FOTO: archiv autorky
Terezínské pamětní knihy
21. 1. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Vladka Steinová
28.1.2016 15:29
Dobrý den, děkuji všem za kvalitní, lidské a procítěné komentáře. Zapomínat a zpochybňovat by se nemělo.TV Barrandov uvedla pozoruhodný dokument, Návrat do Osvětimi, zpověď ženy Eriky Bezdíčkové, která přežila Osvětim. Ještě jednou děkuji.Vladka
VANDA Blaškovič
27.1.2016 18:10
Naší rodinu holocaust naštěstí přímo nezasáhl. Znám ho prostřednictvím filmů, knih, dokumentárních pořadů, přednášek. ...ty hrůzy byly nepředstavitelné. Vždy si říkám, jak ti přeživší mohli vůbec dále žít. Jak ještě mohli věřit v lidství? Přesto to dokázali. Vladko, děkuji. Připojila jsi dojemnou fotografii. Nezapomeneme.
Zdenka Jírová
27.1.2016 01:15
Jen při čtení vašeho článku mi naskočila husí kůže. Je to zrůdně nelidské. Jedna moje učitelka němčiny přežila Terezín, manžel ale ne. Vyprávěla mi o svých zážitcích. I když je to už několik desítek let, stále si je pamatuji.
Alena Várošová
26.1.2016 14:36
Věřte mi,nebo ne paní Vlaďko,ale se slzami v očích jsem si připomněla krutné zacházení s lidmi v koncentráčních vyhlazovacích táborech.Otec byl ročník 1922 a ti byli nasazeni na nucené práce do Německa.Utekl a musel se skrývat.Já vím,že s tímto peklem,to nemá nic společného. .Četla jsem kdysi knihu jako mladá holka,zůstaly mi v paměti jen útržky a střípky popisu jak se chovali nacisté k lidem.Kniha tuším RUR Návrat nežádoucí a tam se s lidmi zacházelo hrůř jak s dobytkem.Pokud jsem popletla název,tak se všem omlouvám.
Jitka Chodorová
26.1.2016 13:29
Vladko, je mi to moc líto,ale je dobře, že jsi nám to všem připomněla. Díky.
Jarmila Komberec Jakubcová
26.1.2016 10:51
Milá Vladko, dík za připomenutí obětí holocaustu.Nikdy nezapomenu na rodinné příslušníky, které jsem nikdy osobně nepoznala, ale kteří prošli peklem koncentračních vyhlazovacích táborů a nikdy se z dlouhé cesty nevrátili. 6 milionů Židů bylo zahynulo během II.sv.války v důsledku tzv.norimberských zákonů. Nikdy nezapomeneme.
Zuzana Pivcová
26.1.2016 09:21
I v naší archivní dokumentaci se objevují informace o Terezíně. Některé dozorčí knihy jsme dokonce věnovali před lety Památníku. Nesmířila jsem se s tím, že zatímco terezínský velitel byl po válce popraven, jednomu z nejkrutějších dozorců Antonu Mallothovi (samolibý opilec " Der schöne Toni") se podařilo zmizet, a ačkoliv byl později jeho pobyt, napřed v severní Itálii, pak v Bavorsku, vypátrán, nikdy do Československa nebyl vydán. Souzen byl ve Spolkové republice až koncem 90. let a jeho "trest" byl jen symbolický. Vážím si toho, že jsem byla i účastnicí asi tří konferencí v Terezíně a mohla vystoupit s referátem. Poznala jsem tam i lidi ze zahraničí, včetně Německa, kteří pohlíželi na holocaust stejně jako my. Škoda, že někteří už nežijí.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA