Dnes jsem vyzkoušela upéci chleba. V receptu mne zauajlo množství semínek, a to my máme rádi.
Ingredience:
3 a 1/2 hrnku mouky, já jsem použila 2 hrnky celozrnné a 1,5 hladké
1/2 kostičky droždí (21 g)
2 hrnky teplé vody
1 lžička soli
1 lžička tyminánu
1/2 lžičky kmínu
1 hrnek semínek - dala jsem asi 3/4 slunečnicových a 1/4 dýňových
2 lžíce chia semínek
špetka cukru
Postup:
Zaděláme kvásek - hrnek teplé vody, špetka cukru a do toho rozmělnit droždí a nechat tak 10 min. na teplém místě vykvasit. Mezitím si pomeleme slunečnicová a dýňová semínka, nechala jsem si část vcelku, máme je rádi. Ale většinu jsem pomlela. Do mísy dáme mouku, všechna semínka, sůl, kmín, tymián a promícháme, pak přidáme kvásek a ještě jeden hrnek teplé vody. Vše řádně promícháme a dáme opět na teplé místo kynout, přikryté pod utěrkou asi na hodinu a půl. (Máme výhodu, že nám ještě topí, takže jsem mísu postavila k topení, které příjemně hřálo).
Po hodině a půl těsto přendáme na pomoučený vál a vytvoříme bochník, který přendáme na pečící papír na plech a ještě asi 15 min. necháme kynout. Nařežeme si nahoře jemně mřížky. Potom potřeme chleba vodou. Pustíme si troubu na 200°C a pak dáme do předehřáté trouby. Pět minut pečeme takto zprudka, potom ještě necelou hodinu na 180°C. Několikrát během pečení potírám vodou.
Aby byl chleba upečený, musí mít krásnou barvu, být popraskaný, špejle suchá a když chleba vyndáme a otočíme, na poklep musíte cítit, že je hotový. Nevím, jak ten zvuk popsat, ale hezky zní na poklep :-).
Dobrou chuť přeje Lenka