Jak jsem (ne)pekla otevřené buchty
ilustrační foto: pixabay.com

Jak jsem (ne)pekla otevřené buchty

17. 8. 2018
Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Elen, i mistr pekař se někdy utne a .... nakonec se pečení povedlo, a to je hlavní. Raracha pošli někam k sousedům :-). Pobavila jsem se, díky
Jitka Caklová
Tak jo :-) a pokud z chleba cítíš kvasnice, tak je taky něco špatně, protože kvasnice v chlebu nemají co dělat.
Elena Valeriánová
Jitko, mně je jasné, že to bylo nedodržením technologického postupu. Do pekárny nemusíš vajíčka rozkvedlat, to si udělá sama, jen je nesmíš upéct. Stalo se. Buchty určitě udělám, švestky ještě mám, jen to těsto zvolím jiné. Tak mi drž palce. Kynuté buchty peču normálně a často, nikdy z nich kvasnice necítím, ale třeba u nás prodávají chleba Podhorák a ten já jíst nemohu právě proto, že z něj cítím kvasnice.
Jitka Caklová
Elen, mě si tedy, coby autorku receptu pobavila a věř, že každé usnadnění si vybírá svou daň. To, že z pečiva cítíš kvasnice, není způsobeno jejich množstvím, ale nedodržením technologického postupu. Coby vyučená pekařka Ti mohu říci/napsat, že kvasinky při zrání vyvolávají etanolové kvašení při němž vzniká oxid uhličitý. První odchází při zrání kvásku obr. 5 a další, při, někdy i trojím přetužováním těsta po každém vykynutí, obr. 15. Pokud se toto nedodrží, tak všechen oxid uhličitý zůstane v těstě a nejvíce se projeví při pečení. Zkus někdy přiblížit obličej k vykynutému těstu, oběma rukama ho roztrhni, hluboce se nadechni a věř, že se Ti panenky protočí 5x dokola. Nevím jak si mohla najít žloutek, když u obrázku 7 píši "v 1dcl teplého mléka rozkvedlané vajíčko + 1 žloutek," a dál, nerozvařením cukru, díky jeho pozvolnému rozpouštění, těsto řídne. Věřím, že moje rady přijdou k duhu při každém dalším pokusu, nejen Tobě.
Věra Ježková
Hezky napsaný příběh. Ještě že nemám domácí pekárnu.
Zuzana Pivcová
Eli, já bych takových dnů B musela mít zástup. To asi bude v něčem jiném, že se mi např. péct nedaří!! :-D :-D
Mirka Motyková
Taky je u nás jeden takový na číhané. Říkáme mu "všeteček" a umí schovat, zlomit, vypustit, rozšroubovat, ucpat, no prostě přesně to co nechci v tu chvíli..... Recept chci taky vyzkoušet, vnuci přijedou o víkendu...
Jana Šenbergerová
Nakonec se olizovaly slípky a budete i vy. Konec dobrý, všechno dobré. Také znám takové roztomilé dny a skřítků máme doma víc než dost. :-)
Naděžda Špásová
Elen, fakt potěší, ale i pobaví. Hlavně, když si umíme poradit. Mně se ten recept zdál taky složitější, ale chci to taky vyzkoušet. Teď už vím, že z toho může být i bezva koláč. U nás ale na to nemám pekárnu, ale míchačku Petra. Vidíš, rarach nakonec ostrouhal. :-)
Marie Seitlová
To už tak někdy je, rarach číhá a pak se činí. Ale ty jsi ho přelstila a nakonec buchta vypadá lákavě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%