Ivona Lachová
30.7.2018 13:38
Blanko zdravím vás. Jsem také žena Fruta. Zavařuji, nakládám, suším i džemuji. Tři roky nebylo u nás žádné ovoce, nic, ale letos? Zaplňuji sklenice a v zimě se to bude opravdu hodit. A když něco zůstane, další zimu se to spotřebuje. Moje babička říkala, že když se to urodilo, tak se to musí zužitkovat. Určitě jsou to lepší výrobky než průmyslově zpracovávané.
Lidmila Nejedlá
29.7.2018 11:07
Milá Blanko, ty nejen zavařuješ, ty máš ty sklenice esteticky nazdobené, ovázané ubrouskem s růžičkami a převázané červenou mašličkou. Přechází nejen chuť, ale i zrak. Džem od tebe... v hranaté sklenici... otevřu při nějaké slavnostní chvíli. Děkuji.
Hana Rypáčková
28.7.2018 20:50
Taky trvám na vracení sklenic a letos sháním, kde se dá...Nejlepší spotřeba je se šťávami, do sklenice s ledem, mražené ovoce a široké brčko..Brzy je sklenice zase prázdná ...
Jana Šenbergerová
27.7.2018 21:20
Tak to je naštěstí za mnou. Ještě mám v živé paměti, jak jsem vyráběla zavařeniny a marmelády ze 40 kg meruněk a všechny se špatně chytily a zkvasily. Ještě mám ve sklepě bedny zavařovacích sklenic, které nikdo nechce. :-)
Marie Faldynová
27.7.2018 20:50
Poté, co jsem se z rodného města přestěhovala do vsi, mě okouzlovalo ovoce. V práci mi nabízeli angrešt, rybíz i třešně pokud si to sama natrhám. A tak jsem zavařovala a když jsem byla s dětmi doma, všechno se snědlo. Teď zavařuji zase to, co přebývá přátelům: hlavně jablka, letos i rybíz a taky trhám borůvky. Už se těším na zimní borůvkovou dietu!
Pro spřátelené "Fruty" mám typ: Až někde budou nabízet levné /přezrálé/ banány, zkuste je rozvařit s padanými jablky. Poté sterilovat pod víčky. Vzniklá přesnídávka nemá chybu, ani nemusím přislazovat. Čatný z jablek taky má své odběratele. Sklenice kolují: Někdy je nabízím, někdy je vyloudím, kontejnery na sklo to jistí! Tam se vždycky něco najde!
Věra Halátová
27.7.2018 16:05
A proč ne? Mně to nevadí. Mně to baví. Jak mi řekla jeden hoch z příbuzenstva, že mám "zlatý ručičky a musí si mne všichni považovat", protože tak skvělou marmeládu ještě nejedl. Kolik roků zpět nebyly meruňky? Letos jsem je koupila za 35 Kč za kilo. Tu marmeládu z Kaufu a podobných obchodních řetězců, tu nekupuji, ani celá moje rodina. A zkuste si někdo pro děti koupit rybízový sirup takový, který si uděláte doma. Rajskou omáčku z protlaku nejím a nevařím. Uvařím si a sterilizuji tu svou, z dozrálých rajčat. Ze všeho ovoce a zeleniny jde uvařit čatní. O to je velký zájem k rychlému masíčku. V létě sice slyším, jéžiš, mamí, ty furt naděláš s těma sklínkama. Ale v zimě: Mamí, nemáš ještě tu dobrou marmeládu, nemáš ještě to broskvový čatní, nemáš ještě tu rajskou omáčku? Co nenakládám, tak jsou okurky. Ty nemám ráda. Takže, paní, která "glosujete". Když to nechcete dělat, nedělejte. Ty ostatní přispěvatelky. Když vás to nebaví a považujete to za zbytečné, no dobře, určitě vás nikdo nenutí. A ta jedna paní, ta se často vyjadřuje, že není babička, no, tak jestli to nemá pro koho dělat a navíc neumí, tak její věc. Ale proč bych měla zesměšňovat sama sebe proto, že vařím džemy a nakládám zelí na zimu?
Alena Tollarová
27.7.2018 09:02
Kompoty mě už dávno opustily - nikdo je nejí, tak stačí pár sklenic na zimní koláče. Ty tři okurky, co nám letos narostly, byly hořké, tak jsme přestali zalévat. A z čeho by narostly v lese houby, to věru nevím. Takže suma sumárum, nejsem fruta.
ivana kosťunová
27.7.2018 07:41
A promiň- z toho mobilu mi hvězdičky nějak nejdou. Samozřejmě pět i více**********************
ivana kosťunová
27.7.2018 07:41
A promiň- z toho mobilu mi hvězdičky nějak nejdou. Samozřejmě pět i více**********************
ivana kosťunová
27.7.2018 07:40
Není to příliš. My jsme ještě hospodyňky ze staré školy- přeci to nevyhodíme !!. Blanko přeji hodně zdaru ve tvém úsilí-odměnou je plný sklep. Zima tě nezaskočí. Poprosila bych tě ješte o recept, jak zpracováváš šípky.
Načíst starší příspěvky