Naštěstí pro všechny mlsné onen osudový krok do bruselské mašinérie "klotových rukávů" neučinila. Po letech potkala kamaráda z dětství. Ten shodou okolností právě převzal po svém otci usedlost Hiša Franko. Místo do Bruselu tedy zamířila Ana s Valterem do svého rodného místa - údolí Soča v západní části Julských Alp.
Tam, v kouzelném údolí sužovaném zemětřeseními, ovšem přebohatém na zdroje surovin i inspirací, pro Anu tak důležitých, vybudovali svérázný penzion s mimořádnou kuchyní. V historické budově, ještě nedávno se pozvolna rozpadající, našla svůj smysl života. Tam nastoupila cestu, která ji v roce 2017 dovedla podle výsledků prestižního hodnocení San Pellegrino k titulu nejlepší světové ženy - kuchařky.
U sporáku pak jakoby vedle sebe stály dvě Any. Jedna exaktní, technicky precizní, až roboticky dokonalá. Druhá emotivní, k působení ducha stošedesátileté budovy a omamujícího vlivu okolní přírody extrémně citlivá, věčně pochybující. Výsledkem jsou jídla napohled až pohádkově poetická, chuťově pak optimálně vyladěná, vždy s nekompromisní dokonalostí zvládnutá. Pokaždé vycházející z darů, které nabízí kraj, který Ana tolik miluje. Minimálně upravované vstupy jimž ponechává jejich rustikální vlastnosti, jsou úhelnými bázemi jejích originálních kreací.
Ana často přednáší v zahraničí, zejména ve Francii (Les Rencontres Internationales de la Gastronomie, Les Etoiles de Mougins, Paris des chefs), Itálii (Identita golose, Squisito!), Il gusto in Scena, Švýcarsko i USA. Má vlastní telvizní show, vařením coby terapií pomáhá drogově závislým. Je členkou projektu "Cook it Raw", který zahrnuje některé z nejlepších kuchařů na světě, jako jsou Rdezepi, Barbot, Inaki Aizapitare, Alex Atala, Daniel Petterson. Projíždí země s originálními etnickými kuchyněmi a studuje jejich suroviny, vlastnosti i receptury.
Ale nejšťastnější je - se svým mužem sommeliérem - v dnes už elegantně, působivě opraveném domě Hiša Franko v srdci údolí Soca. Kam za ní a její kuchyní dnes a denně míří tisíce mlsných z celého glóbu.
Ana Roš se, v rámci pátého ročníku Symposia Culinary Prague by Tomáš Kalina, představí 26. listopadu v Divadle Hybernia v Praze profesionálním kuchařům i kulinářským nadšencům a svým obdivovatelům z celé republiky.
Milan Ballík pro portál i60