FOTO: archiv Oldřicha Pakosty
Čeští letci pomáhali organizovat proslulý velký útěk ze Saganu
20. 3. 2018Letos je tomu 74 let, co celkem šestasedmdesát vězněných letců uteklo v noci z 24. na 25. března 1944 podzemním tunelem ze zajateckého tábora v Saganu, který ležel na území dnešního Polska.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Petr Klicpera
28.3.2019 16:19
Máte pravdu. Obecně přece platí-koho zavřou, ten chce utéct. I z dobře hlídaného vězení Kolditz náckům utekli, pár lidí uteklo i z Osvětimi a Gulagů. Slavný "útěkář" Josef Bryks utekl Hlinkovcům, Maďarům, náckům, jen bolševici ho po válce v Jáchymově utýrali a ubili. Vraždit svoje národní hrdiny uměli jen Rusáci a jejich pováleční poskokové vč. ČSR. Ani Němci to po válce nedělali.
Miroslav Krchník
28.3.2019 15:26
mám pocit, že o totéž se snaží většina zajatců „Britští piloti se totiž řídili nepsaným pokynem, až příkazem, že pokud se dostanou do zajetí, musejí se pokoušet uprchnout."
Petr Klicpera
24.3.2019 19:51
Kdesi kdosi psal, že p. Dvořák zemřel zapomenut. Není to tak úplně pravda, Státní archiv v Zámrsku o něm vydal knížku. A ve mě zůstal také nezapomenutelný jeho osud. Můj dědeček-býv. plukovník Masarykovy a Benešovy armády a velitel Ženijního pluku v Pardubicích měl podobný osud, i když ne tak tvrdý, válku přežil demobilizován v Protektorátu, jen mu po válce a také opět aktivnímu veliteli nová vláda lidu po r. 48 také "osladila" život. Ale s p. Dvořákem se dědeček dobře znal. Já byl v r. 1966 v týmu jakési vědomostní soutěže škol a učilišť, něco jako 10x odpověz. A měli jsme do druhého kola soutěže přivést někoho neobyčejného, zajímavého. Zeptal jsem se dědy - a on mi doporučil p. Dvořáka. Snad ze zlomyslnosti k režimu, nevím. Každopádně pan Dvořák s námi napochodoval na podium v Kulturním domě Dukla Pardubice a vyprávěl jak to bylo ve Stalag lll, a jak utíkali, i jak potom dělal velitele letiště v Pardubicích a následně bagristu. Pozoruhodný na celém příběhu byl fakt, že se to celé obešlo bez společensko-politických komplikací. S ohlédnutím do té doby musím konstatovat že to byl docela zázrak. Nebo to soudruhům nějak uniklo.
Marie Doušová
21.3.2018 10:39
Myslím, že si nikdo neumíme představit co všechno naši letci museli prožívat, hlavně v době komunismu u nás. Bojuj za vlast a ta se ti odmění. Je to ironie , ale nehoráznost naši tehdejší vlády . Ta zničila spousty rodin . Neměli bychom na to nikdy zapomínat!
Zuzana Pivcová
21.3.2018 10:08
Pokud vím, tak další byli pouze Poláci. Jejich dokumentace se po válce nevrátila spolu s armádou do vlasti, nýbrž zůstala v britských archivech. Polští letci měli ve vlasti problémy hned po válce. Proto se už v červnu 1946 v Londýně nezúčastnili díky Stalinovu tlaku na prosovětskou polskou vládu slavnostní přehlídky všech zúčastněných, bojujících za války po boku Britů. Naši tam tehdy ještě byli.
Libor Farský
21.3.2018 09:18
Rád bych věděl, jestli se takhle ostudně zachovaly komunistické vlády k pilotům RAF i v jiných zemích sovětského vlivu.
Jana Šenbergerová
20.3.2018 21:23
Zajímavý článek včetně fotografií. Přežít sestřelení letadel, riskantní útěk a pak být "sestřelen" těmi, za které nasazoval život, to je smutné.
Zuzana Pivcová
20.3.2018 11:05
Čs. letci to měli v německých zajateckých táborech velmi těžké. Museli mít falešné britské doklady, protože jako občané protektorátu by byli odsouzeni k smrti za vlastizradu (že zradili Německo). Pokud neuprchli nebo nezemřeli v táboře, vrátili se do Británie až takřka na konci války, po osvobození táborů. Pobyt v táboře měl stejnou platnost jako služba. Avšak po Únoru stejně postihla všechny perzekuce.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA