Křehký jahodový koláč, který uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky
FOTO: Helena Hejduková

Křehký jahodový koláč, který uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky

23. 6. 2016

Jahody. Jejich sezóna právě vrcholí. Je mnoho způsobů, jak je konzumovat, a vždy jsou skvělé. Pokud si najdete čas a máte chuť vytvořit sladkou pochoutku, zkuste upéct křehký jahodový koláč. Je to pochoutka, která potěší milovníky moučníků, u kterých se ovocem nešetří.

Křehké těsto je jedním z těst nejen české kuchyně, ale je tradičním těstem francouzským, především typickým pro oblast Alsasko-Lotrinsko. Je to známý quiche, který mě inspiroval k upečení tohoto koláče. Název je taková zkomolenina německého kuchen, protože pravlast tohoto koláče je v Německu.

Quiche se peče ve slané i sladké variantě. Tradiční sladký recept je s jablky nakrájenými na měsíčkové plátky úhledně naskládanými a po upečení potřenými meruňkovou marmeládou s rumem , nebo půlky jablek zapečených v pudinku, dost často používaným ovocem jsou hrušky, vynikající je citronový. Slanou verzí je nejtypičtější cibulový koláč. Pro českou kuchyň je tradiční mřížkový nebo skvělé cukroví z křehkého těsta.

Zajímavé je zpracování těsta a to z pohledu konzistence másla. Francouzi preferují máslo velmi vychlazené, které se do těsta zpracovává ve formě malých kostiček. Ať již se ale použije český nebo francouzský způsob zpracování těsta, je nezbytné těsto rychle uhníst, protože máslo povolí a těsto se stává lepivým, musí se podsypávat moukou a ztrácí svoji křehkost. V každé variaci je toto těsto "odpočinkové", což znamená, že se musí nechat uležet v ledničce alespoň jednu hodinu.

Křehký koláč dle francouzského receptu jsem pekla v několika verzích - tradiční s jablky, s jablkovým pyré a velmi chutná varianta byla i s tvarohem potřeným višňovým džemem - obrázky na fotkách.

A teď, jak na to?  

Koláč se peče v dortové formě o průměru 26 cm. Forma se nevymazává, těsto je dostatečně mastné. Do misky dáme 260 g hladké mouky, 80 g cukr moučka, 2 celá vejce, 6 PL vody, špetku soli  a 150 g hodně vychlazeného másla nakrájeného na malé kostičky.

Těsto uhněteme na lehce moukou poprášené podložce do bochánku, který dáme do ledničky chladit a odpočinout alespoň na jednu hodinu. Tato doba nám stačí na to, abychom si připravili jahodový rozvar, je to vlastně džem, který má jen méně cukru. Do kastrolu rozmačkáme 1000 g jahod a vaříme za stálého míchání, až směs  přestane pěnit a začne mít lesklý povrch, přidáme 100 g krystalového cukru nebo cukru krupice a za stálého míchání redukujeme do zhoustnutí, pak přidáme 50 ml rumu a ještě lehce provaříme. Směs necháme vychladnout. Do dortové formy dáme těsto ve tvaru placky s okraji cca 1,5 cm, takže vznikne taková dortová forma z těsta. Potom nalejeme  jahodový rozvar na těsto, lehce přehneme okraje a uhladíme.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Koláč necháme vychladnout. Potom krájíme na různé dílky a podáváme ozdobený šlehačkou.

A opět nutriční hodnoty - je to kalorická bomba, ale sacharidů se nebojte, je to především fruktoza a glukoza či "dlouhé" cukry v mouce, sacharozy je tam minimum.

Energetická hodnota na 1 porci: 1815 kJ ( 432 kcal) bez šlehačky
Bílkoviny (g): 7.4, Tuky (g): 17.5, Sacharidy (g): 60.9 SAFA (g): 11.1 Cukry (g): 7.1 Vláknina (g): 3.5

Zdar při pečení a dobrou chuť!

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ladislav Vesecký
Mňam.
Lenka Kočandrlová
Tak než se dočkám nějakých jahod,to ještě bude trvat....Zatím teprve kvetou. My tady na západě máme zpoždění ve vegetaci cca 3 týdny proti jiným létům....
Jana Šenbergerová
Příhodný čas k opakování, jahodobraní už začalo.
Naděžda Špásová
Vypadá hezky. Určitě stojí za vyzkoušení.
Hana Rypáčková
Mňam...
Ladislav Vesecký
Moc krásný. Dal bych si.
Karel Boháček
░▒▓ ☻☺☺♥♥♥☺☺☻▓▒░
Jana Šenbergerová
Na tom puntíkovaném talířku vypadá ještě lákavěji. Všem, kteří si s ním dají práci, přeji dobrou chuť.
Ilona Erika Kolář
Helenko, všimla jsem si už na přehlídce, že máte k vaření a pečení kladný vztah a je to vidět i na vašich zveřejňovaných receptech. Mně dříve strašně bavilo vytvářet dorty a různé koláče. Pekla jsem minimálně 2x týdně, někdy i kamarádkám na akce, strašně mě to bavilo. Zato teď se ze mě stal kuchařský lenoch. :)
ivana kosťunová
Helenko, líbí se mi váš zasvěcený výklad u každého pokrmu včetně energetické hodnoty. Jste zřejmě výborná kuchařka. Váš Japonský koláč jsem zkusila a dobrý - ale toto se mi zdá dost pracné a já nemám velkou trpělivost. I tak oceňujiváš přístup k vaření.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?