Fotograf Miroslav Čučka: Svědectví doby
FOTO: Miroslav Čučka

Fotograf Miroslav Čučka: Svědectví doby

30. 9. 2019

Psal se rok 1957, v tehdejším Československu probíhala dokončovací fáze kolektivizace zemědělství. Pojďte si u jedinečných černobílých fotografií jesenického fotografa Miroslava Čučky zavzpomínat, jak to tenkrát bylo.

S laskavým svolením autora zveřejňuji několik fotografií z připravované výstavy SVĚDECTVÍ DOBY, která bude probíhat v listopadu 2019 v jesenickém kině Pohoda.

Pan Miroslav Čučka byl dlouholetým členem Jesenického fotoklubu. Svou vůlí k životu, jasným úsudkem a nekončícím zájmem o fotografování nám všem dokazuje, že věk je opravdu jenom číslo. V dubnu letošního roku oslavil 88. narozeniny.

fotografování historie
Hodnocení:
(4.9 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Eleno, i já jsem si fotky prohlédla dvakrát za sebou. Také mám doma několik takovýchto vzpomínkových fotografií. Vrátila jsi mne tímto do mládí za což moc děkuji. Ano, takové bylo i mé dětství.
Alena Vávrová
I mne fotografie p. Čučky vrátily jak kouzelným proutkem do dětství. Stejné scény jsem vídala pokaždé o prázdninách na vsi a taky jsem tam letmo zahlédla svoji (udřenou) babičku ;-)) . Děkuji!
Naděžda Špásová
Byly mi 4 roky, takže si samozřejmě nic nepamatuju, ale vzhledem k tomu, že můj otec v zemědělství celý život pracoval a do 18 let jsem žila na vesnici, tak mi fotografie leccos připomněly. ********
Hana Nováková
Úchvatná krása starých časů, je dobře že byla už fotografie a tyto dávné časy se daly zachytit. Elen díky za fotky už prohlížím potřetí
Jana Kollinová
Neuvěřitelné, jak dobové fotografie pana Čučky dokázaly otevřít jednu moji dávno zapomenutou schránku s podobnými momenty. Hned u první fotografie jsem si myslela, že je to moje babička při práci na družstevním poli v Kostelci n. L. a ještě ranější vzpomínky mám na polní práce dědouška u sedláka v Brně. Jezdil s koňmi a často mě brával s sebou. Eleno, děkuji za zprostředkování náhledu kouzla černobílých zašlých časů.
Dana Puchalská
Fotografie mně vrátily zpátky do dětství. Děda s babičkou měli malé hospodářství. A zapřahali koně i kravku. Děkuju Eleno, je to moc krásná ukázka z prací pana fotografa.
Zuzana Pivcová
Takovéto výstavy mě vrcholně zajímají a zvlášť ještě černobílé fotky. Díky, Eli!
Alena Tollarová
Ivano, Jeseník není zas tak daleko, jak se zdá. Zjistila jsem, že v pohodě mohu dojet tam i zpět v jednom dni a strávit tam celých šest hodin. To stačí i na vycházku po městě a okolí.
Alena Tollarová
Pane Miroslave Čučko, smekám před Vaším zachycením zašlých časů. Dokonale vystihují dobu a fotografie by měli vidět i mladí, kteří dnes nemají potuchu o práci v zemědělství. A Tobě, Eleno, děkuji za to, že jsi nám "s laskavým svolením autora" fotky ukázala.
Mirek Hahn
Zajímavá fotodokumentace !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%