Dědova zelňačka
FOTO: archiv autora

Dědova zelňačka

28. 1. 2016

Je ještě zima a já vařívám skoro každý týden svou oblíbenou zelňačku, na kterou se schází moje rodina. Je zdrává a vydatná, já jí říkám proti chřipková. Přináším proto recept. Snad někoho zaujme a rád si vyzkouší. Vařím ji nastřídačku i z uzených kostí, také dobrá.

Ingredience:
kuřecí ořez na polévku
5 brambor
1 mrkev
¼ celeru na kostičky
2 stroužky česneku
20 - 30 dkg mražené houby
špetku kurkumy
špek nebo klobásku (dle chuti a množství)
2 lžíce hladké mouky na jíšku
olej nebo tuk na jíšku
1 šlehačka
1 zakyslá smetana
3 vejce

Postup:
Nejdříve dáme vařit do 5 l hrnce kuřecí ořez kostí na polévku. Přidáme zeleninu. Mrkev, nať celeru i bulvu na kostičky, dva stroužky česneku, sůl, nasypeme špetku kurkumy na barvu. Necháme vařit 1,5 hod. Nasypeme na kostky nakrájené brambory. Po změknutí vytáhneme kuřecí kosti a dáme do hrnce překrájené kysané zelí asi 1/2 kila, včetně láku ze zelí. Krátce povaříme.

Nakrájíme na kostičky špek a uděláme na pánvi světlou zásmažku (jíšku). Tu přidáme do polévky. Pak přidáme zmrazené houby (asi 20 - 30 dkg), 3 vejce, které přes okraj skořápky pouštíme opatrně do polévky. Pak smícháme jednu šlehačku a jednu zakysanou smetanu, přidáme 2 lžíce hladké mouky, rozkvedláme a vlijeme do polévky.

Přivedeme do varu a vypneme. Maso s kuřecího ořezu můžeme také přidat do polévky, nebo dobrou klobásku na kostičky nakrájenou. Polévka musí mít krásnou nakyslou chuť. Je-li málo kyselá, můžeme přidat šťávu z citronu nebo láku zelí.

Polévka se dá uvařit jen z vody bez kuřecích kostí, ale není to ono.

Přeji dobrou chuť!

gastronomie recepty
Hodnocení:
(4.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ladislav Vesecký
Paní Jano, přeji ať se vám vydaří a chutná. Zelňačky není nikdy dost.
Jana Slavíková
Už od soboty mám díky vám na zelňačku chuť. Přinesla jsem dva kusy uzených žeber, šoupnu je do tlakáče a zítra bude mňamka. A pozítří a popozítří, teda jestli se tu neobjeví někdo z hladových potomků :-)
Lenka Hudečková
Dělám také zelňačku, ale zase jinak. Už dávno nezahušťuji polévky jíškou, ale strouhanými bramborami, což mi přijde jako zdravější verze. Jak už tu je napsáno, každý děláme nějakou.
Jana Šenbergerová
Myslím, že kolik je kuchařů, tolik je různých zelňaček. Určitě chutnají všechny, protože zelí je zelí a hlad je hlad.
Soňa Prachfeldová
Trochu jiná, ale určitě také chutná, nedávám zakysanou smetanu a kurkumu a vejce.
Lidmila Nejedlá
Mám zelňačku ráda v jakékoliv podobě, hlavně s klobáskou.
Eva Mužíková
Koukám, že láká dvakrát:)))))
Eva Mužíková
Opravdu zajímavý recept, také zelnačku dělám trochu jinak. Ale tato láká....
Eva Mužíková
Opravdu zajímavý recept, také zelnačku dělám trochu jinak. Ale tato láká....
Marie Seitlová
Zelňačku dělám jinak, spíš jak ji dělají na Slovensku. Jen zelí, brambor, houby a uzené nebo klobása. Nebo také oboje. A za smetanou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?