FOTO: pinterest.com
21.srpen 1968: Den plný hrůzy a strachu
19. 8. 2018
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Růžena Kuželková
20.8.2018 18:15
S malou troškou se připojím i já.21.8.68 jsem jela do práce vlakem(předtím mě a mého hocha budila skorotchýně s tím,že v 5hodin ráno dávají nějakou "přiblblou hru v radiu.Bohužel nebyla to hra,ale pravda.Vlak zastavil mimo stanici a čekali jsme,až přejedou tanky.Pracovala jsem na nádraží,když se ozval telefon a bylo mi sděleno,že musím zakrýt název stanice(nevím,kdo mi volal,ale se zlou se potázal) odpověděla jsem,že tanky už jsou za horama a pokud chce ještě zakrývat název,nechť vstane z polstrované židle a jde to udělat,protože je to ve výšce 5-7metrů a že se nehodlám zmrzačit.Víc se nikdo neozval a název tam je doposud.
Olga Štolbová
20.8.2018 10:24
Děkuji za všechny komentáře. A to jsem ještě nenapsala, jak moji dva puberťáci chtěli bojovat, s kamarády domlouvali partyzánštinu, jak budou vojákům ničit techniku, seženou si zbraně a podobně. Naštěstí jsme jim to, s ostatními rodiči, vysvětlili a rozmluvili. Vůbec to nebylo lehké.
Elena Valeriánová
20.8.2018 00:20
Olinko, svůj příspěvek si napsala velmi emotivně, působivě. Četla jsem se zatajeným dechem. My jsme byli daleko od středu dění. V Jeseníku nahradila naše vojáky ruská posádka. Takže střety s nimi byly, hlavně po Palachovi a pak po hokeji.
Eva Balúchová
19.8.2018 23:48
Pamatuji se i na 1.výročí.To jsem pracovala na nám.Svobody.Celé náměstí bylo obklíčené,uzavřené a ve všech ulicích plno stávkujících.U Moravanky vodní dělo,cestou na vlak nás zasáhl i slzný plyn.
Lenka Kuchařová
19.8.2018 17:33
Já jsem v té době byla čerstvě po maturitě,takže jsem v Brně před pobočkou Českého rozhlasu na Leninově ulici mluvila do vojáčka,který ,,bránil " rozhlas a kolem mne stála skupina lidí a žádali mne,abych mu překládala jejich otázky.To byl te lepší zážitek.Mnohem horší bylo koukat se do hlavně tanku,který a nás mířil na náměstí Svobody.A nejhorší zážitky má můj bratr,který při 1.výročí 21.8. demonstroval na brněnském nám.Svobody a tehdy je mlátili čeští milicionáři.Bráškovi se podařilo utéct po nějakém lešení,ale jeho spolužák neměl to štěstí,skončil ve vězení a pak ho vyhodili z dvanáctiletky.Milicionáři se chovali hůř,než ti vykulení ruští vojáci.
Věra Ježková
19.8.2018 16:12
Olinko, v Praze jste to měli „z první ruky“. Nepovedené to bylo, bohužel ne žert.
Libor Farský
19.8.2018 15:31
Sice jsem to přímo nezažil, byl jsem v té době na studentském táboře v Anglii, ale dokážu si to přestavit. Pokusím se tedy také napsat něco o tom, jak jsme ten hrozný den prožívali v Anglii.
Marie Seitlová
19.8.2018 14:57
Olinko, při čtení mi běhal mráz po zádech. Byl to strašný den a pak následovala dlouhá doba...… I u nás byly tanky a nakonec mnoho let kasárna plná Rusů. Moc dobře se na to nevzpomíná.
Jana Slavíková
19.8.2018 14:25
Ani na "venkově" to nebylo méně děsivé. Tanky kolem nás jely od německých hranic. Dodnes mi běhá mráz po zádech. Ten den se nejen pro mě z Rusů stali rusáci.
Jana Šenbergerová
19.8.2018 13:17
Pro nás byla Praha daleko, ale tanky na dosah. Přijížděly přes hranici z Polska. Byli jsme jimi doslova obklíčeni. Ten temný hukot slyším ještě dnes. V ulicích Prahy to muselo být ještě děsivější.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA