Domácí chléb plný semínek
FOTO: autorka

Domácí chléb plný semínek

18. 5. 2016

Dnes jsem vyzkoušela upéci chleba. V receptu mne zauajlo množství semínek, a to my máme rádi.

Ingredience:

3 a 1/2 hrnku mouky, já jsem použila 2 hrnky celozrnné a 1,5 hladké

1/2 kostičky droždí (21 g)

2 hrnky teplé vody

1 lžička soli

1 lžička tyminánu

1/2 lžičky kmínu

1 hrnek semínek - dala jsem asi 3/4 slunečnicových a 1/4 dýňových

2 lžíce chia semínek

špetka cukru

 

Postup:

Zaděláme kvásek - hrnek teplé vody, špetka cukru a do toho rozmělnit droždí a nechat tak 10 min. na teplém místě vykvasit. Mezitím si pomeleme slunečnicová a dýňová semínka, nechala jsem si část vcelku, máme je rádi. Ale většinu jsem pomlela. Do mísy dáme mouku, všechna semínka, sůl, kmín, tymián a promícháme, pak přidáme kvásek a ještě jeden hrnek teplé vody. Vše řádně promícháme a dáme opět na teplé místo kynout, přikryté pod utěrkou asi na hodinu a půl. (Máme výhodu, že nám ještě topí, takže jsem mísu postavila k topení, které příjemně hřálo).

Po hodině a půl těsto přendáme na pomoučený vál a vytvoříme bochník, který přendáme na pečící papír na plech a ještě asi 15 min. necháme kynout. Nařežeme si nahoře jemně mřížky. Potom potřeme chleba vodou. Pustíme si troubu na 200°C a pak dáme do předehřáté trouby. Pět minut pečeme takto zprudka, potom ještě necelou hodinu na 180°C. Několikrát během pečení potírám vodou.

Aby byl chleba upečený, musí mít krásnou barvu, být popraskaný, špejle suchá a když chleba vyndáme a otočíme, na poklep musíte cítit, že je hotový. Nevím, jak ten zvuk popsat, ale hezky zní na poklep :-).

Dobrou chuť přeje Lenka

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(4.4 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Cecilie Šilhánová
Peču téměř dvě hodiny a prostředek je stále syrový. Opravdu jsem se držela postupu. Často něco dělám dle receptu a občas je z toho pěkná s*racka. Jako v tomto případě.
Jitka Valachovičová
pěkný chlebík, Leni = určitě vyzkouším*****
Lenka Hudečková
Děkuji všem za reakce :-)
Lenka Hudečková
Danuško, i já jsem přidala asi 2 hrsti ovesných vloček, ale zapomněla jsem je sem napsat :-), přidáváme je skoro do všeho, máme moc rádi...semínka a vločky :-)
Květoslava HOUDKOVÁ
Leni, dík - recept předám rodině (mají pekárnu). Já nic semínkového nejím - mám už jen "zbytkový chrup" - celá semínka bych těžko odstraňovala. Ale zkusím menší množství těsta s trochou mletých semínek. Nevytvořím bochník, ale ve tvaru placiček si upeču na grilu (umí to = upeče i koláče, pizzu, cukroví) - snad se mi to podaří.
Danuše Onderková
Lenko pěkné a určitě chutné. Také si peču svůj chléb (s ovesnými vločkami) ale v pekárně. Tento určitě vyzkouším. Dávám 5*
Alena Vávrová
Povedený boží dárek ;-) !
Hana Rypáčková
Tymiánový jsem ještě nepekla.....*****
Jana Šenbergerová
To vypadá dobře. Asi vyzkouším.
Lenka Hudečková
Alenko, je výborný, Jiřík si ho zrovna dává a já měla k snídani... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 43. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat památkám kulturního světového dědictví zapsaných na seznam UNESCO.