Ilustrační foto: ingimage.com
Čeština má nový slovní hit
19. 3. 2018
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Renata Suková
19.3.2018 11:11
Ještě jsem zapomněla říct o jedné paní, s kterou jsem pracovala, ta byla aspoň originální. Její v každé druhé větě používané úsloví bylo" jak se lidově říká" a když jednou řekla - my jsme tam stáli, jak se lidově říká, na schodech- tak jsme všichni mysleli, že smíchy umřem.
Eva Zavadilová
19.3.2018 11:07
Ano, jakoby je hitem poslední doby, ale před časem to byl termín "chcete-li ." Je vlastně spousta takových slov, někdy mě zaráží, že je v mnoha případech používají i "mluvčí" různých zařízení, nebo institucí.
A to by neměli, to by "jakoby" neměli...
Renata Suková
19.3.2018 11:07
Píšete o tom zlozvyku jaksi laskavě. Mně to připadá příšerné a při rozhovoru s takovými lidmi mám chuť je zaškrtit. Uráží mě, že se mnou tak mluví. Tragedie ovšem je, že někteří o tom ani neví, také závidím těm, co to poslouchají a nevnímají (viz níže paní Doušová). Ale nechápu to.
Znám případy, kdy to někdo používá ještě častěji, než 5x ve 3 větách, musí to být zajímavé, sejde-li se dvojka a jedou "jakoby" oba.
Poradí mi někdo, jak se mám zachovat, setkám-li se , např. s klientem jakobýnem a ten mi zaviní těžké zvednutí tlaku, že ani nevnímám, mimo "jakoby", co vlastně říká? Začnu většinou odpovídat s "jakoby" za každým druhým slovem a ono to s nimi vůbec nehne, vůbec moji ironii nepochopí.Proč se chovají, jako že jsem divná já a ne oni?
František Pašingr
19.3.2018 10:47
Věci nedělám jakoby, ale opravdu. V případě jakoby zlevněného zboží to však sedí, protože slevu jen předstírá.
Eva Balúchová
19.3.2018 10:37
A já si při slově jakoby vybavím brněnskou restauraci Jakoby u Jakubského kostela.Zavedla jsem tam děvčata minulý týden při našem setkání v Brně.Občas tam zajdu s kamarádkou na oběd a když jdeme občas,tak cenu zas tak moc neřeším.Je tam příjemné posezení i obsluha.Takže tohle pro mě znamená JAKOBY.
Dana Puchalská
19.3.2018 09:51
Je to skutečně ne hit českého jazyka, ale mor českého jazyka. Já si při poslechu výrazu,, jakoby,, v jakékoliv konverzaci vzpomenu na Josefa Jungmanna a je mi smutno. Takhle kazit jazyk je fakt dílo. A těm kteří se bez něj neobejdou, říkám,, JAKOBYNI,,. Ale je to dost smutná realita. Třeba je to za čas přestane bavit.
Zuzana Pivcová
19.3.2018 09:42
Tak to já vycpávku "jakoby" naopak znám až moc. Možná, že je to módní hit především pražský. A zdá se mi, že ho používají hlavně dívky, slečny a dámy. Někdy tak šíleně často, že se nedá rozumět vlastnímu obsahu sdělovaných vět. Byla toho i plná televize při rozhovorech a komentování při ZOH. Když domyslíme, že jakoby znamená srovnávací "jako kdyby", tedy něco, co ve skutečnosti není, tak v projevu s jeho používáním vznikají nesmysly. Třeba Bylo tam samé jakoby zlevněné zboží. Je to náhrada někdejšího "prostě". Jsem ráda, Romane, že si toho konečně někdo také všimnul a zkritizoval to.
Marie Doušová
19.3.2018 09:28
Jakoby neznám a ani moc neslyším ve svém okolí. Asi neposlouchám cizí hovory a tak nevím , že se tento výraz tak často používá.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA