Titulní ilustrační obr. wikimedia.org, autor Josef Mathauser: Kněžna Libuše věští slávu Prahy
Kdo opravdu byl OSVÍCENÝ PANOVNÍK?
27. 7. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jitka Havlová
28.7.2016 17:44
Liborku steré díky za tvoji neutuchající pilnost a tisíceré díky za tvůj humor, kterého není nikdy dost.
Naděžda Špásová
28.7.2016 15:01
Chvála budiž Josefu ll. za prázdniny. Nemám vítěze v tvé nabídce, Liborku. Praotec Čech to mohl vzít trochu víc na jih. Moře by se mi líbilo. I mocipáni jsou jen lidé, i když si někteří myslí něco jiného. Všichni máme své klady a zápory. No, ale abych neurazila, zaujal mě Karel lV., sledovala jsem o něm dokument na ČT 2 a byl to koumes. *****
Růžena Marková
28.7.2016 11:52
Moje předsevzetí napsat v komentáři něco o panovnících českých , mně po dočtení článku přešla. Je tam vše co bych řekla i já a je zbytečné psát něco, co již bylo napsáno. Navíc se musím přiznat, že tak poutavě a vtipně bych to já nedokázala, o to větší můj dík právě za tento článek
Marcela Pivcová
28.7.2016 10:32
Libore, napsal jsi opravdu zajímavý příspěvek, i Tvůj humorný přístup k historickým osobnostem se mi líbí. Nebudu se více rozepisovat k osvícenství, protože to tu již učinili jiní. Možná ale, že dějiny po staletích někomu na vlastnostech i činech něco přidaly, nebo také ubraly. A tak vyslovím své sympatie k tomu muži, který žije v současnosti, a tím je Michail Gorbačov. (Za souhlas i nesouhlas předem děkuji).
Vladka Steinová
28.7.2016 07:08
Dobrý den, p. Farský, děkuji. Mně šlo jen o to, diferencovat dřívější panovníky "osvícené", tedy jako jakési nositele světla a jejich vědomí, byť na určitou dobu pokročilé, ale třeba Přemyslovci znali jen boje a vraždy mezi sebou o uchopení moci. Osvícenství jako filosofický a umělecký směr v 18.st. byl již o něčem jiném, viz panovníky jako Josef II., Kateřina Veliká, či samotného spisovatele a filosofa Voltaire. On to vlastně již ve svém odlišném způsobu vysvětlil níže p. Libánský. Ale každý máme právo na svůj názor. Děkuji za práci, kterou jste si, p. Farský , s analýzou dal.
Květoslava HOUDKOVÁ
28.7.2016 06:09
Libore, přečetla jsem i tuto litánii, ale dál k tomu nepřemýšlím. Každý panovník měl své "osvícenosti" i opak - v době kdy žil. Někteří současní panovníci/politici jsou buď "osvíceni" pobytem na slunci, nebo naopak jim "kape na karbid".
Zdenka Jírová
28.7.2016 00:36
Článek se mi líbil, zvláště pro jeho humornou formu. Je pravda, že každý z uvedených panovníků něčím dobrým "přispěl do mlýna". Ono uvádění novot do zaběhnutého života není žádná legrace a trvá nějakou dobu. Já fandím Karlu lV. , Josefu ll, a T.G.Masarykovi. ale tím neubírám zásluhy Marii Terezii nebo Jiřímu z Poděbrad. Každý z nich trochu "pootočil kolem dějin". Ale většina panovníků měla z dnešního hlediska i své zápory. Středověcí panovníci hodně fandili církvi ať katolické nebo protestanské a tím mnohá jejich rozhodnutí měla i negativní vliv, Habsburkové provedli mnoho dobrých věcí, které tu byly jmenovány, ale příliš trvali na pokatoličtění a poněmčení všech národů , kterým vládli. V nové době také nebyli všichni pochopeni, např. Gorbačov a na Slovensku T.G.Masaryk. Hodnocení nebude nikdy jednoznačné, ale je dobré se nad tím zamyslet. Byl to podnětný článek.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA