Švestková povidla
FOTO: autorka

Švestková povidla

9. 9. 2016

Na švestková povidla budeme potřebovat: 3 kila švestek, 1 kilo cukru krupice, 200 ml octa.

Postup:

Švestky opereme, necháme na utěrce oschnout a pak je vypeckujeme do nerez hrnce. Vypeckované švestky zasypeme cukrem a nalejeme ocet. Promícháme, přikryjeme poklicí a necháme do druhého dne odležet.

Švestky pustí spoustu šťávy, zase promícháme, dáme na sporák na větší stupeň ( na el.sporáku jsem vařila na 4 ) a za občasného míchání vaříme 1 hodinu. Snížíme teplotu ( na el sporáku jsem vařila na 1 ) tak, aby se švestky probublávaly. Přikryjeme poklicí a pak už si hrnce 3 hodiny nevšímáme.

Přiznám se, že jsem měla obavy z toho, že když švestky nebudu míchat, tak se připálí a hrnec se bude muset vyhodit. Nic takového se nestalo, byla jsem překvapená, když jsem po 3 hodinách viděla výsledek. Horká povidla nalejte do vyhřátých skleniček, uzavřete a na 5 minut otočte.

Postup jsem nafotila, tak neváhejte a vařte! Švestek se letos urodilo hodně, takže dnes jsem si košík švestek ještě natrhala, a když se mi první várka povedla, tak se pustím do druhé varianty, místo octa dám citronovou šťávu, přidám stejné množství cukru, lžičku skořice a deci rumu!

 

 

recepty
Hodnocení:
(4.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
recept na receptech
Karel Boháček
Já dělám povidla na plechu v troubě, je to rychlejší, chutnější a opravdu tuhé, není to marmoška.
Jarmila Komberec Jakubcová
Udělala jsem přesně podle návodu ze 3 kg skvělá povidla. Moje 5ti letá vnučka se olizovala a říkala, že takovou dobrůtku dlouho neměla.prostě mám obrovský úspěch, nikdo to od mně nečekal. Dělala jsem povidla poprvé a určitě ne naposledy. Velký dík.
Eva Mužíková
Také mám velký zdroj kvalitních švestek. Já z nich většinou dělám kompot, nebo jen tak prosypu cukrem .Povidla určitě vyzkouším... super Růženko
Alena Vávrová
Vařila jsem povidla podle Růženky z poloviční dávky švestek a musím napsat, že ač jsem jinak expertka na různé připalování a nemám nerez nádobí, tak jsem to skutečně uvařila bez jediného míchnutí a na dně kastrolu nebyla ani známka po nějaké přiboudlině. Tuto menší dávku jsem vařila asi 2 hod a vyrobila jsem 3 třetinkové sklenice hedvábných povidel. Díky za recept!
Jarmila Komberec Jakubcová
Zrovna řeším co udělám se švestkami od svých příbuzných kterým se jich letos hodně urodilo. A najednou vidím skvělý recept.Hned to dnes vyzkouším a jsem ráda, že máme íčko a báječné kamarádky, které se rády podělí o své recepty.Líbí se mi jak je vše doplněno pěknými fotkami. Za takové články bych dala i 10 bodů.
Zuzana Pivcová
Všichni mlsouni musí být nadšeni už z pouhého pohledu na Tvé fotky!
Ladislav Vesecký
Mám povidla už hotová. Vařím nějak podobně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 43. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat památkám kulturního světového dědictví zapsaných na seznam UNESCO.