Ilustrace: Wikipedia Commons
Karel IV.- císař římský a král český, Otec vlasti
20. 1. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
23.1.2016 02:11
Paní Novaková, potíž bude asi v použitém slovníku - významu slov.Já si ověřuji z Wiki některá data . vy napíšete, že jsem je opsala nebo vsunula do textu, který jsem vzala jinde. Slyšíte ten rozdíl? Omluvila jsem se za 2 chyby - špatně jsem napsala Anna Falcká . to byl překlep, v konceptu jsem to měla správně , a jak pochopil správně pan Stejskal, v přemíře Karlů jsem tak nazvala pana Kubku, i když vím, že je František, protože tu knihu mám už řadu let doma, To děkuji za upozornění.oprava je vždy možná, Vita Caroli jsem také četla, ale jen pújčenou, tak jsem se nemohla kontrolovat přes ni. Toto je mé vysvětlení našeho sporu. Ještě k těm posledním Přemyslovcům Že se jméno uvádí po meči, samozřejmě vím, ale v textu jsem uváděla, že se mohl Jan Lucemburský stát českým králem ,když si vezme Elišku Přemyslovnu. Tím si zaručovali Češi přemyslovskou línii v královské krvi. Děti tak byly 50 na 50. A protože Karel pojal Čechy za svou vlast a svůj domov, , převažovala více ta přemyslovská určovala jeho jednání spíše ta Přemyslovská krev.a o té mluvím. Snad jsme to vysvětlila a doufám, že nám naše íčkařské přátelství vydrží i nadále.
Vladka Steinová
22.1.2016 16:21
Vážená p .Jírová, nikdo, ani já, nezpochybňuje Vámi uvedenou prezentaci Karla IV. Vy ale mixujete dohromady dva aspekty. Já jsem de facto včera odpověděla p. Stejskalovi na jeho diskusní příspěvek ohledně historických nepřesností. Pokud jste brala a určitě ano, některé pasáže z WIKI, např. kopírovala jste něco a pak něco sama "vsouvala" z jiných materiálů, stane se, že něco prostě "ujede".Já osobně jsem vždy ráda, když mi někdo něco vytkne u článku, usměrní a upřesní, neb se učíme celý život, i v našem seniorském věku. Názor nemusí být důvodem k šarvátkám. Dobrý přítel je ten, co nás napomene, co nám pravdu řekne do očí.
Přesto se v budoucnu vyhnu recenzi u Vašich článků. Přeji Vám pěkný večer. Vladka
Alena Várošová
22.1.2016 15:25
Pěkný článek Zdenko,přiblížila jsem nám dobu o několik stovek let zpět.
Jana Šenbergerová
21.1.2016 21:52
Mně vysvětlení paní Zdenky dostatečně uspokojuje. Stěží máme představu, kolik "nepřesností" se nachází v celé naší historii. Většina našich jistot je z vesmírného hlediska naprosto nejistá. Tím nezlehčuji, co jiný považuje za důležité. I já mám své priority, které budu bránit vlastním tělem. Děkuji všem, kteří dokážou vyjádřit svůj názor.
Jarmila Komberec Jakubcová
21.1.2016 21:28
Protože se léta zabývám historií, musím plně souhlasit Vladkou N. V článku jsou některé nepřesnosti na které upozornila.
Zdenka Jírová
21.1.2016 21:26
Paní Novaková, jistě máte z hlediska historie pravdu, ale já to pojala tak, jak mi porozuměl p. Stejskal. To, že jsem napsala, že jsem použila Wikipedii, neznamená, že jsem ji doslova opsala, psala jsem to citem Češky, která je hrdá na pro Čechy tak prospěšného panovníka. Kdyby si nevzal Elišku Přemyslovnu, neoslovili by ho čeští šlechtici v otázce korunovace českým králem. Můj článek byla jen připomínka našich slavných dějin, na které budeme letos vzpomínat. Souhrn přesných dat si každý může najít na Wikipedii, já ji nechtěla opisovat.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA