Ilustrační foto: ingimage.com
Začít s jazykem po šedesátce? Ano, je to trend
21. 8. 2017Na to jsem už starý. K čemu mi to bude? To bývaly časté reakce na téma, zda začínat ve vyšším věku se studiem cizího jazyka. Už to tak není. Jazykových kurzů určených pro seniory přibývá. Stačí si trochu popátrat na internetu. Nabídka výuky cizích jazyků určená speciálně pro lidi vyššího věku nebyla nikdy tak bohatá jako nyní. Když je něčeho velká nabídka, je to zpravidla důsledek toho, že je poptávka.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Balúchová
22.8.2017 22:19
Jak se píše v posledním odstavci,sehnala jsem kamarádky které se chtěly též učit italštinu.Domluvila jsem se s učitelkou a zahájily jsme výuku.Byly to bezva hodiny,ale jak začlo časování,děvčata to vzdala a já nechtěla chodit sama,takže už se učím jenom doma slovíčka.Kdybych náhodou jela do Itálie na dovolenou,umím si objednat kávu,koupit zmrzlinu a možná i víc.Ale naučit se cizí jazyk,na to už nemám.
Zuzana Pivcová
22.8.2017 16:04
Člověk by měl mít chuť stále poznávat nové věci, bez ohledu na věk. K tomu patří i výuka cizích jazyků. Osobně si však myslím, že se v pokročilejším věku cizí jazyk moc naučit nedá. Mám na mysli úplně od nuly. Něco jiného je tzv. oprášení někdejších vědomostí, které jsou sice někde hluboko uloženy, nicméně už jednou v paměti byly. Výuka u zralých lidí musí mít také jiný ráz než u dětí a mladých. Starší člověk totiž už příliš pevně vězí v mateřštině a má tendenci srovnávat, v tomto případě překládat, zatímco hlavně děti se učí spontánně. Rozhodně záleží na samotném studentovi a jeho jazykových vlohách a pak samozřejmě na lektorovi. Ale základní znalosti, použitelné hlavně při cestování, určitě každý získat může.
Jarmila Komberec Jakubcová
21.8.2017 19:29
Nevidím důvod proč se i v pozdějším věku neučit novým věcem. Já stále chodím na konverzační kurzy angličtiny . Umím čít, psát, ale potřebuji hlavně mluvit. Začala jsem i s hebrejštinou. Beru to jako výzvu a hlavně mně to baví.Jen toho času mám málo. Ale tak místo sledování zbytečných seriálů se učím.
Věra Ježková
21.8.2017 17:19
Záleží na tom, čeho chce člověk učením se (novému) cizímu jazyku dosáhnout a jak moc je odvážný ho používat v praxi. Věkově stejné skupiny považuji za výborný nápad. Hledání souvislostí s češtinou je přirozené a přínosné může být i zjištění, že žádná není. Správnou výslovnost se šedesátiletý člověk nenaučí, hranice je někde u dvaceti let. V angličtině je navíc problém rozdíl mezi její psanou a mluvenou podobou. Velmi obtížný je poslech s porozuměním – chce to intenzivní trénink. Horší zapamatovávání slov (lépe je učit se rovnou slovní spojení) pokládám za nejmenší problém. Celkově jsem ale k výsledku skeptická. (Vystudovala jsem dva cizí jazyky a mám papír na jejich vyučování. V angličtině jsem četla odbornou literaturu a v případě nutnosti se domluvím.)
Jitka Hašková
21.8.2017 15:46
Začít se učit lze v každém věku, starším to jde pomaleji a musejí tomu věnovat více času.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA