07:47
Babička jsem pouze a jen pro svá vnoučata. Jinak se s nevhodným oslovením nesetkávám a pokud by se tak náhodou stalo, dokáži se ohradit.
Zdenka Jírová
8.10.2019 23:47
Když se mi narodila před 28 lety první vnučka, důrazně jsem rodině řekla, že babička jsem jen pro vnučku a dodnes to platí. Babi mně cizí lidé neříkají, i když mám na to věk a nenechala bych si o také líbit. Když mi náhodou nějaká prodavačka řekne " mladá paní", tak se zasměji a řeknu " bývávalo". Obvykle to pochopí a zasměje se taky. Dtupidní reklamy v TV o seniorech se snažím neslyšet, protože mám pocit, že inteligentní reklamu jsem také snad ještě neslyšela.
Eva Mužíková
8.10.2019 21:28
Věrko, máš pravdu, proč by nestačilo jen to paní. U nás v potravinach je nový prodavač a ten to tak má " nastavené". Dobrý den paní, co dál paní, nashledanou paní..... A mně to najednou dráždí, je to nezvyklé, překvapilo mne to.,... Nojo, ale jak by mi měl jinak říkat, když mé příjmení nezná???? Tak co se najednou divím, že?
Soňa Prachfeldová
8.10.2019 20:04
Už moje maminka říkávala - jsem babička svych vnoucat - jsem po ní.
Věra Halátová
8.10.2019 19:57
Zatím jsem se s tím nesetkala. Jen vnukovi kamarádi mi také říkají babičko. A to mne neuráží.
Danka Rotyková
8.10.2019 18:04
Také ještě nemám vnoučata, ale ať s nimi nebo bez nich, nechci, aby mě cizí lidé oslovovali babi, babičko. Pro cizí budu "paní +jméno" nebo paní + příjmení. Pokud neví jméno ani příjmení, stačí oslovení "paní". Ale pokud mne někdo osloví zdrobnělinou, zlobit se určitě nebudu, ale trochu mě to tahá za uši.
Věra Ježková
8.10.2019 17:43
Vnoučata nemám, oslovení „babi“ v nemocnici nebo DS by mi vadilo. Ani ze „sluníčka“ bych nebyla nadšena. Doufám, že mi ještě pár let nehrozí. „Paní + příjmení nebo jméno“ považuji za vhodné v každé situaci. Nevím, proč musí být ženy v obchodech oslovovány s přívlastkem. Nestačila by pouhá „paní“? Dotyčná nejspíš ví, že prodavačka mluví na ni.
Jana Hošková
8.10.2019 16:19
Musím souhlasit s Dagmar, Alžbětou i Evou. Naše čeština je totiž v tomto oslovování poněkud zvláštní...pokud neznáte jméno dotyčné/dotyčného a řeknete pouze třeba: paní, uhnula byste, prosím, kousek - je to sice slušné, ale takové trošku suché - jako by tam něco chybělo. Když přidáte "vážená paní, uhnula byste, prosím" - vyzní to v češtině trochu popudlivě. Řeknete-li "mladá paní" a neznáte věk, vyzní to taky dost hloupě. Stará paní říct samozřejmě nemůžete, to můžete rovnou říct babo. Za sebe mohu říct, že ještě nejsem ve věku, kdy by mne někdo oslovil babi a pokud by tak učinil, asi bych se musela smát a udělat si z oslovujícího nějakou tu srandu. Ale jsem přesvědčena, že jednou mi to vadit nebude...považuji to za milejší a nevnímám to, že ten, kdo by mne takto oslovil, mne chce urazit. Záleží samozřejmě na každém člověku zvlášť, jak se cítí a jak to bere. A co se týká toho popsaného oslovení "děvčátka" od starší ženy, nemyslela to rozhodně zle, naopak a bylo podle mne nevychovaností to, jak jí odpověděly. Každý jsme zkrátka jiný.
dagmar Burianová
8.10.2019 15:53
Nemyslím si, že oslovení babi, nebo dědo je pohoršující, ale pravdou je, že oslovení paní Nováková je důstojnější. To by mně ani tak nevadilo, ale na oslovení mladá paní jsem vyloženě alergická. Buď si někdo dělá legraci, nebo je slepý. Oslovením paní ještě žádné ženě neublížilo.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA