ilustrační foto: pixabay.com
Jeden z nejhorších dnů mého života - 21. srpen 1968
21. 8. 2019
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
František Matoušek
23.8.2019 15:34
Skvěle napsané. Mě tento den změnil život. Od té doby nemám ty, kteří zosnovali přepadení naší vlasti, rád. :-(
Jana Hošková
23.8.2019 08:03
Tady je také názorně vidět, jak důležití jsou prarodiče a vůbec lidé starší - mohou předávat své vzpomínky a vyprávět o tom, co prožili. To je daleko lepší pro mladou generaci, než si to někde přečíst, to totiž v paměti zůstává a mělo by se to předávat dál...jinak jsem bohužel velmi skeptická ohledně toho, že si další generace budou brát nějaké poučení z minulosti - jak už někdo z vás řekl - zkušenost je nepřenosná. A když se ohlédneme zpátky - kdo si bral v minulosti nějaké poučení z historie ? Obávám se, že nikdo. Lidé pořád budou harašit zbraněmi, asi to máme v genech.
Hana Rypáčková
23.8.2019 07:24
Protože pomalu odchází generace, která to zažila na začátku dospělosti, je důležité to každým rokem zdůrazňovat. Kvůli novým generacím, vše se ve spirále opakuje...
Jana Šenbergerová
22.8.2019 18:41
Měla jsem dva měsíce po svatbě a manžel sloužil v Pardubicích. Naše příhraniční město bylo v obklíčení tanky a těžkou vojenskou technikou. Odnesla jsem si z této skutečnosti vámi uvedenou zkušenost: " ... abychom mohli používat zdravý rozum, musíme se vzdělávat a zajímat o věci kolem sebe, být sečtělí a porovnávat informace. Zkrátka – nepodlehnout žádné propagandě."
Zuzana Pivcová
22.8.2019 12:48
Libore, Tito byl během Pražského jara u nás na státní návštěvě jako vítaný host. Jugoslávci nám velmi přáli. Na mezinárodním kurzu němčinářů v Halle v r. 1978 mi jedna Jugoslávka (Chorvatka?) říkala, že dala svému narozenému synovi jméno Alexander po Dubčekovi. A jeden známý z Holandska mi 21. 8. 1969 poslal pohled z Jugoslávie s červeným datem a sděloval, že na nás spolu s tamními lidmi tento den moc myslí.
Libor Farský
22.8.2019 08:53
Ano, to jsou moc potřebná slova, jen je škoda, že nejsme magazín pro juniory. Děkuji za informaci o skvělých Jugoslávcích, o tom jsem nevěděl.
Blanka Macháčková
21.8.2019 23:30
Zkušenost je nepřenositelná. A tuto zkušenost svým potomkům nepřeji. Jen bych ráda, aby pochopili a uvěřili.
Jana Hošková
21.8.2019 21:28
Je to vzpomínka z pohledu téměř ještě dítěte, věřím, že spousta jiných lidí měla i vzpomínky horší, hlavně když to odnesl třeba někdo z rodiny. Bohužel, lidská paměť je tak strašně krátká, ať už se to týká čehokoliv. A jak se říká: historii píší vítězové, čili ta historie bývá obvykle pak dost zkreslená. Stejně je ale úžasné, že nás nic nezničilo a a my tu pořád jsme ačkoliv jsme tak malý národ !
Daniela Řeřichová
21.8.2019 19:34
Ztotožňuji se s nadpisem článku. 21. srpen 68 jsem prožila jako odrostlé dítě v Praze. Synonymem pro mne zůstala bezmoc, ponížení, šok. Mladším generacím doporučuji zhlédnout fotografie Josefa Koudelky. Zachytil sugestivním způsobem atmosféru okupace, propašoval fotky do zahraničí a svět věděl, co se u nás děje. Obávám se ale, že až nebudeme my-pamětníci-málokdo z mladších porozumí této historické i lidské tragédii.
Marie Faldynová
21.8.2019 18:59
Jsem ráda za připomenutí této události. Jako středoškolačka jsem to také vnímala jako neskutečný podraz, který mi vzal chuť jít na vysokou školu. Na druhou stranu je dobře si o politice nedělat iluze. Po sametové revoluci jsem vydala život Pánu Ježíši a jsem za tuto životní jistotu vděčná. Pomáhá mi to pochopit všechny ty problémy, kterými naše doba překypuje. A jsem Bohu vděčná, že mám tolik, abych se mohla rozdělit s druhými.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA