Ilustrační foto: ingimage.com
Statusové symboly. Znáte je?
6. 4. 2018Mobil, auto, dovolená, kuchyňská linka… To vše jsou symboly, které vyjadřují, jak na tom jejich majitel je. Lidé se navzájem posuzují podle toho, co vlastní, odedávna. V této době však porovnávání podle věcí nabralo neuvěřitelné obrátky. Štastný ten, kdo se tomu dovede ubránit.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Halátová
6.4.2018 14:56
To není "status", to je tupost a omezenost. Při svém zaměstnání jsem měla na pracovním stole stohy "výkonu rozhodnutí" lidí, kteří "vlastnili" drahé auto - na úvěr nebo leasing, nejnovější typ mobilu nebo tabletu - opět na půjčku, nebo si půjčili na drahou zahraniční dovolenou., nebo dokonce na oslavu šedesátky nebo sedmdesátky. Jestli ta paní píše podle zkušenosti svých známých, tak to ji lituji.
František Pašingr
6.4.2018 11:54
Myslíte, že mám ten správný status?
http://www.hint.cz/fotky/l4461inv.jpg
Martina Lichnovská
6.4.2018 11:49
Já mám tlačítkový mobil 4 roky- asi za tisícovku. Několikrát do týdne mi spadne a rozletí se i s baterkou, na displeji 3 praskliny - no který nový dotykáč by to vydržel:-)).Nebojím se, že ho někdo ukradne, když ho ztratím tak co- pořídím podobný, bolet to nebude. Ćím je věc složitější, tím se víc kazí, člověk se o ní bojí. Mám dost jiných starostí, než se stresovat, kde jsem zas ten mobil nechala. A ty různé blbosti navíc jako intermet v mobilu - jen to žere peníze. Stejně jako u auta - parkovací senzor- na co, automatická klimatizace- na co - jen to nahodí 100-150 tisíc navíc. Mám ráda nové věci , ale hlavně musí mít smysl - selfíčko 3x denně- to kutečně nepotřebuji.
Statusový symbol není o tom, že musím mít to, co soused. Ale kdyyž něco potřebuji, tak si mohu za své peníze pořídit to, co mi nejvíc vyhovuje a co se mi líbí. A tím se dostávám k tomu, že obsah článku neodpovídá nadpisu, je o závisti a špatně postaveném hodnotovém systému.
Mirek Hahn
6.4.2018 10:08
Ivana: já neznám ani muže, který byl dal miliony za červené Ferrari. To napovídá, že asi nejsem na příslušné společenské úrovni s příslušnými přáteli :-)
Marie Doušová
6.4.2018 10:03
Sama mám tlačítkový telefon a je mi úplně jedno, co si o tom myslí okolí. Mě vyhovuje. Srovnávání lidí bylo a bude stéle, ale není to pro lidi rozumně uvažující. Ničím se nechlubím a také se s nikým nesrovnávám. Proč bych to dělala?
Zuzana Pivcová
6.4.2018 09:56
Zdejší komentáře se mi líbí. Každý má k tomu co říct. V praxi to vesměs není, překonat toho druhého, ale nezaostat, nebýt za chudinku. Vždyť na tom stojí i reklama vyzývající mladé stylem: To musíš mít!! Já jsem na tohle hrozný ignorant. To se týče vybavení domácnosti, elektroniky i módy. A známé mám mezi lidmi, kterým to nevadí.
Mirek Hahn
6.4.2018 08:55
K tomu "vyrovnávání score" jsou náchylnější ženy, o dost víc. Nicméně pro jedince, kteří v tom vlaku závisti nejedou, to poskytuje i zajímavé možnosti využití. Především, veřejná prezentace mírně pod svou ekonomickou úroveň, výrazně méně přitahuje zloděje než ostentativní chlubení množstvím majetku. Také v situacích, kdy lze očekávat nějakou konfrontaci nebo složité jednání s někým kdo si na statusové symboly potrpí, je záměrně skromnější sebeprezentace výhodou. Velmi pravděpodobně bude skromnější stranu ta "napapaná" strana podceňovat a ponechá ji tím možnost překvapit. Na celý cirkus se statusovými symboly nejvíc doplácejí ti, kteří se jejich pomocí plahočí na vyšší společenskou příčku :-)
Věra Ježková
6.4.2018 08:45
Statusové symboly? Netušila jsem, že něco takového existuje. Jistě, člověk vždy musel aspoň trochu držet krok s ostatními, aby se příliš neodlišoval a/nebo proto, že to bylo příjemné – třeba minisukně nebo šusťáky. Jinak je mi ale srdečně jedno, kdo co má a kolik to stálo. Auto jsem nikdy neměla, bydlím v bytě nic plus jedna, nemám chytrý telefon, exotické dovolené mě nelákají …
Blanka Macháčková
6.4.2018 08:24
Pokud kupuji drahé auto proto, abych nevypadal jako chudák když už ho ten soused má taky, pak je to statusový symbol. Pokud ho koupím pro, že je bezpečnější, tak je o dobrá investice. A tak to je se vším.
Dana Puchalská
6.4.2018 08:14
Lidi jsou jak opice. A velkou měrou se o to zasloužila reklama. Kupovat si jen tak nový nábytek, aby mně známí nepomluvili, je podle mně zhovadilost. A to platí i pro výměnu auta za další ještě modernější značku.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA