Ilustrační foto: pinterest.com
Co jsme doma jedli, co jsme doma vařili
11. 7. 2019Zúčastnila jsem se soutěže na téma Co jsme doma jedli, co jsme doma vařili. Moje dílko získalo ocenění, a tak se s vámi chci podělit nejen o moji radost, ale zároveň o můj literární počin.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zuzana Pivcová
11.7.2019 15:32
Přece jen je těch mých pár let navíc i v tomhle znát, my jsme tak pestrý jídelníček neměli. A také ne babičku na venkově. :-D Název jahelník mi zůstal v hlavě, ale zda a kde jsem to jedla, nevím. Článek Vám musím moc pochválit!!
Naděžda Špásová
11.7.2019 15:07
Taky mě to vrátilo do dětství.Hledala jsem tlusté i na králíkovi. Byla jsem hrozně vybíravá v jídle a vhledem k tomu, že babička s maminkou pocházely z Volyně, tak se vařila jídla, která mi fakt nechutnala. Na chuť jsem jim přišla až když jsem sama začala vařit. Horké mléko nepozřu ani dneska, proto se u nás nevaří kakao. Vybíravost mi ovšem zůstala.Jsou jídla, která bych snědla jen v nouzi nejvyšší a to ještě nevím určitě. Hezké vzpomínání. :-)
Irena Mertová
11.7.2019 13:27
Jahelník mám ráda, peču ho v remosce často... 1 hrnek jáhel, 1 hrnek mléka + 1 hrnek vody, 2 vejce 50 až 70 g cukru, šp. soli , švestky. Napřed uvařím spařené jáhly dle obalu (cca 10 min, nechám přiklopené vychladnout 15 min) v mléce s vodou, do vychladlé kaše vmíchám kousek másla, žloutky, cukr, suš. švestky. Nakonec vmíchám sníh z bílků, naliji do vymazané remosky,peču (cca 25 min? - ) . Chutná mi, když se pak podává horký se studeným bílým jogurtem.
Zdenka Soukupová
11.7.2019 13:16
Krásné povídání. Najednou jsem se ocitla taky "doma" na vsi, na dvoře plném domácí havěti; v kuchyni, kde se vařilo na velkých kamnech, v kterých se topilo uhlím. Žiju na rakovnicku celý život, ale že by tu byla uhlířina obvyklá, to nevím. Doma jsme ji nevařili, asi proto, že maminka pocházela od Benešova (tedy asi jiná kuchyně), a hlavně táta by ji asi nepozřel. Byl na maso a omáčky.
Zorka Horká
11.7.2019 13:03
Krásné vzpomínání. Připomněla jste mi mimo jiné i řepánky. Loni o Dušičkách jsem si je v jednom poděbradském pekařství koupila. Nebyly tak povedené jako ty od babičky, ale dobré.
Elena Valeriánová
11.7.2019 12:40
Skvělý článek, který mě vrátil do dětství. Moc se mi vaše vzpomínky líbí a mnohé mi připomněli. A kromě toho vám chci pochválit i sloh a krásnou češtinu. S radostí jsem si článek četla úplně celý. A mám chuť ten jahelník vyzkoušet. Jen malou otázku, skutečně tam jde 1,5 litru mléka?
Hana Nováková
11.7.2019 12:13
Moje babička dělala ale s rýží - bylo to teplé moc dobré, navrch dávala ušlehaný bílek z vajec, které dávala do hmoty. Mňamka - díky za heuký článek, který mě vrátil do dětství.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA